Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

71. Сутність позичк-го проц-у, його фун-ї та чин, що впливають на рівень проценту.

Позичковий відсоток – це ціна, за якою продаються кредиторами грошові кошти.

Норма позичкового відсотка – це відношення доходу від позичкового капіталу до суми капіталу, наданого в позику і * на 100%.

Функції позичкового відсотка:

  • розподільча (дохід, який отримує позичальник від користування позиченими коштами, поділяється на 2 частини: на позичковий відсоток, який необхідно сплатити кредитору, і дохід, що залишається у розпорядженні позичальника. З дією цієї функції позичальник зацікавлений отримати більший дохід, якого б вистачило на сплату відсотків і достатня сума залишилась у розпорядженні позичальника);

  • збереження позиченого капіталу (завдяки зміні розмірів відсоткової ставки забезпечується повернення коштів кредитору в умовах інфляції).

Чинники, що впливають на позичковий відсоток:

1) Макроекономічні чинники:

  • темпи інфляції;

  • розміри заощаджень в суспільстві;

  • циклічність коливань виробництва;

  • сезонність виробництва;

  • конкуренція на грошовому ринку.

2) Мікроекономічні чинники:

  • сума кредиту;

  • термін користування позичкою;

  • особливості позичальника, його кредитна історія;

  • цільове призначення.

72. Роль кредиту в розвитку економіки.

Виконання кредитом певних функцій, які є проявом його сутності, дає змогу йому відігравати надзвичайно велику роль у розвитку економіки і суспільства в цілому. У своїй перерозподільній функції кредит, який характеризується високою мобільністю, активно впливає на всі процеси суспільного відтворення. Насамперед кредит відіграє значну роль в організації грошових розрахунків — готівкових і безготівкових. Він також допомагає суб’єктам госп-ння збільшувати обсяги вир-ва, забезпечувати безперебійність кругообігу осн-го й оборо-го капіталу та уникати кризових явищ. Особливо значна роль кредиту в задоволенні тимчасової потреби в коштах, обумовленої сезонністю виробництва та реал-ії продукції.

Кредит сприяє розширенню виробництва та реструктуризації економіки. В умовах тривалої економічної, особливо інвестиційної, кризи в Україні кредит відіграє значну роль у відновленні діяльності підприємств, які тривалий час простоювали, допомагає їм змінити асортимент продукції, що випускається, та поліпшити її якість, зробити цю продукцію конкурентоспроможною на внутрішньому і світовому ринках. Кредит сприяє розвитку реформованого сільського господарст­ва України, сприяючи цим не тільки забезпеченню її населення високоякісними продуктами харчування, а промисловості сировиною.

Дедалі більшого значення набуває кредит у забезпеченні насел-ня якісним житлом, побутовою технікою, створенні мож-стей для отримання освіти та задов-ня інших соціальних потреб. Значну роль відіграє кредит в економії витрат обігу. З його допомогою вдається скорочувати витрати на виготовлення, випуск в обіг, перевезення, облік, зберігання грош-х знаків, бо значна їх частина взагалі не потрібна.

Через дефіцит власного капіталу для Укр на суч етапі має велике значення роз-к кредиту у міжнародній сфері, зокрема креді від-ни з МВФ, МБРР, ЄБРР, ін міжнар фін-кред інституціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]