Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

21.Ведучі бурильні труби.Обважнені бурильні труби.

Ведучі бурильні труби призначені для передачі обертання бурильної колони

від ротора і реактивного моменту від вибійного двигуна до ротора при одночасній подачі бурильної колони та циркуляції промивальної рідини. Ведучі труби виготовляють збірної конструкції, які складаються з квадратної товстостінної штанги, верхнього штангового перевідника (ПШВ) і нижнього штангового перевідника (ПШН)

Квадратні штанги для ведучих труб виготовляють довжиною до 16,5 м із сталі групи міцності “Д” і “К”.

Обважнені бурильні труби (ОБТ) призначені для створення осьового навантаження на долото і збільшення жорсткості і стійкості нижньої частини бурильної колони.

Обважнені бурильні труби бувають таких типів:

а) з гладкою поверхнею на всій довжині;

б) з конусним проточуванням у верхній частині;

в) збалансовані;

г) квадратного перерізу по периметру;

д) зі спіральними канавками.

ОБТ перших двох типів мають на кінцях замкову різьбу .При наявності на трубі з одного кінця зовнішньої, а з іншого – внутрішньої різьби ОБТ називають проміжною, а при наявності на обидвох кінцях внутрішньої різьби – наддолотною.

Виготовляють ОБТ перших двох типів із сталей групи міцності Д і К методом прокатування без подальшої термічної обробки, що обумовлює їх недостатню міцність і невисоку зносостійкість.

ОБТ квадратного перерізу по периметру бувають двох типів:

а) збірної конструкції, які складаються з трьох (двох) згвинчених між собою секцій, грані яких зміщені одна щодо одної на 450.

б) суцільні, у яких розмір по діагоналі дорівнює розміру долота. Вони виконують функції подовженого стабілізатора.

ОБТ зі спіральними канавками мають на зовнішній поверхні нарізані спіральні канавки, внаслідок чого зменшується імовірність прихоплювання колони і покращується якість промивання.

22. Поняття про режим буріння та його параметри

Під режимом буріння розуміють сукупність тих факторів, які впливають на ефективність руйнування породи, а самі фактори називають режимними параметрами.

До режимних параметрів належать:

а) осьове навантаження на долота - Рд;

б) частота обертання долота - д;

в) секундна витрата промивальної рідини - Q;

г) параметри промивальної рідини.

Режим буріння поділяють на:

а) звичайний

- оптимальний;

- раціональний;

- форсований (швидкісний );

б) спеціальний.

Під оптимальним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найвищу продуктивність праці при мінімальних затратах і якісне виконання поставленої задачі.

Під раціональним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найкраще значення одного чи декількох показників при даному технічному оснащенні. При певних можливостях виконання поставленої задачі відбувається швидше і дешевше.

Форсований – це такий режим, який призводить до збільшення швидкості буріння за рахунок збільшення швидкості обертання долота (форсований швидкісний режим) або осьового навантаження на долото (форсований силовий режим).

Під спеціальним розуміють такий режим буріння, який забезпечує найкраще виконання тієї чи іншої спеціальної задачі (буріння похило-скерованих свердловин, буріння з відбором керна, буріння в продуктивному пласті тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]