Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры управлиння.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

11.Поняття кадрів органів прокуратури та його співвідношення з функцією управління.

Наказ 2 гн 15.12.11р. Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України

Робота з кадрами - одна з найважливіших функцій управління органами прокуратури, оскільки створення організації, здатної успішно виконувати покладені на неї завдання, не зводиться лише до її організаційно-структурної побудови, а охоплює також формування, розвиток і використання кадрового потенціалу.

Кадри органів прокуратури становлять, насамперед, прокурори і слідчі. При цьому під поняття "прокурор" підпадають особи, наділені повноваженнями щодо здійснення нагляду й виконання інших функцій прокуратури.

До їх числа відносяться:

Генеральний прокурор України та його заступники; підпорядковані Генеральному прокурору України прокурори АР Крим, областей, м. м. Києва і Севастополя та інші, прирівняні до них за статусом, а також їх заступники; міські, районні і прирівняні до них прокурори, їх заступники; старші помічники, помічники вищезазначених прокурорів, начальники управлінь, відділів, їх заступники, старші прокурори та прокурори управлінь і відділів у Генеральній прокуратурі України, прокуратурах АР Крим, областей, м. м. Києві, Севастополі, військових прокуратурах регіонів та ВМС України.

До слідчих органів прокуратури належать: старші слідчі з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України та прокуратури Автономної Республіки Крим; слідчі з особливо важливих справ та старші слідчі обласних і прирівняних до них прокуратур; старші слідчі й слідчі міських, районних, міжрайонних та прирівняних до них прокуратур.

Окремою категорією працівників органів прокуратури є патронатні державні службовці (здебільшого обслуговуючий персонал), які працюють у відповідних прокуратурах (від Генеральної прокуратури України до міських і районних прокуратур). Поняття "кадри прокуратури" і "працівники органів прокуратури" мають різне значення. Поняття "працівники органів прокуратури" ширше, оскільки не всяка діяльність щодо забезпечення необхідними людськими ресурсами визначається як кадрова функція управління.

В даному разі кадрова функція управління є складовою частиною функції управління із забезпечення системи людськими ресурсами (об'єктами управління) і є напрямом діяльності із забезпечення основних напрямів діяльності прокуратури необхідним складом кваліфікованих прокурорсько-слідчих працівників.

13.Кадрова політика в органах прокуратури: напрями, визначені рішеннями колегії Генеральної прокуратури України від 15.04.08 та 23.10.09.

У системі органів прокуратури ГПУ є центральною ланкою, на яку покладається специфічний вид державної діяльності, реалізації державної кадрової політики, адекватної сьогоднішнім політичним та соціально-економічним реаліям.

Важливість цього завдання визначається тим, що від рівня професіоналізму і компетентності, дисципліни і службової етики працівників прокуратури у значній мірі залежить вирішення всього комплексу проблем, зумовлених багатофункціональною прокурорською діяльністю, зміцнення престижу та авторитету органів прокуратури України в суспільстві.

Під кадровою політикою слід розуміти конкретно-історичну ідеологію використання людського потенціалу, яка має своєю метою формування системи рішень щодо існуючих кадрових проблем, визначення стратегічних цілей, принципів кадрової роботи, системи оцінок.

У Законі України «Про прокуратуру» (ст.46) зазначається, що прокурором, слідчим прокуратури можуть бути громадяни України, які мають вищу юридичну освіту, високі моральні й ділові якості. Для того щоб отримати керівну посаду кандидат має бути не молодше 25 років, мати стаж роботи в органах прокуратури або на судових посадах не менше трьох років та володіти високими моральними і діловими якостями.

Не можуть бути прийняті на роботу в органи прокуратури (не кажучи про керівні посади) особи, які були засуджені за вчинення злочину, за винятком реабілітованих.

Названі вимоги деталізуються п.2 наказу Генерального прокурора України №2-гн від 15 грудня 2011 року «Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України».

Згідно зі Стандартами професійної відповідальності, що встановлені Міжнародною асоціацією прокурорів, яка тісно співробітничає із Генеральною прокуратурою України, прокурорами можуть бути особи, котрі вирізняються професіоналізмом, шанують честь і гідність професії, дотримуються закону, професійної етики, поважні та уважні, досконало володіють законодавством і постійно слідкують за його розвитком, прагнуть бути непохитними, незалежними та неупередженими, слугувати інтересам суспільства та захищати їх, визнають і підтримують універсальну концепцію про права людини та основоположні свободи. З урахуванням цих вимог, підвищення рівня професіоналізму і престижу служби в органах прокуратури, забезпечення морально-етичної чистоти її рядів стали пріоритетними векторами кадрової політики.

Саме про них, а так само про нові підходи до формування кадрового корпусу прокуратури йшлося на колегії Генеральної прокуратури України