Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

65.Способи ліквідації флюїдопроявлень

Якщо не вдалося запобігти припливу пластового флюїду і пройшов викид, коли в свердловині знаходилась бурильна колона, то необхідно оперативно закрити превентор і направити рідину із свердловини через боковий відвід обв'язки, а через бурильні труби закачувати свіжу рідину підвищеної густини. При операціях з глу­шіння припливу необхідно стежити за тим, щоб надлишковий тиск в обсадній колоні не перевищував допустимого (з умови розрахунку колони), а на стінки свердловини нижче башмака — був менший від тиску поглинання.

Якщо викид перейшов у відкрите фонтанування, то до роботи з ліквідації аварії приступають спеціалізовані протифонтанні служби.

66. Порушення цілісності стінок свердловини,причини виникнення ускладнень.

Обвалюванням називають таке ускладнення, при якому значна маса породи раптово випадає в свердловину, перекриває кільцевий простір або весь переріз ствола і висхідний потік не в змозі швидко видалити цю породу на поверхню.

Причини ускладнень:

а) порушення умов механічної міцності гірської породи в стінці свердловини внаслідок дії: статичних навантажень; знакозмінних навантажень , які можуть викликати втомлююче руйнування гірських порід;

б) розчинення і розмив породи промивальною рідиною.

в) розтеплення мерзлої гірської породи, що призводить до фазових перетворень .

Різновидності ускладнень: розширення ствола або його звуження.

Початок обвалювання гірської породи діагностується виносом додаткової кількості шламу, що значно перевищує норму.

В результаті осипання та обвалювання порід розширюється ствол свердловини, ускладнюється транспортування частинок розбурених порід, що обвалилися, на денну поверхню, зростає аварійність бурильних труб із-за збільшення стріли прогину труб, може виникнути прихоплювання бурильної колони.

Звуження ствола свердловини можуть виникати внаслідок випучування гірських порід, їх обвалювання, утворення товстих фільтраційних кірок на проникних ділянках стінок, налипання на стінки частинок обсипаних і розбурених порід.

67.Способи попередження ускладнень,пов’язаних з порушенням цілісності стінок свердловини.

Для попередження осипання і обвалювання необхідно:

1) використовувати рідини на вуглеводневій основі, які не сприяють суттєвому зменшенню міцності гірської породи

2) підтримувати густину промивальної рідини на рівні достатньому для збереження стійкості стінок свердловин.

3) застосовувати пром.рідини з низькою фільтрацією

4) добавляти до пром.рідини домішки.

5) прихоплення колони труб.

Для запобігання обсипання і обвалювання порід необхідно використовувати інгібовані промивальні рідини, гідрогелі або рідини на вуглеводневій основі з мінералізованою водною фазою, які не викликають зменшення міцності порід, і підтримувати густину промивальної рідини на рівні, достатньому для збереження стійкості стінок свердловини.

Небезпеці значного звуження свердловини на ділянках, складених стійкими породами можна запобігти, якщо застосовувати промивальні рідини з малою водовіддачею. Налипання на стінки розбурених частинок і частинок, що обсипались, можна зменшити, вводячи в промивальну рідину мастильні домішки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]