Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-73.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
10.8 Mб
Скачать

6. Наземні споруди і бурове обладнання

До наземних споруд належать вишки, основи, укриття, містки і стелажі для бурильних і обсадних труб.

Бурова вишка призначена для підйому і спуску бурильної колони та обсадних труб у свердловину, утримання бурильної колони на вазі під час буріння. Бурові вишки розрізняються за конструкцією, висотою та вантажопідіймальністю.

За конструкцією бурові вишки поділяються на два типи: баштові і щоглові.

Баштові вишки – це вишки, у яких навантаження передається на чотири опори. У вишках щоглового типу навантаження передається на одну або дві опори.

Вишки випускаються висотою 33, 41, 42, 47, 52, 53, 64, 70, 73 м.

Вишка баштового типу – це чотирьохгранна зрізана піраміда. Нижня основа вишки має розмір 8х8 м (для 41-42 м) або 10х10 м (для 53 м), а верхня - 2х2 м. На вишках висотою 41 м на висоті 22 м монтується чотирьохсторонній балкон . Вишки висотою 53 м обладнані двома балконами.

Найпоширенішими серед щоглових вишок є вишки А-подібного типу, які мають ряд переваг порівняно з вишками баштового типу: менша металоємність, менша кількість деталей, полегшується монтування і демонтування, а також видимість у буровій.

Основа бурової установки – це комплекс металоконструкцій для встановлення на них бурового обладнання, агрегатів і механізмів з метою забезпечення зручної експлуатації, скорочення термінів монтажу і демонтажу. На основах встановлюють основні блоки бурової вишки: вишковий-лебідочний, силовий, насосний; обладнання для приготування бурових розчинів.

До спуско-підіймального обладнання, яке призначене для підтримування у підвішеному стані і нарощування бурильного інструменту належать бурові лебідки, кронблоки, талеві блоки і гаки.

Бурові лебідки призначені для спуску і підйому бурильної колони, утримання на вазі бурильної колони під час буріння.

Талева система призначена для зменшення натягу талевого канату у порівнянні із силою, створюваною вагою підвішеного до гака вантажу. Талева система включає кронблок, талевий блок, гакоблок, а також талевий канат.

Ротор призначений для обертання бурильного інструменту в процесі буріння, передачі механічної енергії долоту, а також для підтримування бурильної або обсадної колони у підвішеному стані.

Вертлюг призначений для підведення бурового розчину в бурильну колону.

Обладнання циркуляційної системи включає бурові насоси, маніфольди, обладнання для приготування, , обладнання для очищення бурових розчинів від вибуреної породи і газу, жолоби, ємності .

7. Принцип вибору бурової установки

Вихідними даними для визначення класу бурової установки є спосіб буріння, конструкція свердловини, компоновка і склад бурильної колони та ін.

Відповідно до чинного стандарту колишнього СРСР (ГОСТ 16293-89) вибір бурової установки здійснюється за допустимим навантаженням на гак

(2.2)

де G0 – вага у повітрі найбільш важкої обсадної колони або її секції чи хвостовика з урахуванням ваги бурильних труб, потрібних для спуску, Н;

Gб – вага у повітрі найбільш важкої бурильної колони, Н;

k0, kб – коефіцієнти запасу допустимих навантажень відповідно для обсадної і бурильної колон. kб = 1,67 – 2,0.

При виборі класу бурової установки рекомендується перевіряти інші параметри щодо їх відповідності проекту на спорудження свердловин.

Наприклад, діаметр D отвору в столі ротора має задовольняти умові

(2.3)

де - найбільший діаметр долота або розширювача, - мінімальний зазор, який приймають рівним 20 мм.

Якщо умова (2.3) не виконується, то допускається заміна на ротор із більшим прохідним отвором стола.

Інші параметри і характеристики бурової установки вибираються в залежності від мети буріння, району і умов розташування проектної свердловини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]