Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32 Поняття діаспори та особливості географії української діаспори у світі:

Діаспоро перебування значної частини народу поза межами України його походження. Українська діаспора є однією з наичнеленніших у світі. За різними джерелами, вона налічує від 11 до 15 млн осіб. Українську діаспору умовно поділяють на східну і західну.

Багато українців зарубіжжя проживає в країнах, що колись були республіками СРСР. Цю діаспору називають східною. Причини її формування — масові вислання українців за часів царювання Петра І на будівництво, освоювання нових земель, для участі у війнах. За даними останнього перепису населення, у східній діаспорі проживає близько 6,8 млн українців; найбільше — у Російській Федерації (4.1 млн), Казахстані (0,9 млн), Молдові (0,6 млн).

Західна українська діаспора почала формуватися наприкінці XIX ст. Українці виїздили переважно до Північної 1 Південної Америки. Головні причини — відсутність землі та низький рівень життя. Під час окупації України гітлерівцями з її території було примусово вивезено до Німеччини понад 2 млн молодих людей. Більшість із них. рятуючись від переслідувань сталінського режиму, не повернулися иа батьківщину, а розсіялися по країнах Західної Європи. Найбільша західна українська діаспора — у США (1,5 млн осіб), Канаді (близько 1 млн), Польщі (850 тис.). Після здобуття Україною незалежності встановлюються та посилюються її економічні та культурні зв'язки з діаспорою

9_________________________________________________________________________________________________________________________

31Приклади небезпечних атмосферних явищ і причини їх виникнення:

В Україні щорічно трапляється до 150 випадків стихійних атмосферних (метеорологічних) явищ. Найчастіше спостерігаються сильні дощі, град, снігопади, ожеледі, тумани. Рідше бувають пилові бурі, смерчі, крижані обмерзання.

В Україні серед небезпечних атмосферних явищ найбільш частими є сильні дощі (зливи), грози. Вони спостерігаються щорічно і пошнрюються на значні території. Найчастіше вони бувають у горах та лісостепу. У теплий період року сильні дощі супроводжуються градом, що завдас відчутних збитків сільськогосподарським культурам.

До небезпечних атмосферних явищ також відносять сильні (ураганні) вітри (зі швидкістю понад 15 м/с), смерчі (вихори у вигляді стовпа, що піднімають із земної поверхні пил і предмети), шквали. Найчастіше від ураганів потерпають мешканці гірських та височннних районів. Шквали — різке короткочасне посилення вітру, іноді до 30—70 м/с зі зміною його напрямку. Шквали можуть виника- ти в будь-яких місцях України, але найчастіше бувають у степо- вій, лісостеповій зоні та Поліссі. Найчастіше це явище спостерігається під час грози.

Сильні дощі, грози, ураганні, шквальні вітри в Україні пов'я- зані, як правило, з циклональною діяльністю. Особливо свої- ми руйнівними наслідками вирізняються осінні циклони в Азово- Чорноморському басейні.

Найбільше потерпає від впливу стихійних метеорологічних явищ степова зона, якій характерні явища, притаманні як для теплого (сильна спека, пилові бурі, суховії, лісові пожежі), так і холодного (сильні морози, сильна ожеледь) періоду року.

Різиомоніття иееприятлиіімх яіімш. які прояиляються іш терито- рії України, пояснюється тим, що над Україною поширюються різні за властивостями повітряні маси, і їх взаємодія виклнкас атмосферні фронти, із якими пов'язана нестійка погода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]