Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

Компресорна експлуатація свердловин

По мірі зниження величини пластової енергії, дебіт фонтанних свердловин зменшується. В той момент, коли пластової енергії недостатньо для підйому нафти із пласту на поверхню, процес фонтанування свердловини припиняється.

Процес фонтанування може бути відновлений подачею до башмаку спущених в свердловину НКТ стиснутого повітря або газу. Так як стиснуте повітря або газ отримують використовуючи компресори, то спосіб штучного фонтанування з використанням цих агентів називають компресорним.

Для повітряного чи газового підйомника при компресорній експлуатації не відрізняється від дії фонтанного підйомника. При компресорній експлуатації газ або повітря подають до башмаку НКТ, а при фонтанній експлуатації газ надходить із пласту.

Підйом нафти, який виконується з використанням закачуємого газу називається газліфтом, а з використанням повітря ерліфтом. Якщо в якості робочого агента використовують природний газ високого тиску, при якому не використовуються компресори, то такий спосіб видобутку нафти називають без компресорним газліфтом.

За допомогою штангових свердловинних насосних установок

Суть даного способу експлуатації свердловин полягає у тому, що у свердловині розміщують плунжерний насос, який приводиться в дію поверхневим приводом за допомогою колони штанг.

Штангова глибино – насосна установка (ШГНУ) складається із насоса опущеного у свердловину, колони штанг, верстата – качалки, встановленого біля устя свердловини. Зворотно – поступа-

льний рух колони насосних штанг і приєднаного до них плунжера забезпечується верстатом – качалкою.

Спосіб видобутку нафти за допомогою ШГНУ досить розповсюдженій в нашій країні. Даним способом можна добувати від 1 до 500 т нафти на добу. Однак в більшості випадків глибинно-насосну експлуатацію застосовують в мало та середньодебітних нафтових свердловинах.

Експлуатація нафтових свердловин зануреним відцентровим насосом

Видобуток нафти при даному способу експлуатації відбувається слідуючим чином. Електродвигун обертає вал відцентрового насосу, нафта всмоктується через фільтр відцентровим насосом і нагнітається на поверхню по насосним трубам. Для електровідцентрових насосів характерний великий міжремонтний період їх роботи. Наземне обладнання ЕВН відрізняється своєю простотою та не потребує спеціальних фундаментів та інших споруд.В Україні широко використовують занурені відцентрові насоси. Їх використовують в тих випадках, коли потрібно виконувати інтенсивний відбір нафти із свердловини при великій глибині залягання продуктивних пластів, а також в свердловинах з агресивними пластовими водами.

40 Охарактеризуйте спосіб експлуатації нафтових свердловин штанговими насосними установками.

Суть цього способу експлуатації полягає у тому, що у свердловині розміщують плун­жерний (поршневий) насос, який приводиться у дію поверхневим приводом за допомогою колони штанг.

Для експлуатації на свердловині встановлюють штангову свердловинно-насосну уста­новку та обладнання гирла. Штангову свердловинно-насосну уста­новку включає верстат-качалку, гирловий сальник, насосно-компресорні труби, насосні штанги, штанговий свердло­винний насос і різні захисні пристрої, що поліпшують роботу установки в ускладне­них умовах.

Верстат-качалка - індивідуальний балансирний механічний привід штангового свердловинного насосу. Характерною особливістю верстата качалки є те, що кінематична схема перетворюючого механізму несиметрична (дезаксіальна), внаслідок чо­го підвищується кінематичне відношення, зменшуються габарити і маса.

Гирлове обладнання включає гирловий сальник, хрестовик і запірні крани. Гирлові сальники виготовляють з одинарним і подвійним ущільненням а робочий тиск для них становить 4 МПа. Штангові свердловинні насоси випускають для нормальних і ускладнених умов експлуатації. Розрізняють вставні і невставні свердловинні насоси. Вставний насос у зібраному вигляді спускається у свердловину на колоні штанг і кріпиться у колоні за допомогою замкової опори. Циліндри невставних насосів спускають у свердловину на кінці колони НКТ, а плунжер - на кінці насосних штанг. Насоси типу вставні рекомендується використовувати при малих глибинах спуску, а типу невставні - при великих (орієнтовна границя 1200 м).

Є два способи розрахунків параметрів штангових насосних установок.

Гідравліко-технологічні розрахунки параметрів. Ці розрахунки охоплюють визначення тисків у різних точках свердловин й у насосі, температури, параметрів продукції при різних тисках і температурах, об'ємних витрат про­дукції, сепарації газу на прийомі насоса, коефіцієнтів, що характеризують подачу насоса.

Механіко-технологічні розрахунки штангової насосної установки. Ці розрахунки включають визначення навантажень на штанги і труби та пов'язаних з ними наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]