Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GIK_shpori_91_pit.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

39. Створення та розвиток грошової системи України.

Організаційно-право­ві засади створення грошової системи України були закладені в ЗУ «Про банки і банківську діяльність», ухваленому ВРУ 20 березня 1991 р.

10 січня 1992р. були запроваджені українські купоно-карбованці як доповнення до рублевої грошової маси, але весь безготівковий оборот обслуговувався виключно рублями. Тобто в 1992р. було паралельне використання 2-х валют.

Спочатку купоно-карбованець котувався навіть вище рубля, проте двовалютна система не принесла очікуваних позитивних наслідків. Для цього періоду характерне:

  1. Обвальний спад виробництва під впливом лібералізації цін та розриву попер. госп. зв’язків, скорочення держ. замовлення.

  2. Вільне використання російського рубля на внутрішньому ринку України сприяло широкому відпливу товарів за межі України, підриву товарної основи внутрішнього грошового обігу.

  3. З ініціативи РФ у середині 1992 р. у рублевій зоні була запроваджена система взаємозаліку через кор.. рахунки, відкриті в розр-му центрі при Центральному банку РФ.

Щоб послабити негативні наслідки паралельного обігу двох валют, Президент України указом «Про реформу грошової системи України» від 12 листопада 1992 р. запровадив купоно-карбованець у сферу безготівкового обороту і вилучив з нього рублеві гроші. Так закінчився 1-й етап формув. Нац.. гр.. с-ми України.

На другому етапі НБУ, спираючись на норми ЗУ «Про банки і банківську діяльність» (1991 р.), відпрацьовував окремі елементи та організацію ф-ня гр.. системи:

1. Розбудова власного емісійного механізму

2. Формування механізму регулювання НБУ пропозиції грошей

3. Розроблення методики та методології грошово-кредитної політики НБУ, накоп-ня досвіду практ. Застос. інструментів грошово-кредитної політики, розмежування сфер застос. фіскально-бюджетної та гр..-кр. політики.

4. Розбудова національної платіжної системи

5. Формув. механізму валют. регулювання

6. Розроблення та випробування на практиці спец. заходів з подолання гіперінфляції та регулювання інфляції.

25 серпня 1996 р. Президент України підписав Указ «Про грошову реформу в Україні», згідно з яким з 2 по 16 вересня 1996 р. з обороту був вилучений український карбованець і введена пос­тійна грошова одиниця — гривня та її сота частина — копійка. Цим закінчився другий етап розбудови грошової системи України.

На третьому етапі відбувається подальше вдосконалення механізмів та інструментів грошової системи, що були розроблені на попередньому етапі. Важливим стало прийняття ВРУ у травні 1999 р. ЗУ «Про НБУ».

40. Державне регулювання грошового обороту як складова економічної політики, його за методи та наслідки.

Для реалізації свого впливу на економіку держава повинна розробляти відповідну економічну політику. Її цілями визнаються: забезпеч. певного рівня ек. зростання; забезп. макс. зайнятості; контроль над інфляцією з метою її мінімізації та стабілізації цін; урівняв. активів і пасивів плат. балансу.

Для їх досягнення ек. політика передб. широкий спектр заходів, які впливатимуть на економічне життя суспільства. Умовно їх можна розділити на чотири групи:

  • структурна політика;

  • політика конкуренції;

  • соціальна політика;

  • кон’юнктурна політика.

Держ. регулювання грошового обороту забезпечує саме кон’юнктурну пол.-ку.

Ч-з регулювання окремих гр.. потоків, маси гр.., рівня %, швидкості обігу грошей держ. має можливість впливати не тільки на зміну попиту, а й на зміну пропозиції на товарних ринках.

Усі методи кон’юнктурної політики, що спирається на регулювання грошового обороту, можна розділити на три групи:

  • заходи фіскальної політики (базуються на прямих, безеквів. вилученнях фін. коштів у економічних суб’єктів чи таких же безеквів. вливаннях їм фінансових коштів);

  • заходи гр..-кред. (монетарної) політики, що поділ. на експансійну та рестрикційну політику. При експансійній політиці допускається неконтрольоване, довільне зростання пропозиції грошей, через що гроші стрімко «дешевіють». Наслідком такої політики неминуче стає інфляція. При політиці грошово-кредитної рестрикції допускається різке, не досить зважене, обвальне скорочення пропозиції грошей, внаслідок чого гроші стрімко «дорожчають», сукупний попит скорочується, провокуючи зниження рівня цін і різке падіння економічної активності.;

  • заходи прямого впливу (обмеження (заморожування) цін і доходів з метою гальмування високої інфляції; раціонування споживання, коли товари та послуги розподіляються не за платоспроможністю покупців, а за встановленими державою нор­мами тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]