Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsIV_L_NE.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

33. Порядок виникнення і припинення юридичних осіб.

Відповідно до ст. 28 ЦК України юридичні особи утворюються в порядку, встановленому законодавством. Громадські організації, порядок виникнення яких законодавством не передбачений, утворюються в порядку, встановленому їхнім статутом. Виникнення юридичної особи неможливе без певних установчих документів, якими можуть бути: розпорядчий акт або статут (положення), або установчий договір і статут, або протокол зборів тощо. В установчих документах мають зазначатися найменування юридичної особи, її місцезнаходження, цілі і предмет діяльності, склад і компетенція її органів, а також інші відомості, що їх передбачають законодавчі акти про юридичні особи відповідного виду. Установчі документи можуть містити й інші реквізити, які не суперечать законодавству.

Законодавством передбачається кілька способів виникнення юридичних осіб. Прийнято виділяти такі основні способи утворення юридичних осіб: розпорядчий, нормативно-явочний, дозвільний і договірний.

Порядок припинення ЮО

ЮО може припиня­ти свою діяльність у результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам — правонаступникам (злиття, приєднання, поділу) або внаслідок ліквідації. ЮО визнається такою, що припинила свою діяльність, з дня вне­сення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Обставинами, що зумовлюють припинення діяльності ЮО мо­жуть бути: досягнення поставлених цілей, або закінчення певного строку, на який було розраховано діяльність ЮО. Учасники ЮО або орган, що прийняв рішення про припинення ЮО, зобов'язані негайно письмо­во повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до Єдиного державного реєстру відомості про те, що ЮО перебуває у процесі припинення. Учасники ЮО або орган, що прийняв рішення про припинення ЮО, призначають за погодженням з органом, який здійснює державну реєстрацію, комісію з припинення ЮО (ліквіда­ційну комісію, ліквідатора) і встановлюють порядок та строки припинення ЮО. Виконання функцій комісії з припинення ЮО може також покладатись і на орган управління ЮО.

Як зазначалося, припинення ЮО може здійснюватися у формі злиття, приєднання та поділу. Злиття, приєднання та поділ ЮО здійснюються за рішенням її учасників або органу ЮО, уповноваже­ного на це установчими документами. Це рішення у випадках, передбачених за­коном, може приймати суд або відповідні органи державної влади. Закон також може передбачати необхідність одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення ЮО шляхом злиття або приєднання.

Виділення — є перехід за розподільним балансом частини майна, прав та обов'язків ЮО до однієї або кількох новостворюваних ЮО.

ЮО ліквідується у таких випадках:

1) за рішенням її учасників або органу ЮО, уповноваженого на це установчими документами, у тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено або у зв'язку з визнанням судом недійсною державної реєстрації ЮО че­рез допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, передбачених установчими документами;

2) за рішенням суду у разі здійснення діяльності без належного дозволу (ліцензії) чи діяльності забороненої законом, а також в інших випадках, встанов­лених законом.

Ліквіда­ційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами скла­дає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна ЮО, що ліквідується, а також пред'явлені кредиторами вимоги та результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учас­никами ЮО або органом, який прийняв рішення про ліквідацію ЮО. Для виплати грошових сум кредиторам ЮО, що лікві­дується, встановлена спеціальна черговість

  • у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завда­ної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

  • другу чергу задовольняються вимо­ги працівників, пов'язані з трудовими відносинами, вимоги автора про виплату гонорару за використання результату його інтелектуальної творчої діяльності.

  • третю чергу задовольняться вимоги щодо податків, зборів (обов'язкових плате­жів),

  • четверту чергу — всі інші вимоги.

ЮО вважається ліквідованою з дня внесення до Єдиного дер­жавного реєстру запису про її припинення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]