Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
707.58 Кб
Скачать

26. Формування прибутку підприємства

Існують такі фактори,що формують прибуток підприємства: зовнішні та внутрішні.

До зовнішніхфакторів належать: природні умови, державне регулювання цін, тарифів, відсотків, податкових ставок і пільг, штрафних санкцій та ін. Ці фактори не залежать від діяльності підприємства, але можуть значно вплинути на розмір прибутку.

Внутрішніфактори поділяються навиробничі і позавиробничі.

Виробничіфактори характеризують наявність і використання засобів і предметів праці, трудових і фінансових ресурсів і своєю чергою поділяються на екстенсивні та інтенсивні.

Екстенсивніфактори впливають на процес одержання прибутку через кількісні зміни: обсяг засобів і предметів праці, фінансових ресурсів, часу роботи обладнання, чисельності персоналу, фонду робочого часу тощо.

Інтенсивніфактори впливають на процес отримання прибутку через якісні зміни: підвищення продуктивності обладнання і його якості, застосування прогресивних видів матеріалів і удосконалення технології їх обробки, прискорення обертання оборотних засобів, підвищення кваліфікації і продуктивності праці персоналу, зниження матеріалоємності продукції, удосконалення організації праці і більш ефективного використання фінансових ресурсів тощо.

До позареалізаційнихфакторів належать: постачальницько-збутова і природоохоронна діяльність, соціальні умови праці, побуту тощо.

27. Собівартість продукції

Собівартістьпродукції (робіт, послуг) — це виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на їх виробництво (виконання).

Витрати на виробництво продукції утворюють виробничу собівартість; витрати на виробництво та реалізацію — повну собівартість.

Виробнича собівартість продукції включає:

− прямі матеріальні витрати;

− прямі витрати на оплату праці;

− відрахування на соціальні заходи;

− інші прямі витрати;

− загальновиробничі витрати.

До складу прямихматеріальнихвитрат входить вартість сировини та основних матеріалів, що є основоюпродукції, яку виробляють, купівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

Прямі витрати на оплату праці — це заробітна плата та інші виплати робітникам, які займаються виробництвом продукції, виконанням робіт або наданням послуг.

До складу іншихпрямихвитрат входять усі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема відрахування на соціальні заходи, плата за оренду земельних і майнових паїв, амортизація виробничих основних засобів тощо.

До складу загальновиробничих витрат включають:

− витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрахування на соціальні заходи та медичне страхування апарату

управління; витрати на оплату службових відряджень, персоналу цехів, дільниць тощо);

− амортизацію основних засобів та нематеріальних активів загальновиробничого призначення;

− витрати на утримання, експлуатацію, ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення;

− витрати на вдосконалення технології та організації виробництва;

− витрати на опалення, освітлення, водопостачання та інше утримання виробничих приміщень;

− витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці загальновиробничого персоналу, відрахування на соціальні заходи, медичне страхування робітників та апарату управління виробництвом, витрати на здійснення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]