Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

11. Охарактеризуйте послідовність робіт з пошуку і розвідки родовищ нафти і газу

Пошуки та розвідка нафти і газу характеризуються стадійністю, тобто поступовим одержанням інформації про будову геологічних об'єктів достовірність оцінки їх ресурсів і запасів при підготовці до розробки. Згідно з сучасною класифікацією ресурси та запаси нафти і газу за ступенем вивченості поділяються на такі категорії: прогнозні ресурси (категорії Д2 і Д1); перспективні ресурси (категорія С3): попередньо оцінені запаси (категорія С2); розвідані запаси(категорії С1, В, А).

На різних етапах і стадіях геологорозвідувального процесу підготовляються ресурси або запаси категорії.

За своїм призначенням та послідовністю виконання геологорозвідувальний процес поділяється на три етапи, в складі яких виділяється шість стадій.

Пошуки та підготовка об'єктів здійснюється як в районах з встановленою нафтогазоносністю, так і в нових перспективних районах. В нових регіонах ці роботи базуються на результатах регіональних досліджень, а в районах з розвинутим нафтогазовидобутком також на даних пошуково-розвідувальних робіт та розробки родовищ нафти і газу.

Існують різні геологічні та геофізичні методи пошуків і підготовки об'єктів до буріння. Серед геологічних методів виділяються різні види геологічних (структурно-геологічних) зйомок, структурне буріння; серед геофізичних-сейсморозвідка, гравіметрія та електро-розвідка. Основне значення в пошуках і підготовці пасток до буріння належить геофізичним методам, серед них треба виділити сейсморозвідку. В останні роки все більшого значення набувають аеро- і космометоди, а такі традиційні, чи структурне буріння та геологічні зйомки, відіграють щораз меншу роль. Це пояснюється значною вивченістю верхніх структурних поверхів, недостатньою глибинністю структурного буріння та придатністю геологічної (структурно-геологічної) зйомки тільки в районах з добрими відслоненнями.

12. Охарактеризуйте геофізичні і геохімічні методи розвідки родовищ нафти і газу

У комплексі геофізичних методів досліджень при пошуково-розвідувальних роботах виділяють дві групи: польові (розвідувальна геофізика) і промислові (гео-фізичні дослідження в свердловинах - каротаж). Польові методи базуються на вив-ченні й аналізі розподілу природних або штучно створених фізичних полів – граві-таційного, магнітного, електричного, радіоактивного, теплового і сейсмічного.

Неоднакові фізичні властивості гірських порід зумовлюють неоднорідні фізичні поля, що дає змогу виявляти особливості геологічної будови окремих територій. За характером використовуваних полів розрізняють і методи польової розвідувальної геофізики. На вико­ристанні природних полів засновані методи граві- і магніторозвідки, радіометрії і, частково, електророзвідки та геотермії. Ці методи використовуються, головним чином, для регіональних досліджень.

Штучні поля збуджуються спеціальними технічними засобами. На їх використанні за­сновані такі методи як сейсморозвідка постійним і змінним струмом, вивчення викликаних теплових полів. Достовірність і вирішувальна спроможність методів штучного поля, як пра­вило, вища, але вони, звичайно, складніші та дорожчі. Ці методи застосовуються головним чином для детальних досліджень, але і в регіональних дослідженнях відіграють важливу роль.

Основою інтерпретації геофізичної інформації служить розв'язання оберненої задачі, коли за просторово-часовим розподілом геофізичного поля визначають будову і властивості об'єкту, що вивчається. Найбільш відповідальним і трудомістким етапом при цьому є гео­логічна інтерпретація, при проведенні якої геофізична інформація використовується в поєднанні з даними інших видів спостережень (буріння, геохімічних та ін.).

Геохімічні методи досліджень базуються на виявленні вуглеводнів, що мігрують із по­кладів, встановленні закономірностей їх розподілу, а також на вивченні змін гірських порід, підземних вод і грунтів під впливом вуглеводнів. За своїм змістом і призначенням ці методи поділяють на дві групи. Першу групу становлять методи вивчення регіональної геохімічної обстановки надр перспективних територій або окремих літолого-стратиграфічних комп­лексів, прямих і посередніх ознак і показників нафтогазоносності, а також для оцінки сту­пеня перспективності на нафту і газ. Другу групу — методи виявлення і вивчення ареалів розсіювання вуглеводнів на окремих площах для пошуку нафти і газу.

Залежно від конкретних пошукових задач, об'єктів вивчення і виду аналітичних визна­чень застосовуються п'ять геохімічних методів: газовий (газометричний), гідрохімічний, біогеохімічний, літогеохімічний і бітумінологічний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]