Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsIV_L_NE.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

8.Характеристика основних цивільно-правових систем. Напрямки і тенденції розвитку.

Під поняттям цивільно-правової системи слід розуміти сукупсть держав, які мають подібні основні закономірності цивільно-правового регулювання та охорони суспільних відносин.

З огляду на це слід виділяти такі цивільно-правові системи: кон­тинентальна (романо-германська), система звичаєвого права (анг-ло-американська), мусульманська, патріархальна, північна (скан­динавська), далекосхідна, індуїстська та соціалістична1.

Тенденції розвитку цивільно-правових систем

Сучасний розвиток національних цивільно-правових систем ха­рактеризується насамперед їх уніфікацією. Уніфікація здійснюєть­ся шляхом зближення та гармонізації цивільно-правових систем різних держав внаслідок запозичення відповідних правових кон­струкцій та згладжування принципових відмінностей між законо­мірностями правового регулювання і охорони суспільних відносин.

Романо-германська (континентальна) система цивільного права нині утвердилася у Франції, Німеччині, Люксембурзі, Іспа­нії, Італії, багатьох країнах Латин­ської Америки тощо. В основі цієї системи цивільного права лежить рецепція римського права та його гармонізація з урахуванням на­ціональної специфіки.

Характерними ознаками цієї правової системи є розподіл (дихо­томія) права на публічне та приватне. Ще однією суттєвою специфікою континентальної системи ци­вільного права є її галузевий підхід та чітка ієрархія всередині сис­теми.

Романська та германська підсистеми

У континентальній системі цивільного права з огляду на специ-іку нормативно-правового регулювання та охорони суспільних від-осин чітко виділяються дві підсистеми: романська та германська. Романська підсистема цивільного права започаткована фран-узькими вченими, результати досліджень яких дістали своє втілен-я у Цивільному кодексі Франції 1804 р. (Кодексі Наполеона). Натомість германська підсистема цивільного права започатко-;ана німецькими вченими, результати наукових досліджень яких [істали своє втілення у Німецькому цивільному уложенні (ВОВ) 896 р. Цей кодекс ґрунтувався на пандектній системі, що була >еципована з Дігестів (Пандектів) Юстиніана. її характерною озна­кою було виокремлення Загальної частини — сукупності норм пра-іа, що стосувалися будь-яких інститутів цивільного права та об'єд-іували в собі загальні положення цивільного права, норми про іуб'єкти та об'єкти цивільного права, власне цивільні права, їх реа-іізацію та захист

Англо-американська система

Загальна характеристика

До країн з англо-американською системою цивільного права на­лежать Велика Британія, СІЛА, Канада, Південно-Африканська Ре­спубліка, Австралія, Нова Зеландія, частково Індія та Ізраїль. В основу цієї системи права лежить звичаєве право як наслідок діяльності королівських судів феодальної Англії та права справедливості, що було результатом діяльності су­ду канцлера (суду справедливості), які в своїй сукупності і склали прецедентне право.

Джерела права

Найбільш поширеним джерелом цивільного права в англо-амери­канській системі є судовий прецедент, тобто сукупність рішень судів вищої інстанції, що є обов'язковими для застосування нижчими судами при вирішенні аналогічних справ. При цьому вони можуть прийма­тись, змінюватись чи скасовуватись залежно від потреб практики.

Досить велика роль відводиться також і звичаям, які є передумо­вою формування нових прецедентів. Особлива увага приділяється діловому звичаю, який є основою рекомендаційних (модельних) ак­тів, місцевому економічному звичаю, узвичаєнню та заведеному по­рядку взаємин.

І майже зовсім нівельоване значення нормативно-правових актів в англо-американській цивільно-правовій системі

Фізичні та юридичні особи

В англо-американській системі цивільного права також вирізня-оть фізичних та юридичних осіб.

Фізичні особи як суб'єкти правовідносин наділені правосуб'єкт-сістю яка на практиці поділяється на активну та іасивну. Під активною правосуб'єктністю розуміють здатність до :амостійного вчинення правового акта, під пасивною — здатність іути носієм прав та обов'язків. Правосуб'єктність фізичних осіб є іівною та належить їм з моменту народження і до моменту смерті. Юридичні особи поділяються на товариства та компанії (корпо-ації).

Мусульманська система

До країн з мусульманською цивільно-правовою системою нале­жать майже всі країни Азії, які сповідують іслам (наприклад, Йор­данія, Сирия, Ірак). Тому і сутність їх права зводиться до поєднан­ня основних учень ісламу з існуючими у цих державах норматив­но-правовими актами. Історично правова система цих держав формувалася під постійним впливом шаріату, що і призвело до того, що основними її «коренями» є: Коран (збірка релігійних висловів пророка Мухаммеда); Сунна (втілення боговдохновенної практики пророка, що має визначальне значення для тлумачення заповідей Корану); Іджма (думка всієї ісламської общини та юристів з будь-якого питання ісламського вчення); Кияс (принцип судження за аналогією).

Окрім цього, в країнах цієї цивільно-правової системи присутні також і нормативно-правові акти, присвячені окремим питанням, укладені на різних правових системах, які не можуть, як правило, застосовуватись без прив'язки до шаріату.

Патріархальна система

Дана система існує в більшості країн Африканського континен­ту, її сутність зводиться до поєднання континентальної системи права з цілою низкою норм африканського звичаєвого права. При цьому всі нормативно-правові акти пристосовані до місцевих звича­їв. Велику роль відіграють нормативно-правові акти, що приймаю­ться главою держави.

Північна (скандинавська) система

Особливим різновидом у правовому регулюванні наділені Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція. Правові системи цих кра­їн важко віднести як до англо-американської, так і до континен­тальної системи права, хоча вони зазнали суттєвого впливу як з од­ного боку, так і з іншого. Тому, характеризуючи цю систему, варто зазначити, що вона є досить вдалим поєднанням (уніфікацією) кон­тинентальної та англо-американської цивільно-правової системи, яке ґрунтується до того ж і на національних звичаях.

Далекосхідна система

До країн з далекосхідною цивільно-правовою системою відносять Китайську Народну Республіку, Японію, Корею, Індокитай, Гон­конг, Індонезію, Малайзію тощо. Специфіка цієї системи полягає у постійному взаємовпливу на формування цивільно-правових норм догм конфуціанства та інших релігій. Причому саме конфуціанство, як пануюча релігія, не досить високо оцінювало право, оскільки во­но не відкриває шляху до духовного самовдосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]