Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

15.Турбобури та їх конструктивні особливості.

Турбобур — вибійний гідравлічний двигун, в якого гідравлічна енергії потоку промивальної рідини перетворюється в механічну роботу вихідного валу, до якого приєднується долото. Як гідравліч­ний двигун у турбобурі використовується багатоступінчаста осьова турбіна.

Будова турбобура:

1)Турбіни

2)Корпус

3)Вал

4)Опори

Обертовий момент,перепад тиску,потужність дорівнюють сумі окремих турбін.

При зміні промивальної рідини швидкість змінюється.(24)

16.Гвинтові вибійні двигуни та їх конструктивні особливості.

Принцип дії. За принципом дії гвинтові двигуни належать до роторних машин. Основними елементами робочих органів тиких машин є:

1. статор-корпус з порожнинами, що прилягають кінцями до високого і низького тисків;

2. ведучий ротор-гвинт, крутний момент якого передається виконавчому механізму;

3.замикачі гвинтової поверхні, що призначені для герметизування робочих органів

Гвинтові поверхні статора і ротора розділяють робочий об'єм двигуна на ряд порожнин. Порожнини, зв'язані з областями високо­го і низького тисків, називаються камерами, а замкнені порожнини — шлюзами.

Конструктивні особливості. Основними вузлами вибійного гвинтового двигуна є: гвинтова пара,

двошарнірний вал,

шпіндель і з'єднувальні перевідники . У компоновку над двигуном встановлюють переливний клапан для полегшення заповнення бу­рильної колони промивальною рідиною при її спуску в свердловину.

Статор являє собою металеву трубу, до внутрішньої поверхні якої привулканізована гумова обкладка, що має десять гвинтових зубів лівого напрямку, обернених до ротора.

Ротор виконаний з високолегованої сталі, має дев'ять гвинто­вих зубів лівого напрямку і розміщений ексцентричне по відношен­ню до осі статора. Довжина кроку ротора відноситься до довжини кроку статора як кількість зубів ротора до кількості зубів статора.

Під дією потоку промивальної рідини ротор, обкочуючись по зубах статора, здійснює планетарний рух. Вихідна швидкість обер­тання ротора в дев'ять разів менша, ніж швидкість переносного руху осі ротора відносно осі статора .

Шпіндель необхідний для передачі осьового навантаження на долото, сприйняття гідравлічного навантаження, що діє на ротор.

17.Електробури.Система підведення струму.

Електробур — це вибійний буровий двигун, який перетворює електричну енергію в механічну на вихід­ному валу. Електробур складається з електродвигуна, шпінделя і системи захисту цих механізмів від проникнення промивальної рі­дини (рис. 4.11).

Електродвигун являє собою високовольтну, трифазну, асинх­ронну маслозаповнену машину з короткозамкнутим ротором. Він монтується в трубних секціях, з'єднаних одна з одною з допомогою конічної різьби.

Ущільнення кінців вала двигуна досягається з допомогою ниж­нього і верхнього сальників. Щоб запобігти проникненню в двигун промивальної рідини через сальники, тиск масла в порожнині дви­гуна повинен бути дещо вищим (на 0,2-0,3 МПа) від тиску проми­вальної рідини, що протікає через електробур.

Для цього у верхній частині корпуса електробура є три лубри­катори, один з яких заповнений в'язким авіаційним маслом і сполу­чений з верхнім сальником, а два інших заповнені трансформатор­ним маслом і зв'язані з порожниною двигуна. Зверху лубрикатори відкриті, і тому тиск промивальної рідини передається через поршні, які встановлені в лубрикаторі, а надлишковий тиск створюється спеціальними пружинами.

Система струмопідводу. Електробур з долотом спускають у свердловину на бурильних трубах. Колона бурильних труб служить для підтримки електробура, сприйняття реактивного моменту, пода­чі до вибою промивальної рідини і розміщення в ній струмопідводу.

Електроенергія до електробура підводиться від силового транс­форматора по зовнішньому кабелю, який підвішений до бурового шланга і по кабелю, змонтованому всередині бурильної колони

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]