Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

25. Що Ви розумієте під поняттям “освоєння свердловин”? Охарактеризуйте способи освоєння свердловин.

Основною метою технології комплексного освоєння і дослідження свердловин після буріння, а також після поточного ремонту є визначення фільтраційних властивостей пласта у привибійній зоні і відновлення їх до природного стану перед пуском свердловини в експ­луатацію.

Пристрій гідродинамічних досліджень пласта (ПГДП-1) дає змогу в одному циклі робіт поєднати гідродинамічне дослідження, вплив на пласт з метою поліпшення фільтраційних властивостей привибійноТ зони і освоєння свердловин. Вплив на пласт проводиться шляхом створення багаторазових миттєвих депресій-репресій. Застосування пристрою ПГДП-1 дає змогу вести постійний візуальний дистанційний контроль з допомогою реєструючих при­ладів за зміною вибійного тиску в процесі створення миттєвих депресій, а також відновлення його в підпаркерній зоні. Створення багаторазових миттєвих депресій-репресій на пласт із застосуванням пристрою ПГДП-1 легко поєднується з хімічними методами впливу на при-вйбійну зону. Технологія комплексного освоєння і дослідження свердловин із застосу­ванням пристрою ПГДП-1 за один цикл включає такі операції: спуск ком­поновки ліфта і обв'язка наземного об­ладнання; гідродинамічне дослідження і реєстрація кривих відновлення тиску (КВТ); розшифрування КВТ і оцінка фільтраційних параметрів пласта (привибійної і віддаленої зон); вплив на привибійну зону пласта з метою вирівнювання фільтраційних власти­востей привибійної і віддаленої зон; гідродинамічне дослідження і реєстра­ція КВТ; розшифрування отриманих КВТ і оцінка фільтраційних властиво­стей пласта після впливу на нього; освоєння свердловини і пуск її в експлуатацію.

У процесі освоєння й очистки при­вибійної зони пристроєм ПГДП-1 як робоча рідина використовується вода, оброблена хлористим кальцієм, або де­газована нафта. Ведеться постійний контроль за зміною кількості припливу пластового флюїду після кожного цик­лу депресій-репресій. Отриманий стабілізований приплив пластового флюїду свідчить про завершення процесу очистки привибійної зони пласта методом депресій-репресій. Величина депресії і її амплітуда вибираються залежно від конкретних геологічних умов з врахуванням ве­личини пластового тиску, тиску насичення нафти газом, розмірів перемички між нафтовим і водяним пластами, міцності скелету породи й інших компонентів.

26. Охарактеризуйте способи обладнання вибою свердловини.

Обладнання газових свердловин.включає обладнання вибою, стовбура і гирла. Конструкція вибою свердловин визначається літологічними і фізичними властивостями продуктивних пластів, неоднорідністю колекторських властивостей порід по розрізу, на­явністю газоносних, нафтоносних і водоносних пластів у продуктивному розрізі, розміщенням свердловин на структурі і площі газоносності та їх призначенням (видобувні, нагнітальні, спостережні). При відсутності у продуктивному розрізі нафто- і водонасичених пропластків у зцемен­тованих породах застосовують відкриту (необсаджену) конструкцію вибою, яка є найбільш досконалою з точки зору сполучення пласта зі свердловиною. Для поліпшення виносу з ви­бою свердловини твердих частинок і рідини у необсаджену частину стовбура може спуска­тися хвостовик. Однак відкрита конструкція вибою утруднює вибіркову дію на окремі пла­сти. У випадку слабозцементованих порід вибій свердловини обладнують різного типу фільтрами (сітчастими, керамічними, метало-керамічними, гравійними, гравійно-тканин­ними, полімерними, склопластиковими та ін.) або сипкі породи у привибійній зоні закріплюють в'яжучими речовинами (цементним розчином, цементно-піщаними сумішами, епоксидними, фенолформальдегідними, карбамідними смолами, смолами з фено-лоспирту тощо). Фільтр може бути природним продовженням експлуатаційної колони або спускатися всередину її на насосно-компресорних трубах у вигляді хвостовика, виготовлятися на поверхні чи безпосередньо в свердловині, наприклад, гравійний спирт, шляхом намиву зе­рен гравію в кільцевий простір між трубним фільтром і стінками свердловини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]