Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

68. Прихвати колони труб,їх причини.

Під прихопленням розуміють ускладнення коли зі свердловини неможливо підняти колону бурильних труб при технічно допустимих натягах – сила при якій напруження в тілі труби наближена до її міцності, або сила близька до допустимої для бурової вишки.

Причини прихоплення:

  1. велика різниця між тиском стовпа промивальної рідини у сведловині і пластовим тиском у породі.

  2. Утворення жолобів у стінках свердловини на ділянках викривлення складених міцними гірськими породами.

  3. Осипання та обвалювання гірських порід

  4. Утворення сальників з фільтаційних кірок з грубодисперсних частинок або з порід, які осипаються або обвалюються

  5. Велика липкість фільтраційних кірок

  6. Заклинювання в результаті попадання в сведловину стороннього предмету.

69.Способи попередження прихватів.

Для запобігання прихоплювання під дією перепаду тиску необхідно бурити з промивкою розчином малої густини, щоб тиск у свердловині був менший, дорівнював або дещо перевищував пластовий тиск. Необхідно обмежувати час знаходження колони без руху. Промивальна рідина повинна мати мінімальну кількість твердої фази, фільтрація її повинна забезпечувати утворення тонкої, щільної кірки з низькими фрикційними властивостями.

Прихоплювання із-за заклинювання у звуженій частині ствола.

Не можна використовувати опорно-центруючі елементи при зносі діаметру більш, ніж на 3 мм для розмірів доліт менше 216 мм і 4 мм для доліт більших розмірів.

Прихоплювання внаслідок заклинювання сторонніми предметами можливі по цілому стволу свердловини. Передумовою прихоплювань є падіння в свердловину або випадання із стінки раніше залишених у свердловині аварійних предметів.

Профілактика таких прихоплювань полягає в недопущенні падіння предметів у свердловину, а також запобігання випадання із стінок свердловини великих шматків твердої гірської породи. Для безперервної очистки вибою від дрібних металевих сторонніх предметів в КНБК потрібно включати шламометаловловлювач або періодично закачувати порцію в’язкопружної рідини.

Прихоплювання із-за осипання, обвалювання і повзучості пластичних порід виникають перш за все при розкритті відповідних відкладів

Попереджувати ці ускладнення необхідно вибором комплексу технологічних заходів, які забезпечують стійкість стінок свердловини.

Профілактика прихоплювань, обумовлених утворенням сальника і осіданням твердої фази промивальної рідини, має багато спільного. Головне – забезпечити підтримання технологічних властивостей промивальної рідини у відповідності з гірничо-геологічними умовами буріння та її очистку від шламу, а також здійснювати контроль за додержанням параметрів режиму буріння, герметичністю бурильної колони.

70.Ліквідація прихватів.

Існуючі способи ліквідації прихоплювання основані на застосуванні механічних, гідравлічних і фізико-хімічних дій на зону прихоплювання або їх комбінацій. Найпростішими способами вважають ті, що не потребують відгвинчування вільної частини бурильної колони.

Фізико-хімічні способи основані на закачуванні в зону прихоплювання порцій спеціальних рідин (так звані рідинні ванни), які послаблюють або ліквідовують утримуючу силу шляхом хімічного розчинення.

Гідравлічні способи базуються на зміні перш за все гідравлічного тиску в зоні прихоплювання внаслідок регулювання гідростатичної складової або формування гідравлічних імпульсів і хвиль у стовпі промивальної рідини. Гідроімпульсний спосіб рекомендується застосовувати для ліквідації диференціальних прихоплювань, при заклинюванні колони в жолобі і прихоплювань, що виникли при підйомі бурильної колони.

Механічні способи основані на створенні квазистатичних , вібраційних або ударних навантажень на бурильну колону. При механічних способах використовують ударні механізми, з допомогою яких здійснюють удари, які передаються прихопленій частині колони бурильних труб.

Комбіновані способи – це поєднання фізико-хімічної дії з механічною .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]