Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32 Характеристика озер України за походженням їхніх улоговин і їхні приклади:

Озера утворюються в різних за походженням улоговинах, тому за цією ознакою розрізняють такі типи озер:

• заплавні (утворюються в старицях і притерасовнх зниженнях за- плав; таких озер в Україні багато, вони мають невеликі розміри. розташовані в заплавах басейнів Дніпра. Десни, Дунаю. Сіверсько- го Дінця та ін.);

лиманні (утворилися при затопленні морем долин рівнинних річок унаслідок опускання прибережних частин суходолу. їх багато на Чорноморському узбережжі: Сасик (Кундук), Куяльннк тощо); залишкові (це колишні морські затоки, що відокремилися внаслі- док підняття узбережжя, часто солоні: Донузлав, Сасик (Крим- ський півострів));

карстові (утворилися внаслідок карстових процесів у вапня- ках, крейдових та солевих відкладах: Шацькі озера на Поліссі, Слов'янські в Донбасі та ін.);

льодовикові (утворилися в льодовикових карях, цирках; таких озер багато в Карпатах);

загатні (утворюються, коли невелика притока відокремлюється від головної річки відкладами: Кагул, Ялпуг та інші річки в басейні Дунаю, або в разі перегородження гірської річки завалами, зсувами: Синевир);

вулканічні (утворилися в кратерах згаслих вулканів: Синє, Ворочанські озера та інші озера Закарпаття).

7_________________________________________________________________________________________________________________________

31Характеристика національного складу населення України:

На території України проживають представники понад 130 національностей і народностей. Українці — корінне населення нашої країни — належать до великих за чисельністю націй світу. їх частка в загальній кількості населення України становить близько 78 %.

В Україні також живуть представники інших національностей (33 %), серед яких 17 % росіян За кількістю росіяни посідають у країні друге місце. Крім росіян, до п'ятірки лідерів за чисельністю увійшли білоруси (0,6 %), молдавани (0,5 %) і кримські татари (0,5 %). Кримські татари також належать до корінних жителів України.

Українці проживають у всіх областях, а їхня питома вага найбіль-ша в Центральній Наддніпрянщині і західних областях (90—96 %). Найменше українців — у Донбасі, Одеській області (близько 55 %) і АР Крим (лише 26 %).

Найбільша частка росіян в Автономній Республіці Крим. Луганській, Донецькій, Харківській і Запорізькій областях. Вони проживають здебільшого в містах і селищах міського типу. Разом з українцями росіяни становлять основну частку населення в переважній більшості областей.

На територіях, прилеглих до інших країн, проживають представники народів цих держав. Так, молдавани — в основному, в Одеській і Чернівецькій областях, словаки й угорці — у Закарпатській, румуни — у Чернівецькій області. Болгари проживають у Донецькій (Приазов'я) та Одеській областях, греки — у Донецькій та Чернігівській областях, гагаузи — в Одеській області, караїми — у Криму, поляки — у західних. Житомирській, Київській, Донецькій областях. Білорусів найбільше в селах на Поліссі.

Особливо багатонаціональним є склад населення великих міст і великих промислових районів, що зумовлено міграцією до них спеціалістів різних галузей господарства з усіх республік колишнього СРСР.

Зі здобуттям Україною незалежності постала проблема створення нової української політичної нації з представників усіх національностей, що проживають на території держави.

1-М Приклади впливу підстильної поверхні на клімат України:

32 Характер підстилаючої поверхні впливає на розподіл сонячної радіації І рух повітряних мас Так рівнинність більшої поверхні України, по-перше, зумовлює поступове зростання показників сонячної радіації і середньої температури повітря з півночі на південь; по-друге, не перешкоджає проникненню повітряних мас у різних напрямках.

Карпатські і Кримські гори є бар'єром проходження певних повітряних мас. Гори підсилюють висхідні рухи повітря, унаслідок чого на їх схилах випадає більше опадів, ніж на рівнинах. Карпати розташовані на шляху перенесення мас морського повітря з Атлантики. На їх західних і південно-західних схилах випадає значна кількість опадів. Узимку Карпати не пропускають холодні повітряні маси із півночі і сходу на Закарпатську низовину, а Кримські гори — на Південний берег Криму. Також у горах із висотою зростає кількість опадів і знижується температура повітря.

Улітку на узбережжях морів та великих водосховищ дещо прохолодніше, а взимку — тепліше, ніж у прилеглих районах.

На мікроклімат впливає також річкова мережа, ґрунтово-рослинннй покрив, забудови тощо. Наприклад, у центрах великих міст середня температура на 1—2° вища, ніж на околицях, а опадів випадає дещо більше.

8_________________________________________________________________________________________________________________________

31Характеристика загальних рис рельсфу свосї області:

На прикладі рельєфу Полтавської області.

Територія Полтавської області розташована в межах Дніпровсько-Донецької западини, якій у сучасному рельєфі відповідає Придніпровська низовина, представлена на півдні Придніпровською терасою, у центральній та північній частинах — Полтавською рівниною. Рельєф території рівнинно-хвилястий, розчленований долинами річок

пя ЯПДПДІЛІ.ИІ плато.

За характером рельєфу виділяються три частини: нівдекно-західна —найнижча, мало розчленована — тягнеться вздовж Дніпра. Найбільша за площею центральна частина області розчленована річковими долинами, ярами та балками. Північно-східна частина — найбільш підвищена і розчленована, у зв'язку з цим має складний горбистий характер. За походженням рельєф Полтавщини переважно ерозійний, тобто вироблений талими водами льодовиків антропогенного періоду, річками та тимчасовими водотоками. Основними й найпоширенішими формами рельєфу є вододільні плато і річкові долини, балки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]