Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

13. Роль грошей у розвитку економіки: кількісний та якісний аспекти.

Роль грошей тісно пов’язана з їх функціями. Роль грошей визначається рівнем розвитку товарного виробництва та адекватних йому суспільних відносин. Найсприятливіші умови для реалізації ролі грошей у розширеному відтворенні були створені за капіталізму, коли товар став загальною формою продуктів виробництва, а економічні відносини в суспільстві були переведені на еквівалентні, ринкові засади.

Завдяки поширенню грошових відносин на всі фактори суспільного виробництва просте товарне виробництво перетворилось у капіталістичне, а самі гроші набули принципово нової якості — стали носієм капіталу.

У проблемі ролі грошей у розвитку економіки можна розрізняти якісний і кількісний аспекти.

В якісному аспекті роль грошей виявляється у тому, що сама їх наявність, саме грошове середовище, в якому діють економічні агенти, позитивно впливає на розвиток суспільного виробництва. А саме: знімаються фізичні межі виробництва, що визначаються особистими потребами самих виробників, реалізація вироблених продуктів за гроші, замість бартеру, значно спрощує, прискорює і здешевлює доведення їх до споживачів, завдяки грошам ринок набуває загального характеру, тощо.

Кількісний аспект ролі грошей полягає в тому, що через зміну кількості грошей в обороті можна активно впливати на економічні процеси, зокрема на результати діяльності економічних агентів як виробників і як споживачів. Цю можливість широко використовують усі держави з ринковою економікою для регулювання економічного життя в країні.

14. Еволюція ролі грошей в економіці України.

У міру поглиблення ринкової трансформації економіки України помітно зростає роль грошей в її розвитку. Поступово українська гривня перетворилась у загальний еквівалент. Це істотно підвищило заінтересованість економічних суб’єктів у тому, щоб більше заробляти грошей і економніше їх витрачати. Стало легше капіталізувати гроші, вклавши їх у цінні папери та банківські депозити. Запровадження часткової конвертованості гривні зросла роль грошей у розвитку зовнішньоекономічних відносин України.

Проте ці позитивні зрушення поки що не дали відчутних результатів у розвитку суспільного виробництва. Це зумовлено непослідовністю переведення економіки на ринкові засади, надмірним адміністративним втручанням держави в економічне життя, а також слабкістю самого грошового механізму, банківської системи, високою інфляцією.

Гроші відіграють досить важливу роль у трансформаційній економіці нашої країни: грошова форма повинна реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпечувати здійснення їх на еквівалентній основі, забезпечення вільної, гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб’єктів економічних відносин, оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої, сталої вартості грошової одиниці.

Проте в подальшому роль грошей в економіці України буде зростати.

15. Класична кількісна теорія грошей, її сутність, характеристика основних постулатів.

Кількісна теорія грошей стверджує, що ціни товарів визначаються об’ємом платіжних засобів, що знаходяться в обігу. Дана теорія зародилася у XVI ст..

Кількісна теорія включає, як правило, два базисних положення: постулат причинності (ціни залежать від кількості грошей) і постулат пропорційності (ціни змінюються пропорційно зміні кількості грошей). З часом в кількісній теорії почала домінувати теза про зв’язок стану грошового обігу з динамікою цін. для ранньої кількісної теорії були характерні три постулати: 1) причинності (ціни залежать від маси грошей); 2) пропорційності (ціни змінюються пропорційно кількості грошей); 3) універсальності (зміни кількості грошей чинять однаковий вплив на ціни всіх товарів).

Важливий внесок у кількісну теорію зробив англійський економіст Дж. Локк. Він вважав, що вирішальним чинником, який регулює і визначає вартість грошей (у даному разі золота й срібла), є їх кількість. Також дану теорію підтримували Рікардо, Боден, та ін.

Подальший розвиток кількісної теорії грошей пов’язаний з включенням в неї апарату економетричного аналізу і елементів мікроекономічної теорії ціни. Суттєвий внесок до модернізації кількісної теорії вніс І. Фішер - він намагався формалізувати залежність між масою грошей і рівнем товарних цін. Математично рівняння обміну можна представити у вигляді формули: MV = PQ, Формула Фішера є некоректною для умов золотомонетного стандарту, оскільки ігнорує внутрішню вартість грошей. Однак при обігу паперових грошей, нерозмінних на золото, вона набуває певного раціонального змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]