Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп 1блок.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

1.ТДП в системі правових наук

Правознавство-це комплексна наука про об*єктивні зак-сті виникнення,функціонування д і п ,спрямована на пошук шляхів вдосконалення регламентації сусп життя. Структура: 1)фундаментальні-істор розвиток загальні закон-сті д і п, фукнц-ння пр систуем світу,суть загально-правових явищ(філософія пр,соціологія,ІДП ,ТДП) 2)галузеві-зміст і закон-сті окремих галузей : +публічно-правові(конституційне,муніципальне,виборче,кримін,адмін,фінансове +приватно-пр(майнові відносини,цивільне,трудове,сімейне,комерційне,торговельне,господарське) +комплексні(банківське,транспортне,митне,повітряне,морське,екологічне) +процесуально-пр(цивільно-процес,кримін-процес,господ-процес,адмін-процес) 3)міжнар-пр-сучасний стан і розвиток міжнар права,дія-сть міжнар політ-пр інститутів,практику творення і застосування міжнар закон-тва(міжнар пр,дипломатичне,гуманітарне,консульське,космічне,міжнар безпеки) 4)прикладні-грунтуються на знаннях і методології інших наук та спрямовуються на вирішення практичних завдань правової дія-сті +соціологічна спрямованість-вивч соц аспект пр явищ,виробляють способи і методи контролю за ними(адмін делінтологія) +криміналістичне-способи,методика,тактика розкриття правопорушень(криміналістика,трасологія,дактелоскопія,болістика,кодорологія,суд фотографія) +медичного-досліджують різні аспекти використ медичних знань в юрпрактиці(суд медицина,суд психіатрія,.р психологія) У системі юридичних наук теорія держави і права дає найширше за обсягом і глибиною знння державно-правових явищ. Вони викоистовуються галузевими й іншими юридичними науками як важливі, з методологічного аспекту, вихідні пункти дослідження, що дозволють уникнути однобокості у вирішенні галузевих наукових проблем. Тим самим теорія держави і права вносить методологічну єдність у дослідження шалузевих та іеших юридичних наук. Тому вона иступає в системі юидичних наук як наука методологічна за своїм характером.ТдіП виступає фундаментальною, методологічною, інтегруючою наукою.

2.Функції тдп

Функції права — це основні напрямки його впливу на сус-ні відносини, в яких відображується соціальне призначення права, його місце і роль у системі соціального нормативного регулювання. Конкретні функції права поділяються на дві групи: спеціально-юридичні та загальносоціальні.Соціальні функції права — це напрямки взаємодії права та інших соціальних явищ як єдності форми і змісту. Так, праву притаманні ідеологічна, економічна, політична функції і т. ін. Спеціально-юридичні функції права — це напрямки власне правового впливу на суспільні відносини.. До спеціально-юридичних функцій права відносяться: 1.регулятивна функція, яка полягає у врегулюванні суспільних відносин шляхом закріплення юридичних прав і обов’язків їх учасників. Регулятивна функція як об’єкт свого впливу має нормальні, позитивні, корисні суспільні відносини, які право підпорядковує шляхом:( а) закріплення сталих, розвинутих відносин в нормативних актах, у такий спосіб гарантуючи їх недоторканність (статична функція); б) заохочення, стимулювання розвитку тих суспільних відносин, що, відображаючи певні соціальні цінності, знаходяться на етапі свого становлення (динамічна функція). Прикладом здійснення цієї функції права може бути закріплення в його нормах порядку прийому і звільнення з роботи, прав і обов’язків подружжя у сімейних відносинах тощо;

2.охоронна функція, яка спрямована на створення юридичних засо6ів охорони встановлених у праві зразків позитивних суспілльних відносин шляхом усунення соціально шкідливих і небезпечних діянь людей і їх об'єднань, відновлення порушених прав суб’єктів. Прикладом реалізації охоронної функції права є встановлення конкретних видів юридичної відповідальності за скоєння правопорушень. Групу загальносоціальних ф-цій права складають: (інформативнафункція, яка полягає у тому, що право містить у своїх нормах інформацію про волю держави щодо врегулювання тих чи інших суспільних відносин; виховнафункція, сутність якої полягає у тому, що право, врегульовуючи сус-ні відносини шляхом закріплення у своїх нормах зразків 6ажаної і недопустимої поведінки. відповідно впливає на свідомість і поведінку суб’єктів. тим самим сприяючи запобіганню прав-нь;прогностичнаф-ція випливає з того, що, знаючи вимоги правових приписів, суб’єкти мають змогу перед6ачати (прогнозувати) поведінку учасників певних відносин, врегульованих конкретними нормами права. гуманістична- право охороняє і захищає права людства, народу, людини;організаторсько-управлінська- право суб’єктів права на розв’язання певних соціальних проблем;оціночно-орієнтаційна- поведінка людей оцінюється з позицій законів держави, вказує на безконфліктні, соціально допустимі шляхи і засоби задоволення потреб людини в межах правомірної поведінки;ідеологічно-виховна- право формує у людини певний світогляд, виховує в неї зразки правомірної поведінки;гносеологічна (пізнавальна)- право само виступає джерелом знань та інших ф-ції.

3.Теорія природного права

(Сократ,Арістотель,ДжонЛокк,Гобс,Гроцій,Кант)

Ідеї:

1)духовне,ідейне начало,частина людської природи дана кожному з народження

2)нетотожне закону,вище від нього;закон втілює ідеї права

3)виникає природним шляхом,незалежно від законів,які в різних країнах різні

4)історично право виникло раніше,ніж держава і законодавство

5)покликане захищати свободу і рівність людей

6)основа-загальнолюдське уявлення про справедливість,що є добро,що зло,погане,добре

7)є всезагальним,вічним,незмінним,існує стільки скільки людство

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]