Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.1(п).rtf
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
460.06 Кб
Скачать

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”

Публічне акціонерне товариство “Івано-Франківськгаз”

ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці № 1.1 для проведення

вступного інструктажу

м. Івано-Франківськ

2011р.

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”

Публічне акціонерне товариство “Івано-Франківськгаз”

Затверджено:

Наказ голови правління

ПАТ “Івано-Франківськгаз”

від "___" ________ 2011р №___

ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці № 1.1 для проведення

вступного інструктажу.

Вступ.

Стаття 43 “Конституції України” гарантує:

Кожен громадянин України має право на працю...

Кожен громадянин має право на належні, безпечні і здорові умови праці...

В нашій країні розроблені і діють нормативи, які регламентують безпеку праці, організований державний нагляд і контроль за станом охорони праці. Усе це зводиться в Єдину систему управління охороною праці.

Нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю та правил по охороні праці здійснюють спеціально уповноважені державні органи та інспекції, незалежні в своїй діяльності від адміністрації підприємства: Державний комітет України з промислової безпеки , охорони праці та гірничого, Прокуратура, Енергонагляд, Санітарний нагляд, Пожежний нагляд, Автоінспекція.

Крім спеціально уповноваженого державного, здійснюється і внутрівідомчий контроль за дотриманням законодавства про працю на підвідомчих підприємствах. Громадський контроль за дотриманням законодавства про працю та правил здійснюють комісії по охороні праці профкомів і уповноважені трудового колективу по охороні праці.

В системі заходів по попередженню нещасних випадків одне з головних місць належить проведенню інструктажів з охорони праці й навчання робітників безпечних методів праці, вихованню в кожного робітника, службовця, інженерно-технічного робітника і керівника свідомої дисципліни праці, чіткого виконання вимог інструкцій по охороні праці.

Вступний інструктаж являється першим етапом навчання безпечним методам праці на підприємстві. При вступному інструктажі прийнятий на роботу знайомиться із загальними умовами безпеки і промислової санітарії, з основними вимогами охорони праці і правилами поведінки на територіях і дільницях підприємства.

Після проходження вступного інструктажу працівник, перед тим як приступити до самостійної роботи, повинен пройти первинний інструктаж, навчання по безпечних методах праці на робочому місці та перевірку теоретичних знань протягом перших 2-5 робочих днів /змін/.

Після успішної перевірки теоретичних знань всі робітники повинні проходити практичне стажування на робочому місці згідно розробленої й затвердженої головним інженером програми на протязі 2-15 робочих днів /змін/ із відповідним оформленням результатів проходження стажування в журналі реєстрації інструктажів із питань охорони праці.

Кожний працівник, який буде виконувати газонебезпечні роботи, перед допуском до самостійного виконання газонебезпечних робіт /після перевірки знань/ повинен пройти стажування під наглядом досвідченого працівника і керівника служби /майстра/ протягом перших 10 робочих днів /змін/. Оформляється таке стажування стажувальним листом. Допуск до стажування і самостійного виконання газонебезпечних робіт оформляється наказами по управлінню.

Для перевірки знань працівників із питань охорони праці наказом по ПАТ “Івано-Франківськгаз” /управлінню газового господарства/ створюється постійно-діюча екзаменаційна комісія. Головами комісії призначаються головні інженери господарств.

По завершенню навчання, працівник проходить перевірку знань по охороні праці і отримує посвідчення на право самостійної роботи. Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з робітниками газових господарств - 1 раз на три місяці /раз у квартал - роботи з підвищеною небезпекою/.

При зміні характеру роботи, технологічного процесу, введенні в дію нових нормативних актів, при порушенні робітником правил техніки безпеки або на вимогу працівників органу державного нагляду проводиться позаплановий інструктаж.

Цільовий інструктаж проводиться з робітниками при виконанні разових робіт, робіт, які оформляються наряд-допуском, екскурсіях на підприємстві.

Первинний, повторний, позаплановий та цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань усним опитуванням, за допомогою технічних засобів навчання, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці. Знання перевіряє особа, яка проводила інструктаж.

Кожний працівник зобов’язаний виконувати вимоги техніки безпеки для попередження нещасних випадків на виробництві. Кожне слово, написане в інструкціях і правилах по охороні праці, підтверджене багаторічною практикою та досвідом роботи багатьох підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]