Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

59. Охарактеризуйте схеми збирання нафти на промислах

Для організованого освоєння нових нафтових родовищ в системі нафтової промисло­вості розроблені уніфіковані технологічні схеми збору, транспорту і підготовки нафти, rasj й води. Ці схеми універсальні та забезпечують облаштування будь-яких родовищ, врахову­ючи їх енергетичні можливості, фізико-хімічні властивості продукції свердловин кліматичні та інші специфічні умови.

Конкретний вибір варіанту технологічної схеми обґрунтовується техніко-економічнимь розрахунками при умові забезпечення необхідної якості готової продукції та захисту навко­лишнього середовиша.

Для кожного нафтовидобувного району передбачається спорудження одного централь­ного пункта збору (ЦПЗ). ЦПЗ служить для здійснення процесів сепарації нафти, її зневод­нення та знесолення, очищення пластових й інших стічних вод з подальшою подачею їх на споруди для підтримання пластового тиску, а також первинної підготовки газу другого сту­пеня сепарації, необхідного для його транспорту.

Передбачено 7 базових варіантів уніфікованих технологічних систем (рис. 21.1).

1. Продукція свердловин надходить на ЦПЗ без допоміжних насосів. На родовищі розміщені викидні лінії, замірні установки, промислові колектори. Якщо необхідно - блоки дозування хімреагентів.

2. За схемою II передбачається на родовищі сепараційна установка С-1. Газонасичена нафта під тиском сепарації спрямовується на ДНС або ЦПЗ, а газ - на ГПЗ.

3. На родовищі розміщуються сепараційна установка С-1 з насосним відкачуванням рідини. Дальший шлях продукції аналогічний II варіантові.

4. За схемою IV передбачається на родовищі ДНС з блоками попереднього зневоджу-вання нафти у відстійниках В-1 при температурі, необхідній для деемульгації. У процесі попереднього зневоджування нафти повинно бути забезпечено одержання стічної води з такою якістю, яка достатня для нагнітання її в тріщинувато-порові колектори. Коли вода має використовуватись для заводнення пласта з метою підтримання пластового тиску, то вона після відстійника В-1 повинна доочищуватись у блочному відстійнику БВ і дегазува­тись у блочному дегазаторі БД. При великій кількості води можна повне очищення пере­дбачати в резервуарах. Занечищений нафтоемульсійний шар відстійника В-1 і спіймана у відстійнику БВ нафта відкачується на вхід насосів Н-1 і далі з попередньо зневодненою нафтою транспортується на ЦПЗ.

Блоки дегазації БД можуть розміщуватись як в складі ДНС, так і в блочній кущовій станції БКНС.

Варіанти V і VI аналогічні IV схемі. У складі ДНС з попереднім зневодненням нафти слід застосовувати підігрівачі П-1 з використанням насоса або проміжного ступеня сепа­рації С-3.

7. Технологічна схема передбачає гідротранспорт нафти або нафтової емульсії. Нафта (нафтова емульсія) після сепарації спрямовується в буферну місткість Б-1, звідки насосом Н-1 подається в спеціальний пристрій (оголовок) і транспортується водою на ЦПЗ. Вода подається в оголовок насосом Н-8 з буферної місткості БЕ-2. Серед нафтопромислових об'єктів слід передбачити вузли бригадного обліку нафти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]