Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

37. Сутність, призначення та основні елементи грошової системи.

Грошова система — це форма організації грошового обороту в країні, установлена загальнодержавними законами. Ці закони визначають основні принципи, правила, нормативи та інші вимоги, що регл-ть відносини між суб’єктами гр.. обороту.

Призначення: оскільки гр.. система кожної країни визначається її внутр.. законод-м, саме явище грошової системи постає на поверхні як суто національне. Кожна держава формує свою власну грошову систему, намагаючись надати їй повну незалежність та здатність протистояти зовнішнім впливам, коли вони загрожують інтересам національної економіки. Наявність такої суверенної грошової системи є однією з ключових ознак політичної та економічної самостійності держави.

В грошовій системі України можна виділити такі елементи:

— найменування грошової одиниці;

— масштаб цін (величина грошової одиниці даної країни);

— види та купюрність грош. знаків, які мають статус законного платіжного засобу;

— регламентація безготівкових гр.. розрах-в;

— регламентація готівкового грош. обороту;

— регламентація режиму валютного курсу та операцій з валютними цінностями;

— регламентація режиму банк. Процента (забезпечує регулювання ціни грошей на гр.. ринку з метою впливу на їх масу в обороті, а отже – на сталість грошей);

— державні органи, які здійснюють регулювання грошового обороту та контроль за дотриманням чинного законодавства (НБУ, Кабмін, Мін. економіки, Мінфін.).

38. Характеристика основних видів грошових систем та їх еволюція.

В результаті еволюції грошові системи поступово змінювалися, набували різних форм, які можна класифікувати за кількома критеріями.

Залежно від форми, в якій функціонують гроші, виділяють такі види грошових систем:

  • система металевого обігу;

  • система паперово-кредитного обігу.

Металеві гр.. с-ми. Історично перший (ХVI –XVIIIст.) біметалізм - це грошова система, в якій роль загального еквівалента законодавчо закріплялася за двома металами — золотом і сріблом; монети з цих металів карбувалися та оберталися на рівних засадах, банкноти підлягали розміну на обидва ці метали. Еволюція: «система подвійної валюти»→с-ма «кульгаючої» валюти (один з видів монет карбується у закритому пор.)→моном-зм.

Монометалізм (з кінця XVIIIст) — грошова система, за якої роль загального еквівалента виконує один метал: золото (золотий монометалізм) або срібло (срібний монометалізм), при цьому в обігу функціонують монети та знаки вартості, розмінні на грошовий метал. Еволюція: золотомонетний стандарт →з-зливковий стандарт → золотодевізний стандарт.

С-ми паперово-кредитного обігу – с-ми, в яких грош. знаки не мають вн. вартості.

Форми: паперово-грошова с-ма → с-ма кредитних грошей.

За характером економічної системи , залежно від ступеня втручання держави в економіку ек. відносини можуть бути ринковими та неринковими (регульованими).

Неринковим грошовим системам притаманне переважання адмін.. методів регулювання гр.. обігу, що проявляється насамперед у штучному розмежуванні його на готівкову та безготівкову сфери.

Для ринкових грошових систем характерним є переважання економічних методів та інст.-в регулювання гр.. обігу.

За характером регулювання національної валютної системи грошові с-ми можуть бути відкритими та закритими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]