Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры управлиння.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
733.18 Кб
Скачать

38.Загальна характеристика і сутність інформаційно-аналітичної діяльності органів прокуратури.

НАКАЗ №1/2гн 30 грудня 2010 року Про особливості організації роботи прокуратур міст з районним поділом

3.8. Аналізують дані про стан законності та правопорядку на території міста.

3.10. - отримують від прокурорів районів у місті інформацію про стан законності в районах, статистичні, аналітичні відомості, матеріали наглядової та слідчої роботи, необхідні для вивчення та узагальнення проблемних питань міського та районних рівнів;

НАКАЗ № 1/3 гн 26 грудня 2005 року Про організацію роботи з питань первинного обліку, ведення статистичної звітності в органах прокуратури та нагляду за обліком злочинів

2.7. Старшим помічникам прокурорів областей з питань статистики копії довідок за результатами перевірок та документів прокурорського реагування направляти до відділу статистичної інформації та аналітичної роботи Генеральної прокуратури України у 5-денний термін з дня їх підписання.

НАКАЗ № 2гн 15 грудня 2011 року Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України

17. Керівникам та кадровим підрозділам прокуратур усіх рівнів періодично узагальнювати стан роботи з добору, розстановки, професійної підготовки та виховання кадрів. За необхідності виносити зазначені питання на розгляд колегій.

Систематично вивчати і перевіряти стан роботи з кадрами, насамперед у тих прокуратурах, де не забезпечується належна службова та трудова дисципліна, допускаються порушення закону та серйозні недоліки в роботі.

НАКАЗ № 3гн 12 квітня 2011 року Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України

9. З метою проведення якісних та результативних перевірок формувати з пріоритетних напрямів накопичувальні справи, у яких зосереджувати- інформаційні матеріали щодо стану законності (зокрема статистичні та аналітичні дані, інформації контролюючих, правоохоронних, інших державних органів);

- науково-практичні посібники, методичні рекомендації, аналітичні дослідження, інформаційні листи про позитивний досвід роботи та орієнтувального характеру.

НАКАЗ № 3/1гн 21 червня 2011 року Про особливості правозахисної діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей

4. Вивчати стан виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, органами внутрішніх справ покладених на них обов’язків стосовно попередження правопорушень та злочинів серед дітей та підлітків, координувати цю діяльність.

4.1. У взаємодії з усіма зацікавленими органами розробляти узгоджені заходи щодо усунення причин і умов, що сприяють поширенню бродяжництва, жебракування, розшуку безвісти зниклих дітей, вилучення їх із несприятливого оточення та належного влаштування.

Н А К А З № 3/2гн 4 жовтня 2 011 року Про особливості організації діяльності органів прокуратури у сферах охорони навколишнього природного середовища та земельних відносин

5. Правозахисну діяльність здійснювати з урахуванням стану законності, використовуючи статистичні та аналітичні дані відповідних контролюючих, правоохоронних, інших державних органів, даних моніторингу довкілля, кадастрів природних ресурсів, Єдиного державного реєстру судових рішень, повідомлень засобів масової інформації, юридичних осіб і громадян про порушення законодавства.

НАКАЗ № 5 гн 19 вересня 2005 року Про організацію участі прок урорів у судовому розглядікримінальних справ та підтримання державного обвинувачення

7.2 Головному управлінню підтримання державного обвинувачення в судах та іншим відповідним підрозділам Генеральної прокуратури України щорічно аналізувати стан додержання конституційних прав громадян у кримінальному судочинстві.

НАКАЗ № 9 гн 21 червня 2011 року Про організацію роботи з розгляду і вирішення звернень та особистого прийому в органах прокуратури України

1.6. Періодично проводити комплексний аналіз роботи з вирішення звернень та особистого прийому, вивчення причин надходження обгрунтованих звернень. Вживати заходів до вдосконалення правозахисної діяльності органів прокуратури, усунення недоліків та прорахунків.

Стан організації роботи зі зверненнями вивчати при проведенні комплексних і галузевих перевірок, наданні практичної допомоги.

НАКАЗ № 11 гн 14 липня 2006 року Про організацію роботи органів прокуратури України з реалізації принципу гласності

2.2. Про стан законності з окремих напрямів прокурорської діяльності інформувати центральні та місцеві органи влади, органи місцевого самоврядування за результатами прокурорських перевірок або аналітичних досліджень у разі необхідності вжиття з їх боку конкретних заходів, спрямованих на забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян.

3.6. За необхідності поглибленого вивчення питання щодо забезпечення принципу гласності здійснювати аналітичну діяльність, вносити пропозиції щодо покращення цієї роботи, надавати підпорядкованим прокуратурам практичну та методичну допомогу, проводити навчання працівників.

Сутність інформаційно-аналітичної діяльності, стадії та методи аналітичних досліджень.

Найважливішою передумовою ефективної організації роботи прокуратури по зміцненню правового режиму є на¬явність системи достатньо повного її інформаційно-аналітичного забезпечення. Пояснюється це тим, що діяльність прокуратури не мо¬же здійснюватися без використання даних про стан, струк¬туру, динаміку, рівень, тенденції злочинності й інших пору¬шень законності, без виявлення і аналізу всього комплексу основних процесів, явищ, обставин, що істотно впливають на правопорушення, як стимулюючих, так і їм про¬тидіючих. Інакше кажучи, наглядова й інша діяльність органів проку¬ратури по зміцненню законності та правопорядку неможлива без інформації. Відносно прокурорів і слідчих інформація про порушення закону — це предмет їх професійного опрацюван¬ня. З урахуванням інформації і на її основі прокурорсько-слідчі працівники приймають рішення, спрямовані на захист інтересів держави, підприємств, установ і організацій, прав і законних інтересів громадян, тобто вирішують завдання, виз¬начені ст. 4 Закону України "Про прокуратуру".

До інформації відносять не тільки відомості про пору¬шення законів, але й інші дані, що встановлюють обстави¬ни таких порушень. Таким чином, інформація — це су¬купність відомостей, що визначають рівень наших знань про ті або інші події, явища, факти і їхні взаємозв'язки. Стосовно прокурорської діяльності поняття "інформація" слід розглядати як:

- сукупність повідомлень, відомостей про стан закон¬ності й правопорядку (про злочини і правопорушення, осіб,

що їх вчинили тощо);

- відомості про причини і умови, що обумовили правопорушення; факти, що викликають зміни в рівні, динаміці та структурі злочинності; рівень профілактичної діяльності правоохоронних органів.

Завдяки інформації прокурорсько-слідчі працівники одержують знання, раніше невідомі, або підтверджують вже відомі.

Під інформаційно-аналітичним забезпеченням прокура¬тури розуміється сукупність організаційних, правових, ма¬теріально-технічних умов, а також дії прокурорсько-слідчих працівників щодо цілеспрямованого збору, обліку, накопи¬ченню, розподілу, переробці (аналізу), збереженню, пошуку і передачі інформації, необхідної для потреб наглядової й іншої діяльності прокуратури (про порушення законів і осіб, що їх вчинили, про результати власної діяльності по зміцненню правового режиму тощо). Аналітична діяльність - це пізнання реальної дійсності, безпосередньо пов'язаної із мисленням, усвідомленим активним сприйняттям людиною цієї дійсності.

Метою аналітичної діяльності є:

1. об'єктивна оцінка стану справ;

2. виявлення впливу відповідних факторів на предмет, явище, яке досліджується і вивчення причинних зв'язків;

3. встановлення позитивного досвіду;

4. пошук наявних резервів для подолання негативних факторів;

5. опрацювання конкретних заходів щодо використання виявлених резервів та здійснення контролю за їх виконанням.

. Аналітична діяльність відноситься до ключових аспектів в організаційно - управлінському механізмі системи прокуратури України і проводиться згідно з:

1. планами роботи;

2. рішеннями колегії або за дорученнями керівництва Генеральної прокуратури України.

Від прокурорів усіх рівнів вимагається аналітичну роботу здійснювати лише за необхідності поглибленого вивчення проблеми, якщо висновок про стан додержання законності, боротьби зі злочинністю, організації діяльності прокуратури неможливо зробити на підставі статистичних, оперативних чи інших даних.

З огляду на ці вимоги, керівники органів прокуратури мають відмовитись від застарілих стереотипів, змінити стиль, форми і методи роботи, відійти від примітивного підрахунку кількісних показників. Об'єктивно і всебічно оцінювати результати прокурорської діяльності. Спрямовувати аналітичну роботу на вивчення реального стану законності, викриття причин її погіршення (поліпшення), правильне визначення напрямів наглядових зусиль і об'єктів нагляду, прогнозування розвитку як негативних, так і позитивних тенденцій, розробку запобіжних заходів та формування наглядової політики в органах прокуратури в цілому.