Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

47.Розрахунок потреби в оборотних коштах

Господарсько-підприємницькадіяльністьнеможлива без оборотнихкоштів. Ця потреба є одним з об'єктів фінансового планування і відображення в обліку та звітності. Розмір оборотного капіталу, якийутворюєкожнускладовупоточнихактивів, маєвідповідати потребам і можливостямпідприємствазістворення й реалізаціїпродукції.

Крім того, виникаєнеобхідність у плануванніфінансовихресурсів для допоміжних і підсобних, житлово-комунальнихгосподарств, соціально-побутових та іншихзакладівнепромислового характеру.

У практицівикористовуються два методивизначення потреби в оборотних коштах: прямий і економічний.

1) Метод прямого розрахунку забезпечує розробку обгрунтованих норм і нормативів на кожному підприємстві з урахуванням багатьох факторів, які пов'язані з особливостями постачання, виробництва та реалізації продукції.

2) Економічний методдопускає, що розраховані за допомогою прямого методу нормативи на поточний рік, поділяють на дві частини:

перша включає нормативи оборотних коштів по статтях, розмір яких прямо залежить від обсягу витрат на виробництво (сировина, основні матеріали, покупні напівфабрикати, допоміжні матеріали, тара, незавершене виробництво і готова продукція (виробничий норматив));

друга включає статті нормованих оборотних коштів, розмір яких прямо не залежить від зміни витрат на виробництво (запчастини для ремонту устаткування, малоцінні і швидкозношувані предмети, витрати майбутніх періодів (невиробничий норматив)).

Нормування оборотних коштів:

• дозволяє ефективно використовувати оборотні кошти на підприємстві;

• забезпечує безперервний і безперебійний процес виробництва;

• сприяє виконанню планів виробництва, реалізації продукції;

• сприяє мінімізації ризику підприємницької діяльності.

49.Показники ефективності використання обігових коштів і шляхи прискорення їх обертання

Для характеристики ефективності використання оборотних активів на підприємствах використовуються різноманітні показники, найважливішим з яких є: швидкість обертання; коефіцієнт обертання; коефіцієнт завантаження; коефіцієнт ефективності (прибутковість оборотних коштів) і рентабельність.

Швидкість обертання обчислюється в днях і характеризується періодом, за який оборотні активи підприємства здійснюють один обіг, тобто проходять всі стадії кругообіг на підприємстві:

О=(С Т)/Р, (6.10)

де О — термін обертання оборотних активів, днів;

С — середні залишки нормованих оборотних активів, грн.;

Т — тривалість періоду, за який обчислюється обертання, днів;

Р — обсяг реалізованої продукції, грн.

Для характеристики ефективності використання оборотних активів використовується коефіцієнт обертання, що визначається за формулою:

Ко =Р/С, (6.11)

де Ко — коефіцієнт обертання оборотних активів.

Цей показник характеризує кількість оборотів оборотних коштів за період, що аналізується. Якщо більше оборотів здійснюють оборотні кошти, то краще вони використовуються.

Коефіцієнт завантаження оборотних активів є оберненим до коефіцієнта обертання показником і визначається за формулою:

Кз=С/Р , (6.12)

де Кз — коефіцієнт завантаження оборотних активів.

Він характеризує участь оборотних активів у кожній гривні реалізованої продукції. Якщо менше оборотних коштів припадає на 1 грн., обороту, то краще вони використовуються.

Для характеристики ефективності використання оборотних активів можуть використовуватись коефіцієнт ефективності (прибутковість оборотних активів) і рентабельність. Вони обчислюються за формулами:

Ке =П/С, (6.13)

Р = П/С 100 %, (6.14)

де Ке — коефіцієнт ефективності оборотних активів, коп.;

П — прибуток від реалізації продукції, грн.;

Р — рентабельність оборотних активів, %.

Якщо коефіцієнт ефективності оборотних активів є абсолютним показником і характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн оборотних активів, то рентабельність оборотних активів — відносний показник, що визначає міру використання оборотних коштів. Якщо значення першого і другого показників є більшими, то ефективніше використовуються оборотні кошти.

Поліпшення використання оборотних активів підприємств і підвищення ефективності виробництва можна досягти через:

− скорочення виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей у зв’язку з переходом на оптову торгівлю та прямі економічні зв’язки з постачальниками;

− прискорення обертання оборотних активів за рахунок реалізації непотрібних, залежалих товарно-матеріальних цінностей;

- підвищення рентабельності оборотних коштів;

- оптимізація запасів ресурсів і НЗВ;

- мінімізація витрат оборотних активів у процесі їх використання;

- поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення;

- скорочення тривалості виробничого циклу;

- прискорення реалізації товарної продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]