Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактичний блокнот КВ.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

V. Основи маршу і похідної охорони.

5.1. Взвод на марші і в похідній охороні.

Взвод завжди повинен бути готовим до здійснення маршу та перевезення різними видами транспорту в умовах застосування ядерної, хімічної і високоточної зброї та засобів дистанційного мінування противника, дій його авіації, повітряних десантів, аеромобільних та диверсійно-розвідувальних груп і зруйнування доріг та переправ. Це вимагає ретельної підготовки озброєння, техніки та особового складу до маршу або перевезень, високої маршової дисципліни і виучки особового складу.

Марш - організоване пересування підрозділів в колонах, по дорогах та колонних шляхах з метою своєчасного виходу в призначений район або на вказаний рубіж. Він може здійснюватись в передбаченні вступу в бій або поза загрозою зіткнення з противником, як правило вночі та в інших умовах обмеженої видимості.

В усіх випадках командир повинен забезпечити прибуття взводу в призначений район або на вказаний рубіж своєчасно, у повному складі і в готовності до виконання бойового завдання.

Марш може мати на меті подальший наступ на противника, відбиття його ударів, посилення діючих військ або для заміщення військ, які втратили боєздатність, а також з метою виходу в новий район для доукомплектування, формування, проведення різноманітних робіт, відпочинку, проведення дезактивації, дегазації тощо.

В умовах сучасного бою, враховуючи велику кількість авіації, широке використання повітряних десантів, аеромобільних та диверсійно-розвідувальних груп, та можливий вогневий характер ведення бойових дій, війська на марші повинні підтримувати високий ступінь бойової готовності, здатність до негайного вступу в бій. За будь-яких умов марш повинен здійснюватись скритно, як правило вночі або в інших умовах обмеженої видимості, а в бойовій обстановці та в глибокому тилу своїх військ - і в день.

Під час здійснення маршу в передбаченні вступу в бій вся його організація підпорядкована очікуваному зіткненню з противником.

Шикування похідного порядку в цьому випадку повинно повністю відповідати задуму наступального бою, забезпечувати можливість нанесення противнику випереджаючого вогневого ураження, швидке розгортання у бойовий порядок та нанесення потужного удару по противнику з ходу.

Під час здійснення маршу поза загрозою зіткнення з противником похідний порядок шикується з урахуванням зручності руху, досягнення високих маршових швидкостей, найменшої напруги сил бойового складу та збереження бойової техніки.

Механізований взвод здійснює марш у колоні роти або самостійно - в похідній охороні. Дистанції між машинами та взводами в колоні можуть бути 25-50 метрів. Підчас руху по дорогах, в умовах обмеженої видимості, в ожеледицю, по дорогах, які мають круті підйоми, спуски та повороти, а також під час руху с підвищеною швидкістю дистанція між машинами збільшується.

Для захисту підрозділів від високоточної зброї противника маршрути руху вибираються вздовж лінії електропередач, зв’язку, по просіках в лісі, по ущелинах, в горах та складках місцевості.

Під час руху на відкритій місцевості в умовах загрози застосування противником високоточної зброї, дистанції між машинами збільшуються і можуть досягати 100-150 метрів.

5.2. Основи маршу взводу.

Основними показниками маршових можливостей взводу є:

- середня швидкість руху;

- величина добового переходу.

Середня швидкість руху одиночної сучасної бойової машини (БМП, БТР, танку) досягає по ґрунтовій дорозі 35-45 км/год., а по шосе 40-60 км/год. Однак досвід маршової підготовки військ свідчить, що середня швидкість руху колони підрозділу на 25-30% нижче середньо-технічної швидкості одиночної машини.

Середня швидкість руху колон без урахування часу на привали може бути:

- на бойових машинах піхоти (БТР, танках) - 20-25 км/год.;

- у горах, лесовій-болотистій місцевості, взимку - 15-20 км/год.;

- на автомобілях під час руху окремої автомобільної колони – 25-30 км/год.;

- механізованого взводу в пішому порядку - 4-5 км/год.;

- на лижах - 5-7 км/год.

У всіх випадках марш повинен здійснюватись з максимально можливою в даних умовах швидкістю.

Добовий перехід - це відстань, яку проходить підрозділ за одну добу.

На величину добового переходу впливає не тільки середня швидкість руху, а і час безпосереднього руху протягом доби. Досвідом другої світової війни та військових навчань встановлено, що механіки-водії (водії) зберігають високу працездатність протягом 10-12 годин на добу. З урахуванням середньої швидкості (20-25 км/год.), а також часу безпосереднього руху і визначається величина добового переходу може складати 250-300 км на добу.

Похідний порядок взводу на марші - колона. Він повинен забезпечувати високу швидкість руху та швидке розгортання у передбойовий та бойовий порядок. З метою підтримки високого рівня управління, дисципліни та організованості при проведенні маршу призначаються:

- вихідний пункт;

- пункти регулювання;

- привали;

- райони (район) відпочинку (денного або нічного).

Вихідний пункт та пункти регулювання - призначаються з метою своєчасного початку маршу та регулювання швидкості руху. Вихідний пункт призначається поблизу добре помітних вдень та вночі орієнтирів на віддаленні, що забезпечує витягування колони підрозділу (до 5 км). Пункти регулювання звичайно призначаються через 3-4 години руху. Їх не слід призначати безпосередньо біля примітних для противника місцевих предметів або об’єктів.

Привали призначаються через 3-4 години руху тривалістю до 1 години і один привал тривалістю до 2 годин у другій половині добового переходу, а денний (нічний) відпочинок - наприкінці кожного добового переходу.

На привалах машини зупиняються на правому узбіччі дороги не ближче 10 метрів одна від одної або на дистанціях, які встановлено командиром.

БМП (БТР, танки) розташовуються по можливості під кронами дерев, в радіолокаційній тіні місцевих предметів, а на відкритій місцевості маскуються штатними маскувальними покриттями і місцевими матеріалами. Висадка з машин здійснюється тільки за командою (сигналом) своїх командирів, для відпочинку особовий склад розташовується праворуч від дороги. В машинах залишаються спостерігачі та чергові кулеметники (навідники гармат), а в командирських машинах і чергові на радіо засобах. Вогневі засоби, які призначені для відбиття повітряного противника знаходяться в готовності до ведення вогню.

Екіпажі машин (водії) проводять контрольний огляд зброї та техніки, виконують технічне обслуговування і спільно з призначеним для допомоги особовим складом усувають несправності, які виявлено.

Під час вимушеної зупинки машина виводиться на праве узбіччя або в сторону від дороги, де усувається несправність. Після того, як несправність усунено, машина приєднується до колони, яка проходить; своє місце у взводі вона займає тільки на привалі. Несправну машину, яка зупинилась, об’їжджають тільки зліва. Обгін колон під час руху забороняється.

5.3. Організація маршу починається після одержання командиром взводу бойового наказу або бойового розпорядження. Послідовність та зміст роботи щодо організації маршу визначається одержаним завданням, наявністю часу та конкретною обстановкою, яка склалась.

5.3.1. Одержавши завдання на марш в колоні роти, командир під час його з’ясування та оцінки обстановки крім звичайних питань вивчає по карті (схемі) маршрут руху, умови здійснення маршу і до яких дій бути готовим, визначає порядок підготовки взводу до маршу, призначає склад чергових вогневих засобів та спостерігачів.

5.3.2. Бойовий наказ на марш командир взводу віддає, як правило, усьому особовому складу взводу.

У бойовому наказі командир взводу вказує:

1. відомості про противника;

2. завдання взводу:

- маршрут руху і швидкість руху;

- вихідний пункт і час його проходження;

- район зосередження (відпочинку) або рубіж;

  • час прибуття в призначений район або виходу на вказаний рубіж;

  • шикування колони;

  • дистанція між машинами;

  • завдання відділенням (танкам) і порядок дій під час зустрічі з противником;

  • дозорне відділення (танк), його завдання і віддалення;

а під час здійснення маршу в передбаченні вступу в бій з противником;

  • порядок дій при зустрічі з ним;

3. які підрозділи йдуть попереду та позаду взводу, порядок підтримання взаємодії і зв’язку з ними;

4. час готовності до маршу;

5. своє місце та заступника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]