Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsIV_L_NE.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. Основні методи дослідження цивільно-правових явищ.

Метод (від грец. дєбобоа) — спосіб пізнання дійсності, спосіб дослідження явищ природи і суспільного життя.

галузеве визначення методів дослідження, що використовуються наукою цивільного права, вбачається в тому, що це сукупність (комплекс) різноманітних прийомів, способів, підходів, інших можливих засобів, які обумовлені предметом науки цивільного права і визначені досягненнями суспільних наук (перш за все філософії), загальної теорії держави і права, власне теорії цивільного права і використовуються для пізнання його предмета, цивільного законодавства і врегульованих ним майнових та особистих немайнових відносин зметаю одержання відповідних наукових результатів.

До загальнонаукових філософських методів, що використову ються наукою цивільного права, в першу чергу слід віднести методи: матеріалістичної діалектики, історико-правового та критичного аналізу, переходу кількості в якість, конкуренції протилежностей та ін.

Дещо специфічним у науці цивільного законодавства є погляд на цивільно-правові явища крізь призму методу конкуренції протилежностей. Застосування такого способу пізнання предмета цивільно-правової науки обумовлене наступними обставинами. Відомо, що врегульовані цивільним законодавством відносини виникають між суб'єктами, які перебувають між собою в якійсь юридичній залежності один від одного. У взаємовідносинах між суб'єктами цивільно-правових зв'язків існує так звана автономія кожного із суб'єктів. Ця автономія обумовлює відповідну юридичну незалежність одного учасника від іншого учасника цих відносин, але ніколи не виключає наявності власних, особистих майнових та особистих немайнових інтересів.

Що стосується методу правового моделювання чи використання судової або судово-арбітражної статистики в цивільно-правових дослідженнях, то йдеться не про те, що пізнання цивільно-правових явищ не становить для галузевої правової науки ту чи іншу самоціль. Спрямованість галузевих правових досліджень обумовлена завжди практичною доцільністю і необхідністю.

Особливе значення в пізнанні цивільно-правових явищ належить методу системного аналізу.Право в тій чи іншій державі, як відомо, завжди характеризується певною системністю. Таким чином, можна зробити висновок про те, що між явищами, що вивчаються окремою галуззю права, існує певний зв'язок з явищами, що мають більш узагальнене значення. Наприклад, навряд чи було б успішним пізнання функцій цивільного Права ізольовано від загальнотеоретичних уявлень про функції права взагалі. В такому розумінні метод системного аналізу набуває значення загальноправового, тобто окремонаукового.Але разом з тим системний аналіз як метод пізнання може використовуватися і в межах окремої галузі правознавства. Наприклад, стосовно деяких явищ, що мають виключно галузеве правове значення, зокрема, вчення цивілістичної науки про договори, уява про які створює загальнотеретичні правові передумови для пізнання не юридичних дій, а лише відповідних юридичне значущих дій, що охоплюються предметом науки цивільного права, мають виключне значення тільки цивілістичні вчення про договори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]