Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп 1блок.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

25. Держава та її місце в політичній системі організації суспільства (поняття “держава” та “країна”, ознаки держави, функції держави).

Країна-територія з постійним складом населення,яка має певні географ,нац.,культ, історичні та політ кордони. Держава-система політ управління,наділена суверенітетом,спец управлінським апаратом та апаратом примусу,які діють на визначеній території.

ОЗНАКИ ДЕРЖАВИ:

1)наявність підвладної території

2)наявність постійного населення ті інститут громадянства

3)суверенітет-самостійність в управлінні внутр. Справами та міжнар відносинами

4)наявність апарату управління

5)апарат примусу

6)збирання податків

7)здатність видавати закон

8)нерозривний зв'язок з правом

Функції держави – основні напрями її діяльності, що зумовлені її цілями і завданнями та конкретизують її сутність. Функції держави за територіальною ознакою можуть бути внутрішніми (ті, що забезпечують її внутрішню політику) і зовнішніми (забезпечують зовнішню політику). Внутрішні функції:

1)Політична – вироблення внутрішньої політики держави, регулювання сфери політичних відносин, забезпечення народовладдя;

2)Економічна – вироблення та координація стратегічних напрямків розвитку економіки країни; організація виробництва; створення умов для свободи підприємницької діяльності тощо.

3)Соціальна – гарантування соціальної безпеки громадян, створення умов для повного здійснення їхніх прав на працю, достатній життєвий рівень тощо. 4)Екологічна – гарантування екологічної безпеки і підтримка екологічної рівноваги на території держави.

5)Культурна – консолідація нації, розвиток національної самосвідомості; сприяння розвитку самобутності всіх корінних народів та етнічних меншин; організація освіти, виховання тощо.

6)Інформаційна – організація і забезпечення системи держання, використання, поширення і забезпечення інформації.

7)Правоохоронна – попередження посягання на конституційний лад, права і свободи громадян, охорона правового порядку, закріплених в нормах права суспільних відносин.

8)Правозахисна – забезпечення захисту регульованих нормами права суспільних відносин від будь-яких посягань.

Зовнішні функції:

1)Функція співробітництва та інтеграції з сучасним державами у сферах:

+політичній (дипломатичній) – встановлення і підтримка дипломатичних відносин з іншими державами;

+економічній – встановлення і підтримка торгово-економічних відносин з іншими державами;

+екологічній – підтримка екологічного виживання на планеті та інших глобальних проблем сучасності, що з нею пов’язані;

+культурній – підтримка і розвиток культурних і наукових зв’язків з іншими державами;

+інформаційній – участь у розвитку світового інформаційного простору, встановлення режиму використання інформаційних ресурсів на основі рівноправної співпраці з іншими державами;

+правовій – формування правових стандартів у певних сферах правового регулювання різних держав, встановлення зв’язку між законодавствами держав тощо.

2)Функція оборони держави – захист воєнної безпеки, територіальної цілісності та недоторканості держави, державного суверенітету від зовнішніх зазіхань будь-якими спробами.

3)Функція забезпечення миру та підтримка світового правопорядку.

26.Форма держави,монархія Форма держави-це певна модель держ устрою яка визначається з урахуванням наявної системи управління,територ організації,форм і методів здійснення держ влади. СКЛАДАЄТЬСЯ: 1)фома держ правління-монархія;республіка 2)форма держ устрою-унітарна;федерація 3)держ рижеим-авторитарна; тоталітарна;демократична,антидемократ. Форма держ правління-спосіб організації верховної влади,який визначає систему вищих органів держави,порядок їх формування,особливості їх повноважень,хар-р їх взаємодії,взаємин з населенням. Монархія-форма держ правління за якої держ влада повністю або частково зосереджена в руках однієї особи,як правило,передається у спадок по кровній лінії.

ОЗНАКИ:

1)монарх персоніфікує верх владу,виступає при здійснення політики,як глава держави

2)монарх здійснює одноосібне правління

3)монарх-головнокомандуючий військ сил

4)влада монарха оголошується священою,має релігійний хар-р

5)влада монарха є спадковою і безстроковою

6)монарх не несе юр відповідальності за прийняті рішення. За обсягом влади монархії : +абсолютні-форма держ правління при якій влада монарха є необмеженою,він очолює всі гілки держ влади,має виключні повноваження щодо її здійснення. +(різновид держ влади)теократична монархія-фора держ правління за якої в руках монраха зосереджена вся повнота релігійної та світської влади. +обмежена(конституційна)-форма держ прав при якій влада монарха обмежена він не володіє вищими повноваженнями щодо реформування та реалізації політики

. КОНСТИТУЦІЙНІ: 1)дуалістична-форма держ пр. за якої монарх особисто формує уряд,відповідальний перед ним,монрах має право ветувати закони,прийняті парламентом. 2)парламентська-форма держ пр. за якої уряд формується парламентом,монарх лише затверджує його склад,не впливає на його рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]