Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактичний блокнот КВ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

4.3. Ведення наступу.

4.3.1. При наступі з положення безпосереднього зіткнення з противником, при атаці в пішому порядку командир механізованого взводу при підході танків до вихідного положення для наступу подає команду: “Приготуватись до атаки”. Після проходження танками вихідного положення – “Взвод, в атаку вперед”, по якій особовий склад вистрибує з траншеї (окопу) і вслід за танками переходить в атаку. БМП (БТР) атакують противника рухаючись за своїми відділеннями.

При атаці на БМП (БТР) посадка в них особового складу механізованого взводу здійснюється під час вогневої підготовки атаки у вихідному положенні для наступу. БМП (БТР) за командою (сигналом) командира взводу виходять з окопів та приховано підходять до своїх відділень, використовуючи складки місцевості і роблять зупинку. Особовий склад по команді командира взводу “Взводдо машин“, “По місцям“ швидко проводить посадку в машину і підготовлюється для ведення вогню з ходу.

Загородження взвод при атаці в пішому порядку долає по проробленому проходу або по коліях танків, оснащених тралами, під прикриттям артилерії та при підтримці вогню танків БМП ( БТР ) і стрілецької зброї.

Після подолання загороджень відділення виходять на свої напрямки, швидко наближаються до противника, закидають його гранатами і в точно встановлений час (“Ч”) з криком ура вслід за танками атакують передній край противника, знищуючи його вогнем в упор та безупинно продовжують наступ у вказаних напрямках.

Розрахунки кулеметів, що діють в бойових порядках механізованого взводу, вогнем з ходу, з короткими зупинками і з місця знищують живу силу, вогневі засоби та низько літаючі повітряні цілі противника.

Командир механізованого взводу просовується за цепом взводу на відстані до 50 м в місці, що забезпечує найкраще спостереження за діями взводу та управлінням. Управління вогнем і рухом БМП (БТР) він здійснює через свого заступника.

В ході наступу командир взводу веде спостереження, ставить задачі відділення, БМП (БТР), а також приданим вогневим засобам на знищення та подавлення противника і вказує танкам цілі, які заважають просуванню особового складу. Опорний пункт, в якому противник чинить опір, взвод обходить і атакує у фланг або тил. Для маневру використовуються складки місцевості, проміжки в бойових порядках або відкриті фланги противника, а для маскування можуть використовуватися дими. Оволодіння об’єктом атаки в глибині оборони противника взвод здійснює атакою з фронту, атакою двох відділень з фронту і одного з флангу, атакою відділення з фронту і по одному відділенню з флангів.

При неможливості обходу опорного пункту противника, командир взводу зосереджує вогонь взводу по цілям, що заважають просуванню і рішучою атакою з фронту завершує його знищення. Для найбільш швидкого висування до нових об’єктів атаки, виходу у фланг або тил опорного пункту противника, механізований взвод використовує БМП (БТР), а іноді діє десантом на танках.

Успішне просування хоча б одного відділення або сусідів командир взводу повинен негайно використовувати для розвитку успіху.

Загородження та перешкоди, що будуть зустрічатися в глибині оборони противника взвод обходить або долає по проробленому проходу. Під час пророблення проходу інженерно-саперні підрозділи прикриваються вогнем взводу. На важко доступних ділянках місцевості механізований взвод при наступі в пішому порядку обганяє танки, наступає під їх вогневим прикриттям і вогню БМП (БТР).

По мірі подолання цих ділянок, танки знову виходять вперед, а взвод продовжує наступ за ними.

Противника, що контратакує, взвод знищує у взаємодії з іншими підрозділами стрімкою атакою, або за наказом командира роти спочатку уражає його вогнем з вигідного рубежу. При цьому танки і БМП (БТР) займають вогневі позиції за найближчими укриттями, а особовий склад механізованого взводу спішується ( якщо він діяв на машинах ) і займає вигідні позиції як правило, попереду них. Потім взвод атакою завершує знищення противника. Взвод, який не приймає участь у відбитті контратаки, повинен прискорити своє просування вперед з метою виходу у фланг або тил противнику, що контратакує.

Зони зараження механізований взвод долає, як правило на БМП (БТР) з використанням засобів індивідуального захисту або обходить їх в напрямку, вказаному командиром роти.

Встановши відхід противника, командир взводу доповідає про це командиру роти і негайно переходить до його переслідування. Механізований взвод переслідує противника на БМП (БТР) або десантом на танках. Механізований взвод, що наступає в пішому порядку по команді (сигналу) командира взводу проводить посадку в машини. Для цього БМП (БТР) по команді командира взводу (ЗКВ) доганяють свої відділення, зменшують швидкість, або роблять коротку зупинку. Перед посадкою на БМП (БТР), танки командир взводу вказує задачу взводу, місця відділень в колоні взводу та їх задачі, сигнал для спішування з машин, своє місце знаходження.

Особовий склад по команді командирів відділень “До машини” бігом висовується до своїх БМП (БТР), танків, ставить зброю на запобіжник, по команді “ По місцям “ швидко проводить посадку і підготовлюється до ведення вогню сходу. Навідники-оператори БМП (навідники кулеметів БТР) під час посадки особового складу спостерігають за противником і знищують виявлені цілі. При переслідуванні взводу, вміло використовуючи складки місцевості та інші маскуючі властивості, виходить на напрямки відходу противника, сковує його дії і рішучої атакою наносить йому поразку. Невеликі групи противника взвод знищує з БМП (БТР) і танків.

Зустрівши організований опір противника, відділення за сигналом командира взводу швидко спішуються, і, розгорнувшись в бойовий порядок, атакує противника. Вогнева підготовка атаки проводиться вогнем механізованих і танкових взводів, якщо дозволяє обстановка, то залучається артилерія і міномети.

4.3.2. При наступі з ходу в установлений час механізований взвод під час вогневої підготовки атаки висовується до рубежу переходу в атаку в колоні роти.

Якщо командир роти призначає рубіж розгортання у взводні колони, то взводи після його проходження самостійно на максимальній швидкості виходять на свої напрямки. З підходом до рубежу переходу в атаку взводи по команді (сигналу) командира роти розгортаються у бойовий порядок і знищують противника вогнем з ходу, продовжуючи рух до переднього краю оборони противника. При цьому механізований взвод діє слідом за танками і знищує вогневі засоби противника, в першу чергу, протитанкові, не даючи противникові можливості відсікти себе від танків.

З переходом підрозділів в атаку командир взводу уточнює положення противника, а при необхідності бойові задачі відділенням та порядок подолання загороджень.

Бойові машини, обладнанні мінними тралами, долають мінне поле противника в бойовому порядку самостійно, а інші бойові машини, в тому числі бронетранспортери, встановленим порядком по проробленому проходу.

Механізований взвод при наступі на БМП (БТР) подолавши мінне поле противника вслід за танками в точно встановлений час (“Ч”) стрімко вривається на передній край оборони противника, знищує його вогневі засоби, в першу чергу противникові та броньовані, і використовуючи результати вогню артилерії, швидко і без зупинки наступає в глибину.

Якщо механізований взвод атакує противника в пішому порядку, то для спішування особового складу, командир взводу подає, а командири відділень дублюють команду: „Взвод (відділення) приготуватися до спішування“. По цій команді БМП (БТР) доганяють танки, особовий склад ставить зброю на запобіжник, виймає його з бійниць і готується до спішування. З виходом взводу на рубіж спішування за командою командира взводу „Взводдо машин” механіки-водії зменшують швидкість руху машин, або використовуючи укриття роблять коротку зупинку. Відділення по команді своїх командирів “До машин” швидко вистрибують з машин, а по команді „Відділення, на такий-то рубіж (в такому напрямку) до бою, вперед” розгортаються в цеп, ведучи інтенсивний вогонь з ходу, швидким кроком або бігом продовжують просування до переднього краю.

Атаку переднього краю оборони противника і розвиток наступу в глибину механізований взвод здійснює таким чином, як і при наступі з положення безпосереднього зіткнення з противником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]