Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры управлиння.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

24.Організаційно-управлінські повноваження прокурорів арк та обласного рівня, їх зміст

Згідно зі ст.3 Закону України "Про прокуратуру, повноваження прокурорів АР Крим та обласного рівня, організація та порядок їх діяльності визначаються Конституцією України, цим законом, іншими законодавчими актами.

Прокурори АР Крим та обласного рівня уповноважені здійснювати належне керівництво підпорядкованими органами та працівниками, спрямовувати їх діяльність на ефективне виконання покладених на прокуратуру завдань і функцій, приділяти постійну увагу питанням організації роботи та контролю виконання (п.1 наказу Генерального прокурора України №1 „Про організацію роботи і управління в органах прокуратури").

Організаційно-управлінські повноваження прокурорів АР Крим та обласного рівня здійснюються у межах їх компетенції. До них належать:

керівництво діяльністю відповідної прокуратури та її колегії;

-організація роботи, контроль виконання та оцінка діяльності підпорядкованих прокурорів;

-добір, розстановка кадрів( призначення на посади і звільнення з посад працівників прокуратури, за винятком тих, хто призначається на посади і звільняється з них Генеральним прокурором України; внесення останньому подань щодо решти кадрових питань, вирішення яких знаходиться поза межами їх компетенції;

- виховання та навчання прокурорсько-слідчих кадрів і державних службовців;

-вирішення питань, що регулюються Дисциплінарним статутом прокуратури України;

-внесення за погодженням із Генеральним прокурором України змін до штатного розпису очолюваної та підпорядкованих прокуратур у межах затверджених чисельності і фонду заробітної плати;

-видання правових актів, в т.ч.: програмно-спрямовуючого характеру, а саме щодо визначення пріоритетних напрямів діяльності підпорядкованих прокуратур з виконання вимог закону і директив Генерального прокурора України; оперативно-управлінського характеру щодо реалізації функцій прокуратури;

-організація первинного обліку роботи та ведення статистичної звітності;

-організація методичного забезпечення прокурорської діяльності та впровадження позитивного (передового) досвіду роботи.

Перелік організаційно-управлінських повноважень і функціональних обов'язків прокурорів може змінюватись в залежності від змін у законодавстві та локальних актах Генерального прокурора України.

У науковій літературі наголошується на необхідності вирішення певних проблем, пов'язаних із визначенням компетенції прокурорів АР Крим і обласного рівня. Деякі автори, і серед них Мичко М.І., вважають, що з належною достатністю не визначена компетенція прокурорів АР Крим і обласного рівня у чинному Законі України "Про прокуратуру, (ст.16), яка містить лише вказівки на права прокурорів АР Крим, обласного рівня призначати на посади і звільняти працівників, крім тих, яких призначає Генеральний прокурор України та за погодженням із ним вносити зміни до встановлених штатів підлеглих їм прокуратур в межах затверджених чисельності і фонду заробітної плати. На їх думку, усунути зазначені недоліки потрібно в новій редакції Закону України "Про прокуратуру„ шляхом включення спеціальної статті про повноваження прокурорів АР Крим та обласного рівня, в тому числі в організаційно-управлінській сфері.

На сьогоднішній день питання організаційно-управлінського характеру прокурорів АР Крим і обласного рівня врегульовані в нормативно-правових актах Генерального прокурора України.

Так, наприклад, у наказі Генерального прокурора України №1 від 26.12.11 „Про організацію роботи і управління в органах прокуратури" (п.22.6) передбачено право вказаних прокурорів заслуховувати на засіданнях колегії повідомлення і пояснення керівників та посадових осіб державних органів з приводу порушень законодавства. Пунктом 5.5 цього наказу передбачений порядок розмежування повноважень між територіальними і спеціалізованими органами прокуратури у межах АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя.