Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32 Поняття топографічної карти, види вимірювань, які можна на ній зро- бити:

Топографічні карти — це детальні загальногеографічні карти масш- табом від 1 : 200000 і більше), що містять великий обсяг інформації про розміщення та властивості найважливіших природних і суспіль- них об'єктів місцевості (рельєф, гідрографічну сітку, характер рослин- ності. населені пункти тощо).

Кожний аркуш великомасштабної топографічної карти зображує порівняно невелику частину земної поверхні, практично наближену до площини. Спотворення на цих картах найменші, тому за ними мож- на робити виміри:

• визначення географічних та прямокутних координат — за допомо- гою позначень на рамці та кілометрової сітки;

• визначення напрямків — шляхом вимірювання кутів;

• визначення відстаней — із використанням масштабу та кілометро- вої сітки;

• визначення висоти місцевості за горизонталями.

19_________________________________________________________________________________________________________________________

31 Характеристика нафтової' і газової промисловості України:

Нафтова промисловість України базується як на власній, так і на привізній сировині. Основні родовища нафти зосереджені в Дні- провсько-Донецькому. Карпатському і Причорноморсько-Кримському нафтогазоносних регіонах. 69 % усього видобутку нафти дають ро- довища Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного регіону. Найбіль- ші родовища: Качанівське, Гнідинцівське, Сагайдацьке. Карпатський регіон е сильно виснаженим і поступово втрачає своє значення. Пер- спективним є Причорноморсько-Кримський регіон. Тут тривають по-

гпукн нових родовищ нафти і природного газу, особливо на шельфі Чорного моря.

Оскільки власної нафти в Україні недостатньо, значна її кількість завозиться з-за кордону, переважно з Росії.

На власній та привізній сировині в Україні розвивається нафтопе- реробна промисловість. Найбільші нафтопереробні підприємства роз- міщені в Лисичанську, Кременчуку, Дрогобичі, Надвірній, Херсоні, Бердянську.

Газова промисловість України с відносно молодою і перспектив- ною галуззю. Щорічно в Україні видобувають близько 18—20 млрд м* газу, що задовольняє власні потреби лише на 20—25 %. Решта при- родного газу імпортується з Росії та Туркменістану. У Дніпровсько- Донецькому нафтогазоносному регіоні міститься близько 85 % за- пасів природного газу України і видобувається левова частка цього палива — приблизно 16 млрд м*. Найбільші родовища зосередже- ні в Харківській області: Шебелинське, Західнохрестищенське, Єфре- мівське.

32 Довести на конкретних прикладах, що рельєф України ті<но пов'язаний

і її тектонічною будовою, можна таким чином:

Тісний зв'язок між тектонічними структурами і формами можна виявити, зіставляючи тектонічну і фізичну карту України. Східноєв- ропейській платформі в рельєфі відповідає Східноєвропейська рівнина. Середземноморський рухливий пояс у рельєфі виражений гірськими системами Карпат та Криму, міжгірними западинами та улоговина- ми морів.

У межах платформ Українському щиту відповідають Придні- провська та Приазовська височини, Дніпровсьно-Донецькій западині — Придніпровська низовина. Причорноморській западині — При- чорноморська низовина, Донецькій складчастій споруді — Донецька височина. Скіфській платформі — рівнини Кримського півострова.

Отже, наведені приклади підтверджують, що розташування основ- них форм рельєфу обумовлене тектонічною будовою території.

20_________________________________________________________________________________________________________________________

31 Характеристика кольорової металургії України:

Кольорова металургія — галузь важкої промисловості, що спеціа- лізується на видобутку і збагаченні руд, виробництві й обробці кольо- рових металів та їх сплавів.

Визначальними чниниками розміщення підприємств чорної мета- лургії с сировинний та паливно-енергетичний.

Провідними галузями кольорової металургії в Україні с алюмініє- ва, цинкова, магнієва, титанова, ртутна, нікелева.

У структурі виробництва кольорових металіів перше місце по- сідає алюмінієва промисловість, яка працює на привізних бокси- тах і складається з виробництва глинозему в Миколаєві та алюмі- нію в Запоріжжі.

На Донбасі з імпортної сировини виплавляють цинк (центром є місто Костянтинівна Донецької області). Також виробляють сви- нець. мідний і латунний прокат (місто Артемівськ Донецької об- ласті).

Титано-магнієвий комбінат у Запоріжжі працює на власній сиро- вині та орієнтується на дешеву електроенергію.

Виробництво ртуті з місцевих покладів кіноварі — давня спеці- алізація Донецької області (місто Микитівна). Нещодавно створено Закарпатський розвідувально-експлуатаційний ртутний комбінат.

Нікелева промисловість (виробництво феронікелю) дістала розви- тку на Кіровоградіцині поблизу рудних родовищ.

В Україні налагоджено виробництво й інших кольорових мета- лів — цирконію, кобальту, ніобію, гафнію. їх виплавляють у Києві, Одесі, Донецьку. Харкові.

У територіальній структурі виділяють три основні райони кольо- рової металургії: Придніпровський (понад половина продукції, що виробляється. Запорізька і Дніпропетровська області). Донецький (15 %, Донецька і Луганська області) і Побузький (понад 20 %, Ми- колаївська область).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]