Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

53.Властивості тампонажного поршку.

1) густина – це маса одиниці об’єму без урахування пористості. Для замірів використовують пікнометр і волюметр Ле Шательє-Кандло.

1) Густина. Під густиною тампонажного цементу, що містить у своєму складі частинки різної густини, розуміють середньозважену густину речовин, які входять до його складу,

200) мають густину 2600-2700 кг/м3, а цементи для приготування обважнених тампонажних розчинів — до 3500 кг/м3.

2) Об'ємна (насипна) маса — це маса порошку, який вміщуєть­ ся в ємності об'ємом 1 м3. Ця величина не постійна і залежить від складу, ступеня дисперсності (тонкості помелу) і ступеня ущільнен­ня. Визначають у насипному і ущільненому станах.

3) тонкість помелу – характерна ступінь подріблення. Важлива характеристика цементного порошку. Від неї залежить величина поверхні, на якій проходить реакція гідратації. Ступінь дисперсності твердої фази має велике значення для седи­ментаційної стійкості цементного розчину. . Визначається ситовим методом.

4)Питома поверхня порошку тампонажних матеріалів (сумарна поверхня одиниці маси порошку) залежить від тонкості подрібнення(гранулометричного складу), речовинного складу, способу подріб­ нення і способу виміру питомої поверхні. (250-350 мˆ2/кг).

Від питомої поверхні твердої фази залежить водоутримувальна здатність, рухомість та багато інших властивостей цементного роз­чину.

2) Об'ємна (насипна) маса — це маса порошку, який вміщуєть­ ся в ємності об'ємом 1 м3. Ця величина не постійна і залежить від складу, ступеня дисперсності (тонкості помелу) і ступеня ущільнен­ня. Визначають у насипному і ущільненому станах.

Стандартний тампонажний портландцемент має насипну масу в пухкому стані 1000-1200 кг/м3, а в ущільненому — 1500-1800 кг/м3. Цементи, які містять бентоніт, трепел або інші тонкодисперсні мате­ріали, можуть мати значно меншу насипну масу.

54. Властивості тампонажного розчину.

1) густина розчину залежить від складу твердої фази і відносного водовмісту

2) рухомість цементного розчину

Оцінюють рухомість такими параметрами:

а) розтічність

б) консистенція – це величина обернена рухомості.

Нормальним вважають розчин у якому консистенція не перевищує 30 у.о. консистенції. За час загущення приймають час з моменту приготування тампонажного розчину до того моменту, коли консистенція досягне величини 30 у.о.

в) терміни тужавіння – характеризує початкове і кінцеве тужавіння. Найпростішим способом для оцінки швидкості тужавіння в статичних умовах є замір термінів тужавіння з допомо­гою приладу Віка (рис. 13.9). Цей спосіб заснований на періодично­му заміру глибини занурення в твердіючий цементний розчин голки діаметром 1,1 мм (площею 1 мм2) і довжиною 50 мм під дією стерж­ня масою 0,3 кг. З допомогою приладу Віка визначають терміни тужавіння при температурі до 90°С і атмосферному тиску.

г) фільтраційні властивості оцінюють седиментаційною стійкістю і водовідділенням . Коефіцієнт водовідділення – це кількість рідної фази, яка виділилась з певного об’єму за 2 години.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]