Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

47. Охарактеризуйте задачі і методи дослідження свердловин.

Підрахунок запасів нафти і газу, проектування розробки нафтогазових родовищ, опера­тивне регулювання їх розробки неможливі без наявності як початкових, так і поточних ха­рактеристик пластів-колекторів (ефективна товщина пластів, межі їх поширення, колек-торські параметри пластів, їх температурний режим, фізико-хімічні параметри пластових флюїдів).

Дослідження свердловин на неусталених режимах фільтрації полягає в реєстрації зміни тиску та припливу у свердловині після припинення відбору чи закачування або створення депресії чи репресії на пласти.

Найбільш поширеними у промисловій практиці є: метод гідропрослуховування, в осно­ву якого покладено залежність між зміною тиску в спостережній свердловині після зміни режиму роботи збуджуючої свердловини (пуск у роботу, зупинка відбору чи закачування); метод відновлення тиску (рівня) у самій збуджуючій свердловині після зміни режиму робо­ти свердловини або після припинення закачування чи відбору.

48. Охарактеризуйте задачі і методику дослідження свердловин при стаціонарних режимах фільтрації

Дослідження газових свердловин проводиться з метою одержання вихідних даних для складання проекту розробки родовища, вибору технологічного режиму експлуатації сверд­ловин, аналізу і контролю за розробкою родовища, а також виявлення окремих факторів, які впливають як на продуктивну характеристику свердловин, так і на умови експлуатації свердловин і родовища в цілому.

Газогідродинамічні методи дослідження свердловин і продуктивних горизонтів основані на залежності процесів перерозподілу в пласті тиску і витрати флюїда від колекторських властивостей пласта і складу продукції свердловини. Одержуючи по свердловинах кількісну характеристику цих процесів і обробляючи експериментальні залежності за допо­могою відповідних аналітичних методів, визначають такі характеристики продуктивного пласта:

середньозважений по всій зоні впливу свердловини параметр провідності пласта

ємнісну характеристику пласта

ступінь неоднорідності пласта;

коефіцієнти фільтраційних опорів, які залежать від умов розкриття пласта, його пара­метрів і т.п.;

максимально допустимий дебіт свердловини з точки зору запобігання руйнування при-вибійної зони пласта і утворення водяного конуса.

Дослідження газових свердловин проводять:

в умовах практично стаціонарного руху газу при різних режимах роботи свердловин;

в умовах нестаціонарного руху газу в пласті, коли знімаються криві наростання тиску на вибої свердловини при її закритті або криві стабілізації тиску і дебіту після пуску сверд­ловини в роботу.

Дослідження газових свердловин при стаціонарних режимах фільтрації, яке часто на­зивають методом усталених відборів, базується на зв'язку між усталеними тисками на вибої і дебітами газу при різних режимах роботи свердловини. Ці дослідження дають змогу визна­чити такі параметри:

залежність дебіту газу від депресії на пласт і тиску на гирлі свердловини;

коефіцієнти фільтраційних опорів привибійної зони пласта;

кількість рідких і твердих домішок, які виносяться з газом на різних режимах;

умови руйнування привибійної зони, нагромадження і виносу твердих і рідких частинок;

коефіцієнт гідравлічного опору труб;

ефективність різних ремонтно-профілактичних робіт;

технологічний режим експлуатації свердловин з врахуванням різних факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]