Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактичний блокнот КВ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2.2. Бойові можливості взводу у обороні

Бойові можливості взводу в обороні характеризуються вогневими й маневреними можливостями. Під вогневими можливостями розуміється можливість взводу вогнем протитанкових засобів, танків знищувати наступаючі танки противника й вогнем з стрілецької зброї знищувати живу силу і вогневі засоби.

Маневрені можливості визначають можливість взводу здійснити переміщення, розгортання для заняття вогневого рубежу й інші дії, з характерними часовими показниками.

Знання бойових можливостей дозволяє командиру взводу правильно ставити бойові задачі і грамотно використовувати зброю в бою.

Розрахунки можливостей по боротьбі з танками противника в обороні основуються на використанні коефіцієнтів бойової ефективності протитанкових засобів.

УМОВНІ КОЕФІЦІЄНТИ БОЙОВОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ протитанкових ЗАСОБІВ У ОБОРОНІ :

Найменування протитанкових засобів

На підготовленому рубежі (в окопі)

На непідготовленому рубежі (відкрито)

РПГ-7

СПГ-9

БМП-1

Танк

0,3

1.0

2.0

2.5

0.2

0.8

1.5

2.0

Примітка : при ведені вогню БМП і БТР коефіцієнти збільшуються в 1.5-2 рази

Можливості взводу виражаються кількістю танків і БМП, атаку яких вони повинні відбити та зберегти свою боєздатність, тобто не втратив більш 50% своїх вогневих засобів. Для того, щоб визначити можливості взводу по знищенню танків, необхідно виходити із існуючої кількості протитанкових засобів (РПГ,БМП), вираженого через відповідні коефіцієнти бойової ефективності, які вказують на можливість того або іншого засобу вразити відповідну кількість броньованих цілей противника, до того, як воно буде знищено.

У механізованому взводі на БТР є три РПГ. Коефіцієнт бойової ефективності РПГ-7 = 0.3. У даному випадку отримаємо (3*0,3 = 0,9) до одного танка противника може знищити взвод на БТР.

Можливості взводу на БМП будуть складати (РПГ-7 = 3*0.3 = 0.9; БМП-1 = 3*2 = 6) всього 7 танків.

Можливості танкового взводу будуть складати (3*2.5 = 7.5) близько 8 танків.

Розрахунки проведенні при умові оборони на підготовленому рубежі. Таким чином, із приведених даних видно, що при наявності 100% протитанкових засобів взвод на БТР може знищити до одного танка, взвод на БМП - до 7 танків, танковий взвод - до 8 танків.

По досвіду ВВВ і згідно сучасних поглядів для відбиття атаки противника необхідно знищити 50-60 % його танків, які наступають.

Взвод обороняє опорний пункт по фронті до 400 м, а з урахуванням вогневого забезпечення проміжків між сусідами (2*150 = 300) до 700 м (400+300 = 700) На фронті 700 м можуть наступати до двох танкових взводів противника (7-8) танків. При втраті 50 % танків противник відходить, тому механізованому взводу необхідно знищити не менш чотирьох танків противника.

Взвод, який озброєний БМП, танковий взвод з цією задачею справляється та зберігає боєздатність, а механізований взвод на БТР потребує посилення протитанковими засобами. По досвіду навчань механізовані підрозділи на БТР посилюються танками, протитанковими засобами, які займають вогневі позиції в опорному пункті взводу при безпосередній близькості від неї. Тім самим посилюється протитанкова оборона.

Окрім того, особовий склад механізованого взводу для боротьби з танками має потужні засоби ближнього бою РКГ-3 (ручна кумулятивна граната). У розрахунки вогневих можливостей цей засіб не береться, але він є найбільш ефективний засіб, що застосовувався у часи ВВ війни.

Для знищення атакуючої піхоти противника механізований взвод використовує вогонь автоматів, кулеметів. При розрахунках можливостей для знищення живої сили противника основним показником є щільність вогню .

Щільністю вогню називається кількість куль, які приходяться на 1 м фронту, які випускаються підрозділом за одиницю часу (хвилину) із усіх видів зброї. Щільність вогню залежить від кількості зброї, його видів й скорострільності і від ширини ділянки, по якій ведеться вогонь.

Маючи на озброєнні сучасну автоматичну зброю й бойову техніку, взвод на бойових машинах піхоти (БТР) здатний створити високу щільність вогню із стрілецької зброї.

Вид зброї

Кількість

Бойова скорострільність (пострілів в хвилину)

Дальність дійсного вогню (м)

всього

З урахуванням втрат

РПК-74

АК-74

ПКТ

СВД

4

19

4

2

3

15

3

1

150*3=450

100*15=1500

250*3=750

5*1=5

500

300

1000

1000

Отже = 2705

Із таблиці видно, що щільність вогню взводу складе 3-4 кулі в одну хвилину на 1 погонний метр фронту (2705 : 700 = 3.8).

На фронті 700 м може наступати до мотопіхотної роти противника, яка може створити щільність вогню 12-15 куль в хвилину на 1 м фронту.

Однак необхідно відмітити, що ефективність вогню в обороні вище, ніж у того, хто наступає. Це можна підтвердити таким : для ураження фігури, яка біжить на відстані 300 м необхідно 4 патрони, а для ураження піхоти в окопі з ходу необхідно 25 патронів.

Таким чином, вогонь в обороні ефективніше в 4-5 разів, чим у наступі.

Досвід ВВ війни показав, що для відбиття атаки піхоти противника той, хто обороняється повинен створити щільність вогню перед фронтом оборони та на фланзі 3-5 куль на 1 м фронту в хвилину. Вказана щільність забезпечує 50 % ураження піхоти противника, яка наступає. На важливіших напрямках взвод може створювати щільність 10-12 куль, що забезпечує поразку 80-90 % атакуючої піхоти противника. Таким чином, взвод, використовуючи зброю, в обороні здатний успішно відбити атаку до мотопіхотної роти.

Танковий взвод не має такої кількості стрілецької зброї. Для успішного відбиття атаки піхоти противника танковий взвод необхідно посилювати мотопіхотними підрозділами.

Взвод обороняє опорний пункт до 400 м по фронту і до 300 м в глибину.

Побудова оборони взводу включає: бойовий порядок взводу, опорний пункт взводу і систему вогню.

Основні зусилля взвод в обороні зосереджує на напрямку де очікується наступ противника й утримує район місцевості. Побудова оборони повинна забезпечити відбиття атаки противника і знищення його танків та живої сили перед переднім краєм, на флангах і в глибині оборони.

Бойовий порядок будується в залежності від встановленої задачі і умов місцевості. В опорних пунктах, розташованих на найбільш ймовірному напрямку наступу противника, позиція одного з відділень (танка) взводу в цілях посилення стійкість оборони може обладнуватися в глибині опорного пункту (на другий лінії) в 100-200 м від лінії других відділень. При загрозі атаки з флангу бойовий порядок може будуватися уступом вправо чи вліво, а танкового взводу, крім того, кутом вперед чи кутом назад.

Бойові машини піхоти і танки в опорному пункті взводу розташовуються по фронту і в глибину з інтервалом до 200 м. Вогневі позиції для них вибираються з урахуванням умов місцевості, як на передніх, так і на оборотних скатах висот з таким розрахунком, щоб забезпечувалось спостереження за противником і ведення вогню на визначену дальність прямою наводкою з гармат, кулеметів та протитанковими управляючими ракетами. Взаємна вогнева підтримка і можливість вести зосереджений вогонь перед переднім краєм і на флангах опорного пункту, а також вести кругову оборону, мати можливість скритого розташування вогневих засобів взводу і маскування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]