Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsIV_L_NE.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

124 Способи захисту пв Держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Основні речово-правові засоби: витребування майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов) та усунення перешкод у здійсненні власником права власності (негаторний позов).

Допоміжні речово-правові засоби захисту: 1)позов про визнання права власності; 2)позов про виключення майна з опису; 3)позови про захист прав співвласника у разі виділу, поділу та продажу спільного майна.

Зобов'язально-правові засоби: 1)способи захисту права власності в договірних відносинах (повернення речей, наданих у користування за договором); 2)способи захисту права власності в деліктних зобов'язаннях; 3)повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна.

Спеціальні засоби захисту: 1)позови про визнання угоди недійсною; 2)способи захисту права власності померлих та осіб, визнаних безвісно відсутніми або оголошених померлими; 3)способи захисту прав власників від неправомірного (ст 56 і 57 Закону України "Про власність") чи правомірного (ч. 4 ст. 48, ч. 2 ст. 51, ст 52 -54 закону) втручання державних органів.

127 Зобов'язально-правові способи захисту права власності.

Зобов'язально-правові позови базуються, як правило, на договорах, але можуть грунтуватися і на позадоговірних зобов'язаннях. До зобов'язально-правових позовів відносяться позови про: 1)відшкодування збитків, які настали внаслідок невиконання чи неналежного виконання договору, 2)повернення речей, які були надані у володіння;3)про визнання угод недійсними; 4)про повернення безпідставно набутого чи збереженого майна та інші. Положення про захист права власності поширюється не тільки на власника, а й на осіб, які хоч і не є власниками, але володіють майном на праві оперативного управління, повного господарського відання чи на іншій підставі, передбаченій законом чи договором (застава, оренда, схов).

130 Право інтелектуальної власності (загальна характеристика).

Право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та майнові права інтелектуальної власності. Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом. Право інтелектуальної власності та право власності на річ не залежать одне від одного.

До об'єктів права інтелектуальної власності, належать: літературні та художні твори; комп'ютерні програми; компіляції даних; виконання; фонограми, відеограми, передачі мовлення; наукові відкриття; винаходи, корисні моделі, промислові зразки; компонування інтегральних мікросхем/

Суб'єктами права інтелектуальної власності є: творець (творці) об'єкта права інтелектуальної власності (автор, виконавець, винахідник тощо) та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності відповідно до цього Кодексу, ін закону чи договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]