Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
76-100.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
968.7 Кб
Скачать

91.Характеристика митного союзу, що знижує добробут нації

В основі аналізу лежить порівняння ефектів між країнами в умовах дії в кожній з них власного митного тарифу і в умовах укладення ними митного союзу, що скасовує тарифи. В результаті добробут має зрости, або, навпаки, знизитись.

Зниження рівня добробуту відбувається в тому ви­падку, коли дешевий імпорт із країн, що не входять до митного союзу, замінюється більш дорогим імпортом із країн-членів союзу. Зниження рівня добробуту відбувається тому, що виробництво зрушується від більш ефективного виробника поза межами союзу до менш ефективного всередині союзу. Спостерігається ігнорування принципу відносної переваги.

Виникнення ефектів зниження рівня добробуту під впливом митного союзу показано на рис. 11.2.

На цьому рисунку Dd і Sd є кривими внутрішнього по­питу і пропозиції цукру у "Вітчизні". (Sd+а) і (Sd+int) — це абсолютно еластичні криві пропозиції цукру з боку су­сідньої країни і світової спільноти відповідно. Якщо буде встановлено недискримінаційний 20-процентний тариф на імпорт цукру, то під впливом цього "Вітчизна" імпор­туватиме цукор із сусідньої країни за ціною Ра + t = 120 дол/тон по кривій (Sd + а-Т). При цьому "Вітчизна" споживатиме 1,6 млн т цукру, вироблятиме — 0,6 млн т і імпортуватиме із країни "Сусідня" 1,0 млн т, отримую­чи митного доходу 20 млн дол. [(1,6 - 0,6) * 20].

Нехай "Вітчизна" вирішує вступити до Світової орга­нізації торгівлі, яка ставить за умову вихід "Вітчизни" з митного союзу з сусідньою країною, що не визнає правил цієї світової організації. Наступна умова COT — зниження тарифу, за якого ціна на цукор на вітчизняному ринку не перевищувала б 110 дол/тон.

Рис. 11.2. Зниження добробуту під впливом митного союзу

Тепер для "Вітчизни" буде дешевше імпортувати цу­кор із "Закордону" за такого рівня цін. В цьому випад­ку "Вітчизна" споживає 1,8 млн т цукру, із них 0,45 млн т вона отримує від внутрішніх виробників, а ще 1,35 млн т імпортує із "Закордону", не отримуючи ніякого митного доходу. Тепер тариф на імпорт цукру із країни "Сусідня" є дискримінаційним і переорієнто­вує споживача від більш ефективного виробника до менш ефективного.

Статичні ефекти добробуту у "Вітчизні" в результаті вступу до світової організації торгівлі можна виміряти, обчисливши площі областей b', d' і с', які дорівнюють [(0,15 : 2 * 10)(1 *10) + (0,2 : 2 * 10)] = 11,75 млн дол. Площа трикутника b' і d' показує зростання добробуту в резуль­таті чистого виграшу країни, в той час як площа чотири­кутника с' відображає зниження b' добробуту в результаті заміщення 1,0 млн т більш дешевого цукру з сусідньої країни на 1,35 млн т більш дорогого із "Закордону". Але тепер внутрішня ціна стала меншою для вітчизняних спо­живачів (Рint = 110) дол. Митний дохід, що збирався "Вітчизною" в розмірі 20 млн дол., частково в розмірі площі с', яка дорівнює 10 млн дол., переходить до вітчиз­няних споживачів саме у формі більш низької ціни цук­ру. В результаті тільки трикутники b' і d' показують чи­стий виграш "Вітчизни". Щодо прямокутника с', то він відображає невраховані втрати митного доходу.

Площа прямокутника с дорівнює 10 млн дол. і вона значно перевищує площу трикутників b' i d', які в сумі складають 1,75 млн дол. Отже, чисте зниження добро­буту (втрати) складуть 8,25 млн дол. Але ця різниця залежить від відстані між кривими (Sd + а) і (Sd + ш). Чим меншою буде ця відстань, тим меншою буде пло­ща чотирикутника с і більшою трикутників b' і d'.

Таким чином, навіть митна угода, що знижує доб­робут, імовірніше за все, призведе до чистого зростан­ня добробуту в союзних країнах і, найімовірніше, тільки для частини споживачів.