Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

41. Грошово-кредитна та фіскально-бюджетна політика в системі державного регулювання грошового обороту. Дискусії щодо переваг та недоліків кожної з них.

Фіскальна політика зводиться до ек. регулювання через механізми оподатк-я, інших вилучень до централізованих фондів фін. ресурсів, фінансув. витрат держави, пов’язаних з викон-м нею своїх сусп.. ф-й.

Заходи фіскальної політики базуються на прямих, безеквівалентних вилученнях фін. коштів у економічних суб’єктів чи таких же безеквівалентних вливаннях їм фін. коштів.

Грошово-кредитна політика зводиться до економічного регулювання через механізми зміни пропозиції (маси) грошей та їх ціни (проценти) на грошовому ринку. Існують такі види гр..-кр. політики:

експансійна (допускається не контр-не, довільне зростання пропозиції грошей, через що гроші стрімко «дешевіють». Наслідком такої політики неминуче стає інфляція);

  • рестрикційна (допускається різке, не досить зважене, обвальне скорочення пропозиції грошей, внаслідок чого гроші стрімко «дорожчають», сукупний попит скорочується, провокуючи зниження рівня цін і різке падіння економічної активності).

Пряме втручання держави в ек. життя допускається, коли заходи фіскальної та монетарної політики не можуть дати бажаного результату чи він настане із запізненням. До таких заходів можна віднести обмеження (заморожування) цін і доходів з метою гальмування високої інфляції; раціонування споживання, тощо.

Фіскальні та монетарні заходи мають свої переваги та недоліки. Протиставлення їх у свій час стало причиною розходження між кейнсіанцями та монетаристами щодо методів держ. регулювання.

Дж.М.Кейнс надавав перевагу м-дам фіскальної пол.-ки. Її переваги:

  • вони чинять більш відчутний вплив на активність економічних суб’єктів;

  • реакція ринкової кон’юнктури на заходи фіскальної політики більш передбачувана, ніж на заходи монетарної політики;

  • вплив фіскальних заходів на ринкову кон’юнктуру виявляється швидше, ніж вплив монетарних заходів.

Монетаристи на чолі з М. Фрідманом спростували переваги фіск. пол.-ки, тому що діям цих заходів властиві такі ж, а то й більші часові затрати, як і в заходів МП. Недосконалість системи оподаткування, здатність економічних суб’єктів уникати сплати податків та інші обставини зводять нанівець й останні переваги фіскальної політики.

Проте сьогодні в рез-ті цих дискусій намітилося зближення позицій кейнсіанці та монетаристів. Нині вони розглядаються як взаємодоповнювальні.

42. Суть, цілі та інструменти грошово-кредитної політики.

Г рошово-кредитна пол-ка - комплекс взаємозв’язаних, скоординованих на досягнення заздалегідь визначених суспільних цілей, заходів щодо регулювання грошового обороту, які зд-є держава ч-з ЦБ.

Цілі гр.-кр. пол.-ки діляться на 3 групи: стратегічні, проміжні й тактичні.

Стратегічними звичайно є цілі, що визначені як ключові в загальноекономічній політиці держави. Ними можуть бути зростання виробництва зростання зайнятості, стабілізація цін, збалансування плат балансу.

Проміжні цілі МП полягають у таких змінах певних ек. процесів, які сприятимуть дос-ню стратегічних цілей. Оскільки в ринкових умовах ек. зростання, зайнятість, динаміка цін, стан плат. балансу та інші макроек. показники визн-ся передусім станом ринкової кон’юнктури, проміжними цілями МП є зміна останнього в напрямі, який визначається стратегічною ціллю.

Тактичні цілі — це оперативні завдання банківської системи щодо регулювання ключових ек. змінних, передусім гр.. маси, % ставки та валютного курсу, для досягнення проміжних цілей. Стосовно кожного з цих показників може ставитися одне з 3-х завдань: зростання, стабілізація, зниження.

Інструменти поділяються на 2 групи:

  • інструменти опосередкованого впливу на грошовий ринок та економічні процеси;

  • інструменти прямого впливу.

До першої групи належать: операції на відкритому ринку, регулювання норми обов’язкових резервів, процентна політика, рефінансування комерційних банків, регулювання курсу національної валюти.

До другої групи відносять: установлення прямих обмежень на здійснення емісійно-касових операцій; уведення прямих обмежень на кредитування центральним банком комерційних банків; установ­лення обмежень чи заборони на пряме кредитування центральним банком потреб бюджету; прямий розподіл кредитних ресурсів, що надаються комерц. банкам у порядку рефінансування, між пріоритетними галузями, виробництвами, регіонами тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]