Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

59.Амортизація необоротних активів та методи її нарахування

У процесі виробництва як і основні засоби, так і нематеріальні активи втрачають свою вартість і у вигляді амортизаційних відрахувань переносять її на створювані на підприємстві продукцію, роботи, послуги, а також окремою статтею входять до складу адміністративних та інших витрат.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості активу, яка амортизується протягом строку корисного використання активу.

Порядок нарахування і використання амортизаційних відрахувань основних фондів і нематеріальних активів визначено як податковим законодавством, так і П(С)БО №7 «Основні засоби» та «П(С)БО №8 «Нематеріальні активи».

Амортизаціяосновнихфондів та інших необоротних активів нараховується з застосуванням наступних методів:

- прямолінійного (прямолінійного списання);

- зменшення залишкової вартості;

- прискореного зменшення залишкової вартості;

- кумулятивного (суми чисел років);

- виробничого (метод суми одиниць продукції) [1, с. 8].

При використанніпрямолінійного методувартістьоб'єкта основних засобівсписуютьоднаковимичастинамипротягомусьогоперіодуйогоексплуатації.

Річна сума амортизаціївизначаєтьсярозподіломамортизованоївартості на очікуванийтермінвикористанняоб'єкта основних засобів:

А = ПВ-ЛВ / Т,

де А — сума амортизаційнихвідрахувань, грн.;

ПВ — первіснавартістьоб'єкта, грн.;

ЛВ – ліквідаційна вартість,грн.

Т — очікуванийтермінвикористанняоб'єкта.

Метод прямолінійногосписання, як правило, використовується у відношенніоб'єктів основних засобів, стан якихзалежитьвиняткововідтермінукорисноговикористання і не піддановпливуіншихфакторів. До такихОЗ віднос.будинки, спорудження, меблі і т.д.

Метод зменшеннязалишковоївартості. Суть даного методу полягає у визначеннірічноїсумиамортизаціїоб'єкта основних засобіввиходячи з залишковоївартості такого об'єкта на початок звітного року. Сума амортизаційнихвідрахуваньвизначається шляхом множеннязалишковоївартостіоб'єкта основних засобів на норму річноїамортизації:

А = З * Н

де А — сума амортизаційнихвідрахувань, грн.;

З — залишковавартістьоб'єкта основних засобів, грн.;

Н — річна норма амортизації (у частках).

Використання методу зменшеннязалишковоївартості при нарахуванніамортизаціїприпускає наявність ліквідаційноївартостіамортизованогооб'єкта основних засобів. У противному випадкуоб'єкт основних засобів буде цілкомамортизованопротягом одного року.Цевипливає з формулирозрахункунормиамортизації.

Метод прискореногозменшеннязалишковоївартості. Цей метод є різновидом методузменшеннязалишковоївартості.При такому методі річна сума амортизації визначається виходячи з залишкової вартості об'єкта на початок звітного періоду чи року первісної вартості на дату початку нарахування амортизації по введеним протягом року об'єктам і подвоєній річній нормі амортизації, обчисленої виходячи з терміну корисного використання об'єкта.

Норма амортизації в даномувипадкурозраховуєтьсяаналогічнонорміамортизації при застосуванніпрямолінійного методу нарахуванняамортизації, тобтовикористовуєтьсяподвоєна ставка амортизаційнихвідрахувань, розрахована методом прямолінійногосписання.

Кумулятивний метод. Річна сума амортизації по цьомуметодівизначається як добутокамортизованоївартості і кумулятивного коефіцієнта.

Кумулятивний коефіцієнт визначається як сума років(наприклад: 1+2+3+4+5=15)

За виробничим методомнарахув. амортизаційних відрахувань здійснюється на основі сумарного виробітку об’єкта за період його експлуатації

Сума амортизаційних відрахувань визнач. як добуток фактичного обсягу продукції за звітний період та виробничої ставки амортизації.

Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості об’єкта, який амортизується на загальний обсяг продукції, що очікується виробити з використанням цього об’єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]