Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

86. Особливості становлення та розвитку комерційних банків в Україні.

Створення національної дворівневої банківської системи незал. Укр. почалося після прийняття у березні 1991р. Законуну України "Про банки і банк. діяльність". Цим законом визначено: І рівень банківської системи представляє НБУ, ІІ рівень комерційні банки різних форм власності. Реєстрація комерційних банків здійснювалась Національним банком держави. Переважна кількість комерційних банків - це акціонерні товариства (85,2%): 72% - відкриті і 28% - закриті. ТОВ лише 14% від загальної кількості. З 1994 р. в Україні з’явились комерційні банки з участю іноземного капіталу (до поч. 2000р. їх к-ть 30). За розміром активів українські комомерційні банки поділяються на найбільші (активи >1млрд грн.), великі (>100млн грн.), середні (>10 млн грн.), малі (<10млн грн.). Чималої шкоди процесу накопичування банківського капіталу завдає девальвація гривні. Домінуючим видом зобов’язань є депозити до запитання, причому переважно в іноземній валюті. Зростають суми депозитів населення, більшість з яких ком. банки. Збільшується питома вага кредитів на інвестиційну діялність. Відбувається поступовий розвиток кредитуванняня населення, воно займає незначне місце в кредитних операціях. Як позитивне явище: зміни в асортименті кредитних послуг банків.Гострими проблемами є недостатність у багатьох капіталу і неякісна структура активів.

87. Основи організації та діяльності комерційних банків в Україні.

Комерційні банки різних видів і форм власності створюються у вигляді акціонерних товариств та ТОВ. Банк вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з моменту його реєстрації в НБУ. Його засновниками можуть бути вітчизняні та іноземні юридичних та фізичних особи за винятком Рад народних депутатів та ін. виконавчих органів влади, спілок, партій. У створенні банку не можуть брати участі військовослужбовці та посадові особи органів суду, прокуратури, держбезпеки. Статутний фонд новостворюваного комерційного банку формується тільки за рахунок власних коштів засновників у грошовій формі. Розмір статутного фонду визначається засновниками банку, але е може бути меншим за нормативні вимоги НБУ. Згідно з діючим положенням, мінімальний рівень статутного фонду повинен бути еквівалентний 1млн євро. Організація комерційного банку передбачає ліцензування банківської діяльності: надання НБУ офіційного дозволу на здійснення певних банківських операцій. При ліцензуванні враховується обсяг капіталу банку, його фінонсвий стан, дотримання економічних нормативів регулювання банківської діяльності. Організаційна структурара та управлінняня комерційним банком визначається функціональними підрозділами та службами та керівними органами. Вищим органом управління банком є загальні збори акціонерів , які вирішують стратегічні завдання в його діяльності. Контроль за діяльністю правління здійснює ревізійна комісія. Комерційні банки бувають спеціалізованимими (ощадні, інвестиційні, іпотечні)та універсальними.

88. Пасивні операції комерційних банків.

Пасивні операції — це операції, за допомогою яких банки формують свої грошові ресурси для проведення кредитних, інвестиційних та інших активних операцій. Ресурси комерційних банків — це сукупність грошових коштів, що перебувають у його розпорядженні і використовуються для виконання певних операцій. Їх поділяють на власні, залучені і позичені.

Власний капітал: основний (стат., резервний фонди, нерозподілен. прибуток минул. рр.), додатковий (заг. рез. за акт. операціями , поточні доходи). Стат. фонд залежить від форми орг-ї банку. Резерв. фонд призн. для покриття можл. збитків, сплати дивідендів; його розмір - на рівні 50% від стат. фонду, форм. за рах. відрахувань з прибутку (не <5%). Спец. ф. признач. для покриття збитку від акт. операцій та для вир. та соц. розвитку банку, та форм. за рах. прибутку. Прибуток є рес. внутр. походження.

Залучені: - сук-ть коштів на пот. , депоз., та ін рах. банк. клієнтів, гром. орг-й, сусп. фондів, що розм. в активи з метою отрим. приб. чи забезп. ліквідності банку. Зал. поділ. на депоз.(до запитання - для здійсн. пот. розрахунків, нестабільні; і строкові - розм. на певний строк >міс, знімаються після закінч. терміну або попер. повідомлення банку) та недепозитні (позичені). Формами строкових вкладів є сертифікати (депозитні: юр. особам та ощадні - фіз.особам). Недепоз. залуч. у формі міжбанк. кредитів і кред. ЦБ, операцій з цін. паперами на вторин. фондовому ринку, позик на р-ку євродоларів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]