Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32Позитивні та негативні риси економіко-географічного положення України:

Україна розташована в центрально-східній частині Європи — одній із найдавніше освоєних частин світу. За площею Україна посідає перше місце серед європейських країн (603,7 тис. км2). Це зумовлює велику протяжність П кордонів. Чим довші такі кордони, тим більшу кількість прикордонних переходів можна організувати з країнами сусідами, а отже, існує більше можливостей для економічної співпраці з країнами-сусідами. Україна має сухопутний кордон із сімома країнами: Росією, Білоруссю, Польщею. Словаччиною. Угорщиною. Румунією та Молдовою. Сприятливою рисою є наявність спільного кордону з країнами, що е членами Європейського Союзу (Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія).

Україна має вдале транзитне положення, що виражається перш за все у її розташуванні на перехресті транспортних магістралей та інших комунікацій, які з'єднують Центральну та Східну Європу, Європу та

Азію. Через її територію пролягають чотири міжнародні транспортні коридори (МТК). Подальший розвиток мережі МТК на території України позитивно вплине на інтеграцію України у світові транспортні системи, сприятиме розвитку економіки.

Зручним для господарства також є те, що територія нашої країни загалом компактна, тому різні регіони країни приблизно однаково доступні для всіх видів транспорту.

Україна має вихід до Чорного та Азовського морів і є країною чорноморського регіону. Це мас важливе значення, оскільки відкриває можливість прокладання транзитного шляху природних ресурсів (зокрема нафти) з азіатського регіону через Чорне море територією нашої держави до Європи. Вихід до морів дає також можливість використання їх як джерела природних ресурсів та транспортних шляхів.

Позитивні риси ЕГП України підсилюються сприятливими для господарства природними умовами: переважно рівнинний рельєф, загалом сприятливий помірно-континентальний клімат, родючі грунти. відсутність катастрофічних природних явищ (наприклад тайфуни, торнадо, цунамі, вулканізм тощо). Особливості будови земної кори в межах території країни зумовлюють різноманітність її корисних копалин.

Головна водна артерія України — Дніпро — є джерелом для ви- робництва електроенергії (ГЬХ'. на Дніпрі), місцем промислового рибальства та відпочинку, транспортною магістраллю. Міжнародне значення має для України судноплавство по Дунаю.

Отже, економіко-географічне положення України є вигідним. Негативною рисою ЕГГІ України можна вважати відсутність серед сусідів першого порядку економічно високорозвинених країн.

10_________________________________________________________________________________________________________________________

31Вплив рельєфу на характер течії річок, приклади:

Відмінності рельєфу визначають поділ річок за швидкістю течії на гірські та рівнинні. Гірські річки швидкоплинні, мають більшу енергію потоку, глибоко вдаються в гірські породи, переносять більше їхніх уламків, створюють пороги й водоспади. Середня швидкість течії гірських річок становить 2—3 м/с, іноді до 4 м/с і вище. Такі показники характерні, наприклад, для Тиси та її притоки Ужу. На На рівнинних річках сала водяних потоків відносно слабка Вони повільно пересуваються по заплаві, призводячи до розширення річкової долини. Швидкість течії рівнинних річок у середньому становить 0,5—1 м/с. Так, середня швидкість течії Дніпра — 0,4—1,2 м/с, а його притоки Десни — 0,3—0,5 м/с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]