Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Карасьова Ю.М.Мікроекономіка Метод. вказівки.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

2.3. Задачі для самостійного вирішення

1. Функція попиту на товар має вид Qd=8-р. Функція пропозиції має вид Qs=-5+2р. Розрахуйте рівноважну ціну і рівноважний обсяг попиту. Побудуйте графіки попиту і пропозиції, зазначте рівноважну ціну.

2. Як впливають приведені нижче у таблиці 2.3. зміни у попиті та пропозиції? Охарактеризуйте їх вплив за допомогою кривих попиту та пропозиції. Поставте позначки а колонках, назви яких характеризують ефект зміни.

Таблиця 2.3.

Зміни

Зсув кривої попиту

Рух по кривій попиту

Зсув кривої пропозиції

Рух по кривій пропозиції

1.Зміна цін на конкурентні товари

2.Запровадження нової технології

3.Зміна моди на товар

4.Зміна споживацьких доходів

5.Зміна цін на сировину

3. Функція попиту на товар має вид Qd=8-р. Функція пропозиції має вид Qs=-5+2р. Розрахуйте рівноважну ціну і рівноважний обсяг попиту. Побудуйте графіки попиту і пропозиції, зазначте рівноважну ціну.

4. Функція попиту на даний товар має вид Qd=20-р. Функція пропозиції має вид Qs=-5+4р. Розрахуйте рівноважну ціну та рівноважний обсяг попиту та пропозиції до і після таких державних заходів:

1). Уряд вводить непрямий податок, що сплачується продавцем у розмірі 1,25 грош. од. з кожного проданого кілограма.

2). Держава вводить непрямий податок, що сплачується продавцем у розмірі 25% від ціни, що сплачує покупець за кожний придбаний кілограм.

3). Держава вводить порядок, відповідно до якого, за кожен проданий кілограм виробники отримують дотацію з державного бюджету у розмірі 1.25 грош.од.

4). Держава вводить порядок, відповідно до якого, за кожний проданий кілограм виробники отримують дотацію з державного бюджету у розмірі 25% від ціні, що сплачується покупцем.

5. Функція попиту на виступ духового оркестру Qd = 12-p. Функція пропозиції Qs =7p-p2 , де р - гонорар за виступ.

1). Знайдіть рівноважні гонорар і кількість виступів;

2). Побудуйте графік залежності кількості виступів від величини гонорару;

3). Яку максимальну суму може заробити оркестр?

6. Дан попит трьох індивідів: QАd=16-р; QBd=20-р; QCd=32-р. Визначте ринковий попит.

7. Пропозиція змінюється за формулою: Qs=1+Зр, попит за формулою: Qd=10-2р. Зобразити графічно і визначити:

1). Попит знизився на 1/3. Як зміниться і якими будуть: обсяг виробництва, ціна рівноваги, обсяг виручки?

2). Пропозиція збільшилася в 2 рази. Як зміниться і якими будуть: обсяг виробництва, ціна рівноваги, обсяг виручки?

8. Попит та пропозиція на обіди в студентській їдальні описується рівняннями: Qd=240–100р, Qs=1000+250р, Q – кількість обідів в день, р – ціна обіду (в дол.):

1). Розрахуйте рівноважну ціну і кількість проданих обідів за цією ціною;

2). Адміністрація встановила ціну за обід 3 дол. Охарактеризуйте наслідки такого рішення.

9. На ринку пшениці є три покупці. За ціною 650 грн. за 1 тонну обсяг попиту першого становить 10 т, другого - 12 т, третього - 14 т. Відповідно за ціною 600 грн./т - 11, 14, 16; 550 грн./т - 14, 17, 18; 500 грн./т - 19, 23, 26. Побудуйте табличну і графічну модель ринкового попиту на кукурудзу.

10. Дитячий атракціон розрахований на 16 місць. Рівняння лінії попиту на квитки: XD = 20 - 4Р. Побудуйте лінію попиту та визначте, яку ціну за квиток потрібно призначити організаторам атракціону, щоб усі місця були зайняті? При якій ціні виручка буде найбільша?

11. У таблиці 2.4 наведені дані, що характеризують різні ситуації на ринку молока.

Таблиця 2.4

Ціна за 1 кг., грн.

QD, тис. т.

QS, тис. т.

1,0

80

20

1,1

70

40

1,2

60

60

1,3

50

80

1,4

40

100

1. За даними таблиці накресліть криві попиту і пропозиції.

2. Якщо ринкова ціна молока дорівнює 1,1 грн., що характерно для даного ринку надлишок чи дефіцит? Який його обсяг?

3. Якщо ринкова ціна молока дорівнює 1,4 грн., що характерно для даного ринку надлишок чи дефіцит? Який його обсяг?

4. Чому дорівнює рівноважна ціна на цьому ринку?

5. Зростання доходів споживачів збільшило споживання молока на 10 тис. т. при кожному рівні цін. Визначить нову рівноважну ціну та обсяг рівноваги.

12. На ринку певного товару функція попиту описується рівнянням: QD = 10 - 2Р, функція пропозиції: QS = -5 + 3Р, де QD і QS відповідно, обсяг попиту й обсяг пропозиції, тис. т. за рік.

1. Визначте рівноважну ціну і рівноважний обсяг продажу.

2. Якщо ціна товару складе 2 грн., що утвориться на ринку надлишок чи дефіцит? У якому розмірі?

3. Якщо ціна товару складе 4 грн., що утвориться на ринку надлишок чи дефіцит? У якому розмірі?

13. При ціні квитка на футбольний матч 40 грн. на стадіон прийшло 30 тисяч чоловік. Коли ціна квитка піднялася до 90 грн., кількість вболівальників скоротилася до 5 тисяч чоловік. Якщо вважати функцію попиту лінійною, скільки вболівальників прийдуть на стадіон при ціні 20 грн. за квиток.

14. На валютній біржі денний попит на долари визначається функцією PD=5,25-1,5Q, а пропозиція PS=5,05+2,5Q, де P - ціна дол. у грн., a Q - кількість дол. у млн. Яким буде рівноважний курс і скільки буде куплено за цим курсом? Якою повинна бути інтервенція Національного банку, щоб курс склав 5,16 грн./дол., припускаючи, що НБ готовий продавати свою валюту за будь-яким курсом?

15. Існують такі дані про ринок нафти у 1973 році: ціна:4 дол./барель, обсяг продаж: 18 млрд. барелів (з них 12 млрд. - пропозиція ОПЕК), еластичність попиту: 0,05 (короткострокова), еластичність пропозиції: 0,1 (пропозиція країн не членів ОПЕК).

1). Якщо виробники нафти поєднуються в один союз, що вони могли б зробити для збільшення своєї виручки від продаж?

2). Знайдіть функції попиту та пропозиції, що відповідають наведеним даним, припускаючи, що ці функції лінійні.

3). Що відбудеться з ринковою рівновагою, якщо ОПЕК знизить пропозицію на 25%?

16. Функція ринкового попиту на бензин PD=12-2Q, а функція пропозиції PS=4+2Q. Якою повинна бути податкова ставка на продаж однієї од. товару, щоб загальний обсяг виручки продавців був максимальним?

17. Ринок баскетболістів - студентів ВНЗ - характеризується такими кривими попиту та пропозиції: QD=l600-20P; QS = -900+30Р, де Q - кількість спортсменів; Р - тижнева платня понад суми стипендії.

1). Припустимо, що ринок абсолютно конкурентний. Якою буде тижнева рівноважна оплата? Скільки спортсменів буде задіяно?

2). Припустимо, що керівництво ВНЗ ухвалює рішення про обмеження оплати гравців до 35 грн. на тиждень. Скільки спортсменів наймуть тепер?

3). Скільки тепер навчальні заклади витрачатимуть на гравців порівняно з рівновагою вільного ринку?

4). Скільки будуть готові витратити навчальні заклади, щоб найняти потрібну кількість гравців за тижневу платню 35 грн.? Якщо навчальні заклади конкурують за баскетболістів неціновими методами, то яку максимальну суму вони витратять на нецінову конкуренцію?

18. Існують дані про ринок природного газу: ціна: 2 дол./тис.куб.фут., обсяг продаж: 20 трлн.куб.фут., еластичність попиту: -0,5, еластичність пропозиції: 0,2. Держава вирішує встановити максимальну ціну на рівні 1 дол. Чому буде дорівнювати виниклий дефіцит?

19. Припустимо, що крива попиту, задана таблицею 2.5, точно відбиває попит з боку споживачів на перехід річки через міст.

Таблиця 2.5

Ціна переходу через міст, грн.

10

8

6

4

2

0

Кількість переходів, млн. на рік

0

1

2

3

4

5

Передбачається, що пропускна здатність мосту достатня, щоб забезпечити безкоштовний перехід через ріку всіх бажаючих без жодних обмежень, а крива попиту показує загальну кількість переходів, що будуть здійснені протягом усього терміну служби моста.

1). Яка цінність моста для суспільства в грошовому вираженні, за умови, що перехід безкоштовний?

2). Чи варто будувати міст, якщо витрати на його будівництво (у розрахунку на рік) складуть 20 млн. грн.? Чому?

3). Чи зміниться ваша відповідь на питання б), якщо плата за перехід по мосту складе 3 грн. за перехід?

4). Використовуйте ваші відповіді на ці питання, щоб відповісти, якої інформації потребують відповідальні особи, щоб прийняти рішення про будівництво споруджень суспільного користування.

20. Міська влада субсидує ціни на бензин для жителів міста. Субсидія зменшує ціну бензину з 2 до 1,5 грн. за літр. Споживання бензину збільшується в результаті цього з 2 до 3 тисяч літрів. Підрахуйте загальний споживчий надлишок і порівняйте його з витратами міської влади.

21. Припустимо, на ринку криві попиту та пропозиції відповідно подані у вигляді рівнянь: Р = 4QS і Р=12 - 2QD. Як на рівноважні ціну і кількість товару вплине введення податку, рівного 6 гр. од. на кожну одиницю продукції і покладеного на продавців? Що зміниться, якщо цей же податок покласти на покупців?