Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

21.. Поняття виручки від реалізації продукції та від іншої реалізації

Виручка від реалізації продукції - це сума грошей, що надійшла на рахунок підприємства, чи в касу за реалізовану продукцію(виконані роботи, надані послуги).

В Україні застосовуються два методи визначення надходжень від продажу продукції (товарів, робіт, послуг) та виконання інших операцій:

- касовийметод, відповідно до якого дохід (виручку) від продажу продукції (товарів, робіт, послуг) та виконання інших операцій визначають за коштами, що надійшли на рахунки у вигляді платежів за відвантажену продукцію, виконані роботи, надані послуги, оприбуткованих матеріальних цінностей, а також від виконання інших операцій та фінансової діяльності;

- методнарахування, відповідно до якого дохід (виручку) від продажу продукції та інших матеріальних цінностей визначають за вартістю відвантажених (переданих)товарів на відповідну дату. Застосування методів визначення доходу від виконання господарських операцій та фінансової діяльності тісно пов'язане з чинним податковим законодавством, яке передбачає відповідальність будь-якої юридичної особи з моменту юридичного визнання дійсності проведених операцій.

Основною частиною грошових надходжень підприємства є виручкавідреалізаціїпродукції.

Розмір виручки від реалізації продукції, за інших однакових умов, залежить від:

- кількості, асортименту та якості продукції, що підлягає реалізації. Збільшення кількості реалізованої продукції збільшує розмір виручки. У той же час ця кількість залежить від обсягів виробництва і зміни величини перехідних залишків нереалізованої продукції на початок і кінець року. Збільшення асортименту реалізованої продукції за більш високими цінами збільшує виручку і навпаки;

- рівняреалізаційнихцін.

Прямий вплив на розмір виручки становить рівеньвідпускнихцін, що у свою чергу знаходиться під впливом якості і споживчих властивостей, термінів реалізації продукції, попиту та пропозиції на ринку.

Розрізняють фіксовані, регульовані і вільні ціни,

Фіксованіціни встановлюються державою, як правило, на предмети першої необхідності і товари, що виробляються в умовах державної монополії .

Регульованіціни встановлюються шляхом регулювання рівня рентабельності товарів першої необхідності . Держава встановлює мінімальний і максимальний рівень регульованої (індикативної ) ціни.

Вільніціни встановлюються співвідношенням попиту та пропозиції на ринку.

Ціни реалізації в плановому періоді визначають на основі цін базового періоду, з урахуванням корегування змін у плановому періоді .

Виручкавідреалізаціїпродукції, робіт, послуг є основним джерелом відшкодування засобів на виробництво і реалізацію продукції, утворення доходів і формування фінансових ресурсів. її величина впливає не тільки на виробниче відшкодування витрат і формування прибутку, але і на своєчасне і повне виконання фінансових зобов'язань.

22. Методи планування виручки від реалізації продукції

У практиці використовують два методи розрахунку планового обсягу виручки від реалізації товарної продукції — метод прямого розрахунку та метод укрупненого розрахунку, виходячи з плану виробництва продукції в цілому.

Першийметодпрямийрозрахунокреалізації кожного найменування товарів , що виробляються, реалізуються, продаються замовникам, — простий за технікою, наочний, найбільш точний, але досить трудомісткий. Особливо незручний він для застосування на тих підприємствах, які випускають широкий асортимент продукції.

Планова виручка від реалізації продукції визначається методом прямого розрахунку (підсумовуючи отримані суми по всій номенклатурі продукції)за формулою:

ВР=Р*Ц

ВР(планова) = Кількість реалізованої продукції в плановому періоді × Ціна реалізації;

На багатьох підприємствах обсяг виручки від реалізації продукції планують укрупненимметодом, тобто без розрахунків з кожного виду продукції, а в цілому за всю продукцію, що виробляється на підприємстві

ВР=Ои+Т-Ок,

де Т — обсяг товарної продукції на рік (квартал, місяць тощо) за планом підприємства;

Ои і Ок — перехідні залишки нереалізованої, а також реалізованої, але не оплаченої продукції відповідно на початок і на кінець планового періоду.

Виручка від реалізації продукції, робіт, послуг є основним джерелом відшкодування засобів на виробництво і реалізацію продукції, утворення доходів і формування фінансових ресурсів. Її величина впливає не тільки на виробниче відшкодування витрат і формування прибутку, але і на своєчасне і повне виконання фінансових зобов’язань.

(Існує також комбінований метод планування виручки від реалізації:

А) ВР розраховується методом прямого розрахунку(основні види продукції)

Б) ВР ін. видів продукції розраховується укрупненим методом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]