Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

18. Касові операції й організація контролю за дотриманням касової дисципліни

Касовіоперації - операції підприємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку.

Книгаобліку - касова книга, книга обліку доходів і витрат, книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей або книга обліку розрахункових операцій;

Книгаоблікудоходівівитрат - документ установленої форми, що застосовується відповідно до законодавства України для відображення руху готівки.

Книга обліку виданих та прийнятих старшим касиром грошей - книга, що застосовується для обліку готівки та сплачених документів.

Перевірка дотримання касової дисципліни здійснюється за даними бухгалтерського обліку організацій (у разі потреби і за первинними грошовими документами) за визначений період - квартал, півріччя, але не менше ніж за два місяці і з виділенням операцій за кожний місяць окремо. Умови зберігання грошей і цінностей на підприємствах, в організаціях, установах і сільськогосподарських підприємствах установи банків не перевіряють.

При перевірці касової дисципліни з'ясовується:

а) наявність встановленого ліміту залишку каси;

б) відповідність записів касової книги підприємства, організації, установи про суми, що одержані з банку і здані в банк, даним банку.

У разі розходження між даними банку і записами в касовій книзі з'ясовуються причини цих розходжень. При встановленні зловживань установи банків зобов'язані негайно передати матеріали правоохоронним органам;

в) забезпечення щоденного дотримання встановлених банком лімітів залишків кас, строків і порядку здавання грошової виручки, своєчасність повернення в банк не витрачених у встановлений строк сум заробітної плати, допомог, стипендій, винагород і інших сум, встановлених банком норм витрачання грошей з виручки.

г) правильність витрачання готівки, що одержана в банку, зважаючи на те, що організації не мають права її використовувати на інші цілі, крім показаних в чеку при одержанні грошей; правильність витрачання готівки з власних надходжень.

д) використання готівки господарськими органами при систематичному одержанні ними значних сум тільки на основі ретельної перевірки за касовими книгами (приходними і видатковими касовими ордерами) цільового витрачання попередньо отриманих сум;

е) правильність ведення касової книги і своєчасність обліку в ній надходжень і видач готівки.

Результати перевірки оформлюються актом з доданням до нього довідки, в якому відображається стан надходжень готівки в каси підприємств, організацій, установ, і її витрачання за період, що перевіряється. Акт і довідка підписуються керівником, головним бухгалтером. У разі відмови підписувати акт в ньому робиться напис "відмовився" і додається відповідне письмове пояснення.Якщо при перевірці порушень не встановлено, перевіряючий обмежується заповненням довідки, що перевірка проведена відповідно до вимог цього тимчасового порядку і зауважень у перевіряючого немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]