Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

1. Походження грошей. Роль держави у творенні грошей.

Гроші — одне з найдавніших явищ у житті суспільства — відіграють важливу роль у його економічному і соціальному розвитку. Стосовно походження грошей виділяють 2 концепції: раціоналістична, еволюційна. Згідно з еволюційною концепцією, гроші появилися результаті розвитку товарного виробництва і обміну. Спочатку обмін товарів носив випадковий характер, один товар обмінювався на будь-який інший. В ролі еквівалента були різні товари. З першим великим поділом праці серед товарів виділяли товари-еквіваленти, що користувалися найбільшим попитом. В різних місцевостях в ролі еквівалентів були різні товари. Роль еквівалента за певним товаром закріплювалась не на завжди, еквіваленти змінювалися. З другим великим поділом праці, набуває розвитку обмін товарів і виникає необхідність у виділенні єдиного товару-еквівалента, таким еквівалентом стали гроші.

Згідно з раціоналістичною концепцією, гроші виникли внаслідок угоди між людьми або запроваджені законодавчими актами держави задля полегшення обміну товарів.

Щодо ролі держави у творенні грошей, то вона полягає у визначенні та зміні зовнішнього вигляду грошей, також прилаштуванні їх до певних економічних систем, регулювання маси грошей в обороті, здійснення емісії грошей. Завдяки державі відбувається перехід від повноцінних до неповноцінних грошей, роль держави посилюється по мірі розвитку самих грошей. В умовах функціонування повноцінних грошей, роль держави була мінімальною, не потрібно було регулювати масу грошей в обороті, все це регулювалося ринком. Крім того, держава відстежує, щоб в обігу не було фальшивих грошей, всі зміни, які відбуваються з розвитком грошей не змінюють сутність грошей. Кількість грошей в обороті визначається певними об’єктивними закономірностями, які держава мусить враховувати у своїх регулятивних діях щодо грошей. Держава гроші не створює,а породжуються вони самою ринковою економікою.

2. Сутність грошей. Гроші як гроші і гроші як капітал.

Гроші – це все те, що виконує функцію грошей. «Гроші – це специфічний товар, загальний еквівалент, за який можна придбати будь-який товар» - К. Маркс.

В сучасних умовах, гроші не є товаром, це загальний еквівалент, за який можна придбати товари чи послуги.

Щодо визначення сутності грошей існують певні підходи: згідно з портфельним підходом всі активи, якими володіють екон суб’єкти розташовані в порядку зниження їх ліквідності. 1) готівка, 2) депозити до запитання, 3) кошти на строкових депозитах, 4) цінні папери, 5) ювелірні вироби, 6) нерухомість. Гроші – це найбільш ліквідний актив, це все те, що використовується як гроші.

Природа грошей як загального еквівалента визначається передусім їх походженням. Гроші виникли внаслідок стихійного виділення з безлічі товарів одного, найбільш придатного за своїми фізичними властивостями виконувати роль загального еквівалента. Гроші стають абсолютним товаром, який протистоїть на ринку всім іншим товарам, стає мірилом вартості останніх і безпосереднім втіленням багатства взагалі.

З точки зору використання грошей, розрізняють гроші як гроші і гроші як капітал. Гроші використовуються як грошів усіх функціях (міра вартості, засіб обігу, засіб платежу) крім функції нагромадження вартості. Гроші як гроші використовуються переважно для реалізації наявної споживної вартості, тобто їх цільове призначення обмежується посередництвом в обміні.

Гроші як капітал виникають на більш високому рівні товарного виробництва, це було пов’язане з необхідністю накопичення грошей для розширеного виробництва. Гроші як капітал виконують функцію нагромадження вартості з метою отримання додаткової вартості. Для цього виготовлену вартість потрібно реалізувати, нагромадити та використати так, щоб її не тільки зберегти, а й збільшити. Це можливо лише за умови, що гроші використовуються для формування промислового чи торговельного капіталу або як позичковий капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]