Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

10.Шарошкові долота. Конструктивні особливості,обл.. Застосування

Основний об’єм буріння н/г св. виконується шарошковими долотами. Шарошкові долота мають такі переваги порівняно з лопатевими:

а) площа контакту шарошкових доліт з вибоєм набагато менша, але довжина їх робочих елементів більша, що значно підвищує ефективність руйнування гірських порід;

б) шарошки долота перекочуються по вибою на відміну від лез лопатевого долота, ковзаючих по ньому, внаслідок чого інтенсивність зносу зубців шарошок менша;

в) крутний момент, необхідний для обертання шарошкового долота, порівняно невеликий.

До недоліків шарошкових доліт слід віднести низький ресурс служби опор долота і низьку стійкість зубців шарошки.

Стандартом передбачено випуск шарошкових доліт діаметром від 46 мм до 508 мм. Випускають 13 типів шарошкових доліт, які рекомендується використовувати в різних за твердістю та абразивністю породах (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1 – Область застосування тришарошкових доліт

Тип долота

Гірська порода

М

м’яка

МЗ

м’яка абразивна

МС

м’яка з пропластками середньої твердості

МСЗ

м’яка абразивна з пропластками середньої твердості

С

середної твердості

СЗ

абразивна середньої твердості

СТ

середної твердості з пропластками твердої

Т

тверда

ТЗ

тверда абразивна

ТК

тверда з пропластками міцної

ТКЗ

тверда абразивна з пропластками міцної

К

міцна

ОК

дуже міцна

Тришарошкові долота. Сучасні конструкції тришарошкових доліт виготовляють зварюванням між собою трьох кованих секцій (лап) (рисунок 2.5). На цапфах долота на підшип­никах обертаються шарошки. Шарошки мають породоруйнуючі елементи, конструкція яких визначається механічними та абразивними властивостями порід. Для пропуску промивальної рідини долото має промивальні отвори. Приєднання долота до бурильної колони здійснюється з допомогою подовженої замкової різьби.

11. Алмазні долота. Конструктивні особливості,обл.. Застосування

Алмазні долота призначені для руйнування різанням (мікрорізанням) і стиранням неабразивних порід середньої твердості і твердих. Їх доцільно застосовувати на великих глибинах (більше 3000 м), так як вони забезпечують значну проходку на долото.

Алмазне долото складається із стального корпусу із з’єднувальною різьбою і фасонної алмазонесучої головки (матриці) .

Алмазні долота виготовляють двох модифікацій:

а) одношарові з розміщенням відносно великих алмазів у поверхневому шарі, що поділяються на:

- радіальні;

- спіральні;

- ступеневі.

б) імпрегновані (багатошарові), матриця яких виготовлена із ретельно змішаного порошкоподібного твердосплавного матеріалу з подрібненими природними або синтетичними алмазами.

Радіальні алмазні долота можуть застосовуватися як при бурінні з вибійними двигунами, так і роторним способом. Долота мають три промивальних отвори, які направляють рідину до вибою.

Ступеневі алмазні долота створені для буріння в неабразивних породах середньої твердості з вибійними двигунами і роторним способом. Промивальна рідина поступає до вибою по шести промивальних отворах і далі по радіально розміщених каналах направляється разом з вибуреною породою до периферії долота.

Імпрегновані алмазні долота призначені для буріння з вибійними двигунами в малоабразивних середніх, середньої твердості і твердих породах. Промивальна рідина в таких долотах підводиться до вибою через промивальний отвір, розміщений у центрі долота.

Діаметр алмазних доліт на 2-3 мм менший відповідних діаметрів шарошкових доліт. Це пов’язано із створенням безпечних умов для переходу до буріння алмазними долотами після шарошкових.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]