Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Географія 31-32.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
132.48 Кб
Скачать

32 Характеристика фізико-географічного положення України:

Фізико-географічне положення — це розташування території в сис- темі географічних координат щодо природних об'єктів і явищ, які зу- мовлюють найважливіші особливості її природи.

План характеристики фізико-географічного положення

Головні особливості фізико-географічною положення України

1. Положення в систе- мі географічних коор- динат

Україна розташована в Центральній та Півдекно-Східній Європі; її територія лежить у Пі ішічпій тл Східній півку- лях між 441'23' та 52-23' щ. ш. та 22:09' і 40і 13' сх. д.

2. Крайні точки

Північна — поблизу села Грем'яч Ноегорзд-Сіверського ра- йону Чернігівської області (5252$" пн. ш.>, південна — мис Сарич на півдні Кримського півострова (44*23" пн. ш.), західна — поблизу міста Чоп Закарпатської облпсті (22в09г сх. д.). схина — біля села Червона Зірка Мілов- ського району Луганської області (4043' сх. д.). Протяж- ність території між крайніми точками з півночі на південь сгавовіт. 893 км, а із заходу- на схід — 1316 км

3. Географічні центри території:

а) за перегином середин- ної паралелі і середин- ного меридіана

б) з урахуванням кон- фігурації території, геп- г{івфічниі( центр ПЛОЩІ

48*23' пн. ш., ЗГ10' сх. д. — поблизу селища Добро- велнчківка Кіровоградської області;

49:02' пн. ш., 31*29' сх. д. — поблизу села Мар'янівка ІІолямського району Черкаської області

4. Положення в межах тектонічних структур

Більша частіша України розташована в межах великої стійкої Свразійської літосферної плити. Лише крайній захід і південь належать до рухливого поясу літосфери, якому відповідають Кримські 1 Карпатські горн. Надра України багаті на різноманітні корисні копалини

5. Положення піднос- но основних форм ре- льєфу

Територія України апймаг ліплгіїно-лахідіїу чисти- ну Східноєвропейської рівними, тут персвджлюгь ни- зовини і височини (95 % площі», на крайньому заході і півдні розташовані горн

6. Положення щодо

природних :юп

Україна розміщена у трьох природних зонах — міша- них лісів, лісостеповій, степовій із помірно континен- тальним кліматом, родючими Грунтами. багатим тва- ринним і рослинним світом

7. Положення щодо морів і океанів

Україна мас широкий вихід до Чорного та Азовсько- го морів. Вихід до морів забезігмус розвиток не тіль- ки зовнішніх зв'язків України, а й рибного промислу, а також санаторно-курортного господарства у прибе- режних районах. Через Чорне коре Україна мас вихід у Світовий океан, а по Дунаю підтримує зв'язки з кра- їнами Центральної Свропи

8. Положення щодо годинннх поясів

Оскільки більша частина УкраСни розташована у 11 го- динному поясі, на всій території країни діс східноєв- ропейський (київський) час. Нова доба починається в Україні на 2 години раніше, ніж у Лондоні

17_________________________________________________________________________________________________________________________

31 Характеристика електроенергетики України:

Електроенергетика — базова галузь промисловості, яка виробляє, передає і трансформує електроенергію. Електроенергетика е складо- вою наливно-енергетичного комплексу (ПЕК), включає в себе всі ти- пи електростанцій та електромережне господарство.

Провідне місце в електроенергетиці Україні! належить тепловим електростанціям (ТЕС), які працюють на вугіллі, газі і мазуті. На них припадає близько половини усієї одержаної електроенергії. ТЕС роз- міщуються поблизу споживача з урахуванням близькості паливних ресурсів. Розрізняють два типи ТЕС — конденсаційні та теплоелек- троцентралі (ТЕЦ). Конденсаційні виробляють лише електроенергію. Вони є дуже потужними та забезпечують електроенергією великі ра- йони країни. Тому їх називають державними районними електро- станціями (ДРЕС). Найпотужніші з них розташовані в Донбасі (Вугле- гірська, Старобешівська. Курахівська, Зуївська), у Придніпров'ї (Придніпровська, Криворізька, Запорізька), у Прикарпатті (Бурт- тинська, Добротвірська), поблизу Києва (Трипільська), Харкова (Змі- ївська). На відміну від ДРЕС, теплоелектроцентралі поряд з елек- троенергією виробляють тепло для опалення міст. Найбільші ТЕЦ розташовані в Києві, Харкові, Одесі. Із роботою ТЕС пов'язане значне забруднення навколишнього середовища.

Друге місце за обсягом виробництва електроенергії належить атом- ній енергетиці. Українські АЕС упродовж останніх п'яти років забез- печують 45—47 % загального обсягу електроенергії, виробленої в країні. Зазвичай атомні електростанції будують у районах із дефіцитом паливних ресурсів, проте із зосередженням великої кількості спожи- вачів. На території України нині працюють чотири АЕС: Запорізька, Південноукраїнська, Рівненська, Хмельницька. У 2000 р. була виведе- на з експлуатації Чорнобильська АЕС. АЕС споживають відносно не- великі обсяги палива і, на відміну від ТЕС. практично не виділяють в атмосферу шкідливих хімічних речовин. Водночас питання забезпе- чення високої надійності атомних електростанцій в Україні ше залишається відкритим.

На гідроенергетику припадає близько 5 % загального виробництва електроенергії в країні.

Найбільші ГЕС побудовані на Дніпрі: Київська, Дніпрогсс, Дні- иродзержинська, Канівська, Каховська, Кременчуцька; на Дністрі — Дністровська, у Кирпатих — Теребле-Ріцька. Найпотужнішою є Дні- нрогес-2. ГЕС дають дешеву електроенергію (у 4—8 разів дешевшу, порівняно з виробленою на ТЕС і АЕС). Проте великі кошти йдуть на будівництво ГЕС. а створення водосховищ для їх роботи викликає низ- ку екологічних проблем.

Електроенергія, вироблена електростанціями, передасться до спо- живачів за допомогою ліній електропередач (ЛЕП). Незважаючи на дефіцит палива, в Україні останніми роками виробляється надлишок електроенергії. Це дає змогу експортувати її до Білорусі, країн Центральної Свропи.

У зв'язку з підвищенням цін на енергоносії (нафту і газ) особли- во гостро постає проблема реконструкції підприємств та їх перехід на енергозберігаючі технології. Одним зі шляхів розв'язання цієї проблеми є використання альтернативних видів палива. Україна має можливості використання сонячної, вітрової і геотермальної енергії. У Криму працюють кілька десятків невеликих геліостанцій, уведені в дію вітроелектрич- ні станції (АР Крим, Приазов'я, Передкарпатгя). Від 1991 р. в Україні працює геотермальна електростанція, що забезпечує теплопостачання селища Янтарне в Криму. Проте частка електроенергії, яка виробляється альтернативними джерелами, залишається дуже незначною.

32 Характеристика картографічних проекцій за видом допоміжної поверхні, яку використовують для перенесення зображення на площину карти: Картографічна проекція — це математичний спосіб зображення на площині поверхні земної кулі. Дчя створення карт використовують пев ні допоміжні геометричні фігури. Зв видом допоміжної поверхні картографічні проекції поділяються на циліндричні, конічні та азимутальні.

Створюючи карту за допомогою циліндричної проекції, земну по- верхню переносять на уявний циліндр. Якщо його вісь збігається з віссю Землі, то проекція називається нормальною, а якщо перпендику- лярна до неї — поперечною. Перша з них використовується для карт світу, материків та країн, які розташовані в низьких (близьких до екватора) широтах. Характерною ознакою цих карг с тс, що паралелі і меридіани на них с прямими лініями. Поперечна циліндрична про- екція використовується для створення топографічних карт.

У конічних проекціях як допоміжна фігура використовується один або декілька конусів. Якщо вісь конуса збігається з віссю Землі, то проекцію називають нормальною і використовують для зображення ма- териків та країн, що розташовані в середніх широтах. Градусиу сітку таких карт утворюють меридіани у вигляді прямих ліній та парале- лі, що є дугами концентричних кіл. Для створення карти світу вико- ристовують декілька допоміжних конусів, і таку проекцію називають поліконічною.

Азимутальними називають такі картографічні проекції, на яких поверхня Землі проектується з певної точки на площину. Якщо допо- міжна поверхня дотична до полюса, то проекцію називають нормаль- ною, а якщо до екватора — поперечною. Перші використовують для зображення територій у приполярних широтах. Характерною ознакою їх градусної сітки є меридіани у вигляді прямих ліній, що виходять з однієї точки, і паралелі у вигляді концентричних кіл. В азимутальних поперечних проекціях зображуються карти півкуль та територій у приекваторіальних широтах. Екватор на карті є прямою лінією.

18_________________________________________________________________________________________________________________________

31 Характеристика глорського транспорту України:

Україна — морська держава. Морський транспорт характеризується низькою собівартістю перевезень. Розрізняють каботажні (плавайня між портами однієї держави) і закордонні перевезення. Морський транспорт відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні зовнішньо- економічних зв'язків України, особливо з країнами далекого зарубіж- жя. Частка експортно-імпортних перевезень у вантажообігу морсько- го транспорту перевищує 90 %. Чорноморський та азовський флоти включають морські судна різних типів: пасажирські, вантажопаса- жнрські, суховантажні, наливні, риболовні, комбіновані, службові. Загалом в Україні близько 20 тис. морських суден. Найбільші мор- ські порти: Одеса, Іллічівськ, Південний, Керч, Маріуполь, Феодосія, Ялта. Від 1978 р. функціонує одна з найбільших поромних переправ Іллічівськ—Варна (435 км). Крім цього, діють такі поромні перепра- ви, як Іллічівськ—Поті (Грузія), Керч—Тамань (Росія), Євпаторія— Стамбул (Туреччина). Через морські порти Україна експортує кам'яне вугілля, нафтопродукти, марганцеві руди, хімічну сировину, цукор, здійснює міжнародний туризм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]