Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-100.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

84.Протекціоністська зовнішньоекономічна політика у малій відкритій економіці при фіксованому валютному курсі.

Змоделюємо імовірну економічну політи­ку в умовах режиму гнучкого валютного курсу. Для малої країни світова процентна ставка (г*) — величина задана, а мобільність капіталу низька (це характерно для біль­шості країн, в тому числі й для України). Передбача­ється також, що в Національному банку наявні валютні резерви, необхідні для підтримки офіційного валют­ного курсу.

Нехай економіка малої країни знаходиться в точці Е (рис. 10.8). У цій точці вона досягає рівноваги, але за умовами будь-якої моделі кейнсіанського похо­дження не забезпечує повної зайнятості.

Проаналізуємо стимулюючий вплив на відкри­ту економіку протекціоністської зовнішньоторговель­ної політики.

Рис. 10.8. Протекціоністська зовнішньоекономічна політика

Вплив держави на обсяги зовнішньої торгівлі змінює обсяги сукупного попиту. Крива IS зміщується в положення IS'. Це спричиняє зростання доходу до рівня У2 і про­центної ставки до рівня г2. Збільшення доходу супро­воджується зростанням імпорту і виникненням від'ємного сальдо поточних операцій, а за низької мо­більності капіталу, — і дефіциту платіжного балансу. Про це свідчить нова точка внутрішньої рівноваги, яка знаходиться правіше кривої BP. Реакцією на цю ситуацію є падіння валютного курсу і збільшення експорту. Чистий експорт зростає, в тому самому напрямку зміню­ється і сальдо руху капіталів. Крива BP зміщується вправо в положення BP'. В точці Е' платіжний баланс має значне позитивне сальдо. І економічні процеси по­чинають розвиватись у зворотному напрямку.

Валютний курс національних грошей стрімко зро­стає. Не втручаючись у цей процес, Національний банк залишається спостерігачем. А тим часом вітчизняний експорт скорочується, а імпорт, навпаки, зростає, що спричиняє зменшення чистого експорту. Криві IS і BP зміщуються в зворотному напрямку до їх початкового положення. Тільки в точці Е буде досягнута потрійна рівновага, але поставлена мета може бути досягнута лише на деякий час.

Таким чином, аналіз макроекономічної політики у малій відкритій економіці з низькою мобільністю ка­піталу дає змогу зробити такі висновки.

  1. Фіскальна політика повністю ефективна тільки в умовах фіксованого валютного курсу. За вільного флоатингу вона ефективна лише частково — попередній ефект розширення сукупного попиту нейтралізується наступним скороченням чистого експорту.

  2. Експансіоністська монетарна політика ефектив­на тільки в режимі вільного валютного курсу. За фіксо­ваного обмінного курсу для його збереження і під за­грозою збільшення дефіциту платіжного балансу уряд змушений застосовувати валютну інтервенцію, яка повертає економіку до початкового стану.

  3. Протекціоністська політика повністю ефективною буде тільки в умовах фіксованого валютного курсу, коли вона не тільки збалансує платіжний баланс, але і вплине на зростання зайнятості екзогенним чином. В умовах вільного флоатингу вона майже неефективна.