Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

3. Еволюція форм грошей. Причини та значення демонетизації золота.

Гроші пройшли тривалий і складний шлях розвитку з точки зору не тільки ускладнення їх економічної суті та підвищення суспільної ролі, а й урізноманітнення їх форм. В процесі свого розвитку гроші змінювалися від повноцінних грошей до неповноцінних.

Повноцінні гроші – це гроші, вартість яких дорівнює вартості матеріалу з якого вони зроблені. Неповноцінні – не мають субстанціональної вартості, вартість грошей не дорівнює вартості матеріалу, з якого вони зроблені (це всі різновиди сучасних грошей).

Повноцінні гроші поділяють на товарні і металеві. Товарні – предмети першої необхідності, прикраси. Металеві – куски металу, монети(золота, срібна, мідна).

На зміну металевим грошам прийшли паперові. Період, коли функціонували в обігу паралельно золоті і срібні гроші – наз. біметалізмом. Період, кли функціонувати тільки золоті гроші – золотий монометалізм (також був і срібний монометалізм). А перехід від золотого монометалізму до паперових грошей наз демонетизація золота.

Причини демонетизації золота: - високі темпи розвитку товарного виробництва і обміну, - золото було не в змозі задовольнити потреби в значній масі грошей, бо золото обмежене в природі, - висока собівартість видобутку золота, - висока трудомісткість вир-ва золота, - тривалий цикл вир-ва грошей, - в процесі обігу золоті монети зношувалися, що призводило до втрат золота, - необхідно було вирішувати суперечності між міновою і споживчою вартістю золотих грошей.

Різновиди сучасних грошей: готівкові (монета, банкноти – паперові гроші), депозитні, електроні гроші (різновид депозитних грошей, що стають електронними в процесі руху по електронній мережі), квазігроші (майже гроші, це засоби платежу – чеки, векселі, строкові депозити).

Паперові гроші поділяються на казначейські (це гроші, що задовольняють бюджетні витрати) та на банківські (задовольняють потреби економіки). Всі різновиди сучасних грошей є кредитними, оскільки вони функціонують на основі довіри до емітента.

4. Поняття неповноцінних грошей та характеристика їх ризновидів - паперових і кредитних грошей. Переваги кредитних грошей перед паперовими.

Неповноцінними є гроші, які набувають своєї вартості виключно в обігу. При цьому вона може істотно відхилятися від вартості того матеріалу, з якого вони виготовлені (банкноти, білонна монета, депозитні та електронні гроші). Перехід до неповноцінних грошей відбувався поступово. Основними формами неповноцінних грошей є білонна (розмінна) монета, паперові гроші (казначейські зобо­в’язання), банківські зобов’язання (банкноти), депозитні вклади, квазігроші. Фактор довіри до цих форм стає вирішальним для їх функціонування як грошей, завдяки чому вони дістали також назву кредитних.

Паперові гроші поділяються на казначейські (це гроші, що задовольняють бюджетні витрати) та на банківські (задовольняють потреби економіки). У вузькому розумінні, паперові гроші - це гроші, з паперу. У широкому – це знаки вартості, що випускаються з метою задоволення бюджетних витрат і потреб грошового обігу. Визначальними ознаками паперових грошей є випуск їх для покриття бюджетного дефіциту; нерозмінність на золото; примусове запровадження в оборот; нестабільність курсу і неминуче знецінення.

Банківські гроші — це теж неповноцінні знаки вартості, які емітуються банками на основі кредитування реальної економіки, завдяки чому їх випуск тісно пов’язується з потребами обороту, забезпечується їх вилучення з обороту при погашенні позичок і підтримка стабільної вартості. У цьому полягає їх принципова відмінність і перевага порівняно з паперовими грошима.

Депозитні гроші — це різновид банківських грошей, який існує у вигляді певних сум, записаних на рахунках економічних суб’єктів у банках. Вони не мають речового виразу і використовуються для платежів у безготівковій формі. Рух їх здійснюється по рахунках у банках і не виходить за межі банківської системи. А приводяться вони в рух за допомогою технічних інструментів — чеків, платіжних доручень, пластикових карток тощо. Така форма має істотні переваги перед готівковою формою грошей (банкнотами): значно економніша, зручніша у користуванні, піддається контролю з боку банків за оборотом після емісії. Тому у сучасних умовах депозитні гроші стали основною формою грошей у країнах з розвинутою ринковою економікою.

Квазігроші, або майже гроші, — це специфічні грошові форми, в яких грошова суть істотно послаблена, відхиляється від загальноприйнятих, стандартних форм. Використання квазігрошей має позитивний вплив на економіку: дає можливість підвищити ліквідність ринку, дає можливість зменшити масу платіжних засобів в обороті, робить управління грошовою масою, а отже пропозицією грошей, більш гнучким і ефективним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]