Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Карасьова Ю.М.Мікроекономіка Метод. вказівки.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

1.3. Задачі для самостійного вирішення

1. Щоб подивитися виставу у театрі опери та балету Вам необхідно відстояти 3 години в черзі до каси або придбати цей білет у 2 рази дорожче на вулиці? Як би ви вчинили, якщо Ви: бізнесмен; пенсіонер; студент.

2. У Вас 5 годин вільного часу. Ваші справи розподіляються у порядку убування важливості таким чином:

а) підготування до занять 2 години,

б) перегляд газет 1 година,

в) прибирання квартири 1 година.

Раптово Ви дізнаєтесь, що в кінотеатрі показують фільм, який Ви давно хотіли подивитися. Чого Вам буде коштувати перегляд односерійного та двосерійного фільму?

3. Щоб купити олію дешевше, Вам необхідно відстояти чергу. Якщо ви все-таки зважитесь її відстояти, чи дійсно Ви придбаєте олію дешевше? Чому переважна частина представників черг у магазинах - пенсіонери та домогосподарки?

4. Кваліфікований лікар-косметолог, який за одну годину своєї роботи отримує 15 гривень, вирішує послати новий паркет у своїй квартирі. Він має достатню вправність, щоб зробити це самостійно і навіть швидше, ніж фахівець-паркетник. Йому потрібно на виконання робіт 50 годин, тоді як паркетнику - 70 годин. Чи вигідно лікарю-косметологу наймати паркетника, якщо його розцінки складають:

а) 5 грн. за одну годину роботи,

б) 10 грн. за одну годину роботи,

в) 15 грн. за одну годину роботи,

г) 20 грн. за одну годину роботи.

При якій ціні послуг паркетника його наймання стає не вигідним для лікаря-косметолога?

5. Горщечник витрачає на ліплення на гончарному колі одного горщика 8 хв., ще 4 хв. йому необхідно для розпису горщика. Його учень витрачає на ліплення 25 хв., а на розпис - 5 хв. Яку максимальну кількість горщиків вони можуть зробити за 8-годинний робочий день? Як їм раціонально побудувати роботу, використовуючи принцип порівняльної переваги?

6. Припустимо, що у Вашій університетській їдальні недостатньо місця, щоб умістити всіх студентів відразу, тому вона відкрита для обіду з 11 до 12 години та з 13 до14 години. Роздивіться такі три методи розподілу студентів у цей двочасовий період \ціль: кожен повинен одержати місце:

а) адміністрація встановлює правило, відповідно до якого кожен курс одержує визначений півгодинний проміжок часу для їжі;

б) час обіду ділиться на півгодинні сегменти з зеленими квитками на перший період, блакитними на другий і т.д. Друкується рівна кількість квитків різного кольору. На початку кожного семестру проходить аукціон по роздачі квитків;

в) студенти можуть приходити в їдальню коли захочуть, і якщо не буде вільних місць, то вони будуть чекати в черзі.

Порівняйте та оцініть ці схеми користуючись поняттями:

- стихійний порядок та ієрархія;

- інформація та стимули;

-ефективність.

7. Припустимо, що у США автомобіль може бути вироблено за 200 робочих годин, а на виробництво 1 тони риса затрачується 20 годин. У Японії для виробництва автомобіля потрібно 150 годин, а для виробництва 1 тони риса - 50 годин. Яка у кожній із країн альтернативна вартість виробництва риса, виражена у кількості автомобілів? Яка країна має порівнянні переваги у виробництві автомашин? Риса?

8. Програміст Петрова заробляє 10 грн. за годину. Її мати - пенсіонерка. У магазині за яловичиною по 4 грн. за кілограм необхідно стояти 1 годину, а по 12 грн. за кілограм - черги немає. При якому обсязі покупок раціонально придбати яловичину для Петрової? Її матері?

9. Студент під час канікул може заробити 500 грн. чи піти на курси англійської мови. Вибравши курси англійської мови, студент склав систему витрат:

Плата за навчання дорівнює 200 грн.

Плата за підручники на курсах - 30 грн.

Транспортні витрати - 40 грн.

Витрати на харчування - 300 грн.

Чому будуть рівні альтернативні витрати?

10. Навчання у ВНЗі коштує 1900 гривень на семестр, витрати на підручники, їжу, поїздки та найм житла становлять 3630 гривень на рік. Можна також піти працювати з батьком продавцем у кіоску, де на місяць Ви отримаєте 300 гривень зарплати. Якщо Ви оберете навчання у ВНЗі, якими будуть Ваші альтернативні витрати?

11. Відмовившись від роботи в кіоску звукозапису з річною зарплатою 3600 гривень і від навчання у коледжі з річною оплатою 1200 гривень, Семен найнявся комерційним агентом з окладом 3000 гривень на рік. Чому дорівнює альтернативна вартість його рішення в даному році?

12. Яке Ви приймете рішення і чому? З міста А до міста Б переліт триває 1 годину. Авіаквиток коштує 30 гривень. Переїзд автобусом триває 5 годин. Ціна автобусного квитка становить 10 гривень. 1. Ви - менеджер і заробляєте 8 гривень за 1 годину праці. 2. Ви - низько кваліфікований робітник і заробляєте 1 гривню за одну годину праці.

13. Припустимо, що перекладач заробляє за 1 годину 25 грн., а швачка - 8 грн. Перекладачу треба пошити костюм, а швачці перекласти інструкцію до нової швейної машинки. Якщо кожний з них буде сам для себе виконувати цю роботу, то вони витратять на неї відповідно 60 і 20 годин. У випадку, коли швачка шитиме костюм, а перекладач перекладатиме, витрати часу становитимуть відповідно 80 і 4 години. Ми бачимо, що перекладач виконує обидва види роботи швидше, ніж швачка. Чи вигідна у такому випадку буде спеціалізація? Доведіть це розрахунками.

14. На одному поверсі мешкають дві сусідки - Петрова та Іванова. Петрова висококваліфікована швачка: одну сукню вона шиє в середньому за 20 годин, заробляючи при цьому за кожну годину 20 гривень. Іванова - кухар і працює в кафе, отримуючи за годину 15 гривень. Іванова теж непогано шиє і збирається пошити для себе нову сукню на новорічне свято, а витратить вона на це 30 годин. Петрова планує Новий рік зустріти із великою компанією друзів, на приготування святкової вечері вона витратить 10 годин. Іванова на приготування такої вечері витратила б лише 5 годин. Маючи цю інформацію, дайте відповідь, чи варто Петровій готувати вечерю, а Івановій шити сукню? Що порекомендував би сусідкам досвідчений економіст?

15. В Україні відроджуються народні промисли. Дерев'яну ложку майстер може вирізьбити за 40 хвилин та розписати за 20 хвилин. На виконання цієї роботи учню потрібно відповідно 90 хвилин та 30 хвилин. Яку максимальну кількість ложок-сувенірів вони в змозі виробити за 8 годин, якщо кожен буде займатися виробництвом самостійно? Як їм раціонально розподілити цю працю, використовуючи принцип порівняльних переваг? Скільки при цьому вони вироблять ложок за ті ж 8 годин?