Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-100.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

81.Зовнішньоекономічна політика у малій відкритій економіці при фіксованому валютному курсі.

Змоделюємо імовірну економічну політи­ку в умовах режиму фіксованого валютного курсу. Для малої країни світова процентна ставка (г*) — величина задана, а мобільність капіталу низька (це характерно для біль­шості країн, в тому числі й для України). Передбача­ється також, що в Національному банку наявні валютні резерви, необхідні для підтримки офіційного валют­ного курсу.

Нехай економіка малої країни знаходиться в точці Е (рис. 10.5). У цій точці вона досягає рівноваги, але за умовами будь-якої моделі кейнсіанського похо­дження не забезпечує повної зайнятості.

Розглянемо варіант економічної політики у відкритій економіці, пов'язаний з тарифним регулю­ванням, необхідним для збалансування поточних пла­тежів.

Рис. 10.5. Зовнішньоекономічна політика у відкритій економіці в умовах фіксованого валютного курсу

Припустимо, що уряд вирішив обмежити обся­ги імпорту, вводячи імпортне мито. Чистий експорт зросте. У зв'язку з тим, що чистий експорт входить в рівняння кривої IS, його зростання під впливом екзо­генних факторів змістить криву IS в положення IS' (рис. 10.5). Економіка переміститься з точки Е в точку Е', у якій вона буде знаходитись у стані внутрішньої рівноваги. Водночас сальдо платіжного балансу стане від'ємним. Очевидно, що це результат значного від'єм­ного сальдо рахунку поточних операцій, адже більш висока процентна ставка залучить в країну капітал, і сальдо його руху буде позитивним. Рівень доходу зро­сте до рівня У2, а процентна ставка до рівня г2. Разом з тим, чистий експорт є складовою рівняння кривої BP. Тому ця крива теж зміститься вправо. Але мультиплікативний ефект для кривої BP буде більшим, ніж для кривої IS, і перша зміститься вправо значно більше. Це пов'язано з тим, що в рівняння кривої BP не входить функція споживання.

Під впливом зростання процентної ставки в точці Е' сальдо рахунку руху капіталів також зросте. Тому виникне значне активне сальдо платіжного балансу. Про це свідчить положення точки Е' відносно кривої BP'. Тоді попит на національну валюту зросте. Для запобігання зростанню курсу валют щодо вітчизня­них грошей національний банк купує іноземну валю­ту. Грошова маса в обігу збільшується, крива LM зміщується в положення LM'. Процентна ставка падає до рівня г3 Дохід ще більше зростає. Економіка пере­міщується в точку Е", у якій і буде досягнута потрійна рівновага.

82.Фіскальна політика у малій відкритій економіці з гнучким валютним курсом.

83.Монетарна політика у малій відкритій економіці з гнучким валютним курсом.

Змоделюємо імовірну економічну політи­ку в умовах режиму гнучкого валютного курсу. Для малої країни світова процентна ставка (г*) — величина задана, а мобільність капіталу низька (це характерно для біль­шості країн, в тому числі й для України). Передбача­ється також, що в Національному банку наявні валютні резерви, необхідні для підтримки офіційного валют­ного курсу.

Нехай економіка малої країни знаходиться в точці Е (рис. 10.6). У цій точці вона досягає рівноваги, але за умовами будь-якої моделі кейнсіанського похо­дження не забезпечує повної зайнятості.

Уряд застосовує фіскальну експансію, зменшую­чи податки чи збільшуючи державні витрати.

Рис. 10.6. Фіскальна експансія у відкритій економіці з гнучким валютним курсом

Для кривої IS вони є екзогенними факторами, тому кри­ва зміщується в положення IS'. Дохід зростає до рівня Y2, а процентна ставка до рівня г2. Більш висо­кий рівень доходу спричинить зростання імпорту і, як результат, сальдо балансу поточних операцій буде негативним. Воно не перекриється позитивним саль­до балансу руху капіталу, оскільки зростання про­центної ставки за низької мобільності капіталу має слабкий вплив на платіжний баланс. Основною скла­довою його буде рахунок поточних операцій. Отже, сальдо платіжного балансу буде негативним, і йому відповідає стан економіки в точці Е', яка знаходи­ться правіше кривої BP. Це спричинить падіння кур­су національної валюти, що призведе до підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів і зро­стання їх експорту. Дефіцит платіжного балансу почне скорочуватись, що змістить криву BP в положєння BP'. Одночасне зростання випуску вітчизня­них товарів змістить криву реального сектора в положення IS". Екзогенний фактор чистого експорту зумовить зміщення кривої BP більшою мірою ніж кривої IS. Але з часом це не завадить перетину трьох кривих — товарного, грошового і валютного ринків — в одній точці Е". Саме в цій точці і буде досягнута внутрішня і зовнішня рівновага, буде ліквідовано без­робіття і сальдо платіжного балансу дорівнюватиме нулю (BP = 0).

У цілому фіскальна політика в умовах гнучкого валютного курсу дає більше зростання доходу, ніж в умовах фіксованого валютного курсу.

Розглянемо наслідки монетарної політики у відкри­тій економіці в умовах вільного флоатингу (рис. 10.7).

Рис. 10.7. Монетарна експансія у відкритій економіці з гнучким валютним курсом

В результаті збільшення грошової маси на ринку, сукупний попит змістить криву LM в положення LM'. Як наслідок зросте дохід до рівня У2 і процентна став­ка знизиться до рівня г2. Платіжний баланс зазнає негативних змін. Більш високий дохід стимулювати­ме імпорт, і чистий експорт матиме від'ємне сальдо. Падіння процентної ставки спричинить відплив капі­талу за кордон, і сальдо рахунку капіталів стане де­фіцитним. Тоді платіжний баланс буде зведеним зі значним дефіцитом. Курс вітчизняної валюти пони­зиться і стимулюватиме зростання експорту та вітчиз­няного виробництва, а отже і доходу. Оскільки перша компонента є екзогенним фактором щодо кривої BP, то остання зміститься в положення BP', а зростання грошової маси, яка теж є екзогенною стосовно кривої IS, змістить її в положення IS'. Всі три криві перет­нуться в точці потрійної рівноваги Е". Тоді спостері­гатиметься зростання вітчизняного виробництва, а, очевидно, і зростатиме рівень зайнятості. Зниження процентної ставки викличе зростання внутрішніх інве­стицій, що теж буде сприяти ліквідації безробіття.

Баланс платежів, як бачимо, теж зведеться до нуля (BP = 0).