Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

2. Типи гірських порід. В яких породах залягають нафта і газ?

Гірські породи— природні агрегати однорідних або різних мінералів, утворених за певних геологічних умов у земній корі або на її поверхні. Як правило, гірськими породами вважаються тільки тверді тіла, хоча в широкому розумінні до гірських порід входять також рідкі речовини (вода, нафта тощо) та природні гази.

Класифікація

За походженням гірські породи класифікують на:

Магматичні гірські породи - це породи, що утворилися безпосередньо з магми (розплавленої маси переважно силікатної складу, утвореної в глибинних зонах Землі), в результаті її надходження у верхні горизонти Землі, охолодження і застигання.

Осадові гірські породи виникли внаслідок відкладення (механічного, хімічного, органічного) з води та повітря продуктів руйнування магматичних і метаморфізованих порід, решток живих організмів тощо.

Метаморфічні гірські породи виникли внаслідок перетворення магматичних або осадових порід під дією високого тиску, температури та гарячих газоводних розчинів. Приклад — мармур).

В залежності від характеру зв'язків окремих зерен розрізняють такі типи гірських порід:

  • пухкі (роздільно-зернисті) — механічні суміші різних мінералів або зерен одного мінералу, не пов'язаних між собою, напр., пісок, гравій, галька;

  • зв'язні (глинисті) — гірські породи з водно-колоїдними зв'язками часток між собою, напр., глини, суглинки, боксити; їх особливість — висока пластичність при насиченні водою;

  • тверді (скельні та напівскельні) — з жорсткими та пружними зв'язками, що мають фізико-хімічну природу, напр., пісковики, граніти, діабази, ґнейси.

Як об'єкт гірничих розробок гірські породи поділяють на скельні, напівскельні, щільні, м'які, сипучі, зруйновані.

За структурою гірські породи поділяють на кристалічні, приховано-кристалічні, склуваті, порфірові, уламкові.

За текстурою — масивні, пористі, шаруваті,мізерні,кислі,вимерлі.

3. Що розуміють під поняттям "колектор нафти і газу". Які є види колекторів?

Колектори нафти і газу- гірські породи-колектори здатні вміщати рідкі, газоподібні вуглеводні і віддавати їх у процесі розробки родовищ. Критеріями приналежності порід до К.н.г. слугують величини проникності і ємності, зумовлені розвитком пористості, тріщинуватості, кавернозності. Величина корисної для нафти і газу ємності К.н.г. залежить від вмісту залишкової водонафтона-сиченості. Нижні межі проникності і корисної ємності ви-значають пром. оцінку пластів, вона залежить від складу флюїду і типу колектора. Частка пор, каверн і трі-щин у фільтрації і ємності визначає тип К.н.г.: поровий, тріщинний або змішаний. Колекторами є породи різн. речовинного складу і генезису:

  • теригенні,

  • карбонатні,

  • глинисто-кременисто-бітумінозні, вулканогенно-осадові та ін.

Найбільш значні запаси вуглеводнів зосереджені в каверно-поровому і поровому типах порід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]