Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ONGS.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
179.42 Кб
Скачать

18. Охарактеризуйте основні фізико-хімічні властивості природного газу

Розчинність газів у нафті та воді залежить від температури, тиску, властивостей розчинника та складу газу .В нафті у пластових умовах залягання вона може досягати 300 — 500 м33і навіть вище, але переважно становить 40 — 150 м33. В пластових водах переважно роз­чинено до 2 — 3 м33 газів. Гази самі можуть стати розчинниками рідких вуглеводнів (нафти). Це відбувається при великому об'ємі газової фази, що значно перевищує об'єм рідкої фази. При підвищенні тиску рідина може перейти в пароподібний стан, тобто розчинитись в газі (обернене випаровування). При зниженні тиску буде мати місце конденсація (обернена конденсація). Суміші, в яких рідкі вуглеводні (нафта) знаходяться в паро­подібному стані в газах, називають газоконденсатними.

Конденсатність газів коливається в широких межах від 0 до 600 — 800 см33 і зрідка вище. До конденсатних відносять гази, вміст конденсату в яких становить по­над 50 см33.

Гідратоутворення - це властивість газів при певних температурах і тисках утворювати разом з водою кристалогідрати. Гідрати газів - кристалічна речовина у вигляді снігу або льо­ду. Це тверді розчини, де розчинник - вода, молекули якої створюють об'ємний каркас (решітку), а молекули газів (розчинна речовина) заповнюють пустотний простір цього кар­касу. Гідратоутворювачами з вуглеводнів є СН4, C2H6, СзН8 та і – C410. Газові гідрати ут­ворюються при низьких температурах (до 10 — 15°С). Вони бувають природні і техногенні. Природні газові гідрати трапляються в осадових породах і осадах на дні океанів у районах, де низькі температури, а техногенні виникають при експлуатації свердловин і транспорту­ванні газу.

Горіння природного газу - це реакція, при якій відбувається претворення хімічної енергії палива в тепло. Горіння буває повне і неповне. Повне відбувається при достатній кількості кисню. Нестача його викликає неповне горіння, при якому виділяється менша кількість тепла, ніж при повному.

19. Охарактеризуйте процес буріння свердловини. Які він включає операції?

До параметрів режимів буріння відносяться осьове навантаження на долото, швидкість обертання

долота, масовий розхід ПР, якість ПР.

Залежно від геологічних умов, глибини буріння і технічного оснащення бурових ство­рюють швидкісні, оптимальні та спеціальні режими. Швидкісний режим забезпечує високу механічну швидкість буріння, оптимальний - найбільш високі кількісні і якісні його показ­ники, а спеціальний режим створюється при відборі керну, бурінні похилонапрямлених свердловин і в зонах ускладнень [5].

Підхід до вибору параметрів буріння залежить в основному від способу буріння. При турбінному бурінні зі зміною одного параметра автоматично змінюється інший. При роторному бурінні відсутній чітко виражений взаємозв'язок параметрів режиму. Розхід ПР вибирається з розрахунку достатньої очистки вибою, що характеризується швидкістю течії рідини в затрубному просторі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]